Ελλάδα

Εισήγηση στον Άρειο Πάγο για τη μη έκδοση των δύο πρώτων Τούρκων αξιωματικών

- Η εισήγηση έγινε από την αντιεισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Βασιλική Θεοδώρου
- Πρότεινε να απορριφθεί ως απαράδεκτο το αίτημα των Τουρκικών αρχών 
- Το Δικαστήριο επιφυλάχθηκε και θα εκδώσει την απόφαση του στις 23 Ιανουαρίου 2017
- "Ήρθαμε στην Ελλάδα για να σώσουμε τη ζωή μας και μας λένε προδότες", είπε ο ένας εκ των αξιωματικών
- Κατά τη διάρκεια της συζήτησης έγινε προβολή βίντεο με βία και βασανιστήρια, συλληψεις κρατικών οργάνων, όπως του αρχηγού της αεροπορίας στην Τουρκία μετά την απόπειρα πραξικοπήματος

Την μη έκδοση των δυο πρώτων Τούρκων αξιωματικών που έφτασαν με ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη, μετά την απόπειρα πραξικοπηματος της 15ης Ιουλίου εισηγήθηκε στο Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου η αντεισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Βασιλική Θεοδώρου.

Καταρχήν η αντεισαγγελέας πρότεινε να απορριφθεί ως απαράδεκτο το αίτημα των Τουρκικών αρχών, αλλά στην περίπτωση που ο Άρειος Πάγος μπει στην ουσία, πρότεινε και πάλι να απορριφθεί γιατί κινδυνεύουν να μην έχουν δίκαιη δίκη οι δύο αξιωματικοί, να υποστούν βασανιστήρια και εξευτελιστική απάνθρωπη συμπεριφορά στην περίπτωση που εκδοθούν.Το Δικαστήριο επιφυλάχθηκε και θα εκδώσει την απόφαση του στις 23 Ιανουαρίου 2017.

Ειδικότερα, η αντεισαγγελέας στην εισήγηση της επισήμανε πως το αίτημα των Τουρκικών αρχών δεν συνοδεύεται από λεπτομερή περιγραφή των πράξεων αλλά αντίθετα είναι αόριστο.Γί’αυτό άλλωστε τόνισε πως ζητήθηκαν συμπληρωματικά στοιχεία από την Εισαγγελία Εφετών ωστόσο όπως επισήμανε η Εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης δεν απάντησε επι των ερωτήσεων που της τέθηκαν.
Η κυρία Θεοδώρου επισήμανε πως η έκδοση μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο για αδικήματα που ορίζονται ειδικά και βασίζονται στην αρχή της ειδικότητας, επισημαίνοντας πως τα κράτη οφείλουν να εναρμονίζονται στις διατάξεις της ευρωπαϊκής σύμβασης.Επιπλέον τόνισε πως εφόσον οι Τούρκοι αξιωματικοί εκδοθούν υφίσταται κίνδυνος να μην εκδικαστούν από αμερόληπτο και αξιόπιστο δικαστήριο, να επιδεινωθεί η θέση τους και να υποστούν βασανιστήρια.

Επιπλέον- όπως επισήμανε-προέκυψε και απο τις καταθέσεις μαρτύρων ο Τούρκος πρόεδρος σε δηλώσεις του πριν αλλά και μετά την απόπειρα πραξικοπήματος έκανε λόγο για επαναφορά της θανατικής ποινής ενώ τόνισε πως ο ΟΗΕ και η διεθνής αμνηστία διενεργούν έρευνα απο Νοέμβριο του 2016.

Μεταξύ άλλων η εισαγγελέας τόνισε πως έχουν συλληφθεί 10 μέλη της ανωτερης Εθνοσυνέλευσης, αντιπαλοι του κόμματος Ερντογάν, 150 δημοσιογράφοι, 3.000 δικαστες και εισγαγελείς έχουν απολυθεί, το 1/5 δηλαδή του δικαστικού σωματος, απολύθηκαν επισης χωρίς προφανή λόγο 129.000 δημοσιοι υπαλληλοι, συνελήθησαν 40.000 πολίτες και πάνω απο 31.000 παραμένουν υπό κράτηση.
“Θεωρώ” τόνισε “μη επιτρεπτη την εκδοσή τους με δεδομένο να υποστούν την παραπάνω μεταχειριση . Κάθε άνθρωπος δικαούται σεβασμό στη ζωή και προστασία απο βασανιστήρια. Είναι δικαιώματα που δεν περιορίζονται , ούτε αναστελλονται”.
Σήμερα συζητήθηκαν οι υποθέσεις δυο Τούρκων αξιωματικών ενώπιον του Ποινικού Τμήματος, για τον έναν έχει αποφασιστεί απο το Συμβούλιο Εφετών η έκδοση του και για τον άλλον η μη έκδοση του, ενώ, αυριο και την Παρασκευή θα εξεταστουν οι υποθεσεις των υπολοίπων τεσσάρων.

 

Τι είπαν οι Τούρκοι

 

Οι δυο αξιωματικοί μιλώντας στο ακροατήριο ζήτησαν την μη έκδοση τους.
Ο πρώτος τόνισε πως “τη σύζυγο και τον αδερφό μου και τη συζυγό του, τους έχουν απομακρύνει από τη δουλεά τους, χωρίς καμία δικαιολογία. Οι τραπεζικοί μας λογαριασμοί και η περιουσία μας έχει δημευθεί. Της γυναίκας μου έχουν δεσμεύσει και το διαβατήριο. Άρχισαν να συλλαμβάνονται οι σύζυγοι στρατιωτικών. Ήρθαμε στην Ελλάδα για να σώσουμε τη ζωή μας και μας λένε προδότες. Μας πονάει πολύ που είπανε ότι πουλήσαμε στρατιωτικά μυστικά στην Ελλάδα”.

Ο αξιωματικός αναφέρθηκε και σε παραδείγματα βασανιστηρίων τονίζοντας:”Πολλοί συνάδελφοι μάθαμε χειρουργηθηκαν σα έντερα. Υπάρχουν αυτοκτονιες στις φυλακές λέγεται. Σε στάβλους αφήνουν τους ανθρώπους γυμνούς χωρίς φαγητό και όταν έχαναν τις αισθήσεις τους τους έβαζαν να υπογράφουν διάφορα. Στην Τουρκία οι στρατιωτικοί είναι σαν καταραμένοι Λυπάμαι που λέω όλα αυτά για την πατρίδα μου”.

Ο δεύτερος επισήμανε: “Ημασταν κοσμικοί, πάντοτε στραμμένοι στο ευρωπαικό κεκτημένο, 22 χρόνια στη γραμμή του Ατατούρκ. Το καθεστώς έκτακτης ανάκης έχει παραταθεί για 3 μήνες. Στα παιδιά μου στο σχολείο λένε πως ειμαι προδότης. Τα ανθρωπινα δικαώματα στην Τουρκία παραγράφηκαν. Αγωνιώ για το μέλον των παιδιών μου”.

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας κατέθεσαν ως μάρτυρες πανεπιστημιακοί, δικηγοροι κ.α οι οποίοι τόνισαν πως δεν λειτουργεί το κράτος δικαίου στην Τουρκία και αν εκδοθούν οι αξιωματικοί δεν θα έχουν δίκαιη δίκη. “Τα στοιχεία που προέρχονται απο τους δικηγορικούς συλλόγους της Τουρκίας αναφέρουν απερίφραστα πως δεν υπάρχουν οι εγγυήσεις της δίκαιης δίκης στη χώρα τους” αναφέρε ο Παναγιώτης Περάκης πρόεδρος της Επιτροπής Δικηγορικών Συλλόγων Ευρώπης.

Ο Μιχάλης Σταθόπουλος, κατέθεσε: “Αν ημουν εγω υπουργός Δικαιοσύνης δε θα ενέκρινα την έκδοση τους. Δεν ειναι αντιτουρκική ενεργεια ή μη εκδοση. Αν είχε γίνει πραξικόπημα και είχε έρθει στην Ελλάδα,ο Ερντογάν θα έλεγα το ίδιο. Να μην εκδοθεί. Ακόμα και οι διεθνείς σχέσεις πρέπει να υποχωρούν στη θεμελιώδη αρχή να μην βασανιζονται οι άνθρωποι. Η ιστορία θα δικαιώσει μια αποφασης σας κατα της έκδοσης”.

Προβολή βίντεο

 

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης έγινε προβολή βίντεο με βία και βασανιστήρια, συλληψεις κρατικών οργάνων, όπως του αρχηγού της αεροπορίας (φαινοταν ξεκάθαρα πως του είχαν κόψει το αυτί), στην Τουρκία μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, καθώς και τη σύλληψη δικαστών μέσα στο ανώτατο δικαστηριο της Τουρκίας και όπως ειπαν οι συνηγοροί τους Χρ. Μυλωνόπουλος και Όμηρος Ζέλιος, αυτο “δείχνει ότι δεν πρόκειται να τύχουν δίκαιης δίκης”.

Ελλάδα

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα