Πέμπτη, 10 Οκτ.
27oC Αθήνα

Είστε έτοιμοι για τα πεφταστέρια απόψε;

ΦΩΤΟ - ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ - ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Μετά τις Λυρίδες του Απριλίου, άλλη μια ανοιξιάτικη βροχή από πεφταστέρια, που προέρχονται από την ουρά του κομήτη του Χάλεϊ, θα κορυφωθεί το βράδυ της Τρίτης 5 Μαϊου και τα χαράματα της Τετάρτης 6 Μαϊου.

Η πανσέληνος

“Και καιρού επιτρέποντος…”. Αν ο καιρός το επιτρέψει, λοιπόν, το φαινόμενο θα είναι ορατό και στον ουρανό της Ελλάδας, παρόλο που η καλύτερη παρατήρησή του θα γίνει από το νότιο ημισφαίριο.

Το γεγονός, ωστόσο, πως θα έχει προηγηθεί πανσέληνος (σ.σ. 4 Μαΐου), ο νυχτερινός ουρανός θα είναι πολύ φωτισμένος, πράγμα που θα δυσκολέψει τις παρατηρήσεις.

Στο βόρειο ημισφαίριο, όπου βρίσκεται και η χώρα μας, αναμένονται έως το πολύ 30 διάττοντες ανά ώρα στον ουρανό, ιδίως λίγο πριν την αυγή, ενώ στο νότιο ημισφαίριο ο αριθμός τους θα είναι πολύ μεγαλύτερος, φθάνοντας τα 60 μετέωρα την ώρα, με ταχύτητα 67 χλμ το δευτερόλεπτο. Η ονομασία της «βροχής» οφείλεται στο ότι οι διάττοντες φαίνεται να προέρχονται από το άστρο Ήτα του αστερισμού του Υδροχόου.

Δύο φορές τον χρόνο στον ουρανό παρατηρούνται τα συγκεκριμένα «πεφταστέρια», καθώς η τροχιά της Γης διασταυρώνεται με τα σωματίδια σκόνης που έχουν μείνει στο Διάστημα από τη διέλευση του κομήτη του Χάλεϊ.

Την πρώτη φορά η «βροχή» (γνωστή ως Ήτα Υδροχοϊδες) διαρκεί από τις 19 Απριλίου έως τις 26 Μαϊου με αποκορύφωμα την 6η Μαϊου, ενώ τη δεύτερη φορά η «βροχή» (που τότε λέγεται Ωριωνίδες) διαρκεί από τις 4 Οκτωβρίου έως τις 14 Νοεμβρίου, με αποκορύφωμα την 22α Οκτωβρίου.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε