Site icon NewsIT

Εκατόν εβδομήντα επιχειρήσεις επλήγησαν από τα επεισόδια

13.02.2012 | 16:48
Εκατόν εβδομήντα επιχειρήσεις επλήγησαν από τα επεισόδια

-Εκατόν εβδομήντα επιχειρήσεις επλήγησαν από τα χθεσινά επεισόδια -Οι ζημιές ανέρχονται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ -Πολλές επιχειρήσεις σκέφτονται να μη ξαναλειτουργήσουν -Οι έμποροι ζητούν δάνεια με την εγγύηση του δημοσίου

Η εικόνα του κέντρου της πρωτεύουσας θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο, ενώ αυτό που ξεκίνησε ως μια δυναμική και ειρηνική διαδήλωση, κατέληξε σε εικόνες ντροπής, καταστροφές ιστορικών κτιρίων, εμπρησμούς, βανδαλισμούς και λεηλασίες.

Δώδεκα συνεργεία από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθήνας και δύο συνεργεία από την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου ξεκίνησαν το πρωί την καταγραφή των ζημιών που έγιναν χθες το βράδυ σε επιχειρήσεις.

Ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου κ. Β. Κορκίδης με σχετική επιστολή του έχει ζητήσει ήδη την ενεργοποίηση του νόμου περί αποζημιώσεων, παρά το δύσκολο της οικονομικής συγκυρίας, όπως συμπλήρωσε ο ίδιος μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Από την πλευρά του ΕΒΕΑ σημειώνεται ότι οι ζημιές δεν εστιάζονται μόνο στο ιστορικό εμπορικό τρίγωνο της πόλης αλλά έχουν γίνει καταστροφές σε κτίρια και επιχειρήσεις από την οδό Συγγρού μέχρι το Παγκράτι, τα Εξάρχεια και την Πλάκα. Τα συνεργεία του ΕΒΕΑ κατέγραψαν τις καταστροφές στους εμπορικούς δρόμους της Αθήνας και ειδικότερα στις οδούς Αμαλίας, Φιλελλήνων, Μητροπόλεως, Ερμού, Καρ. Σερβίας, Σταδίου, Πανεπιστημίου, Ακαδημίας, Σόλωνος, Πατησίων, στην Ομόνοια και το Μοναστηράκι. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία του ΕΒΕΑ το εκτιμώμενο συνολικό κόστος, κατά δήλωση των ιδιοκτητών τους, ανέρχεται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ και οι ζημιές αφορούν τόσο καταστροφές κτιριακών εγκαταστάσεων και εξοπλισμού τους όσο και κλοπές εμπορευμάτων.

Συγκεκριμένα, 45 επιχειρήσεις (ένδυσης, υπόδησης, κινητής τηλεφωνίας, εστίασης, οικιακών ειδών, κοσμημάτων, σούπερ μάρκετ, βιβλίων κ.λπ.) υπέστησαν ολοσχερή καταστροφή λόγω πυρκαγιάς. Ζημιές υπέστησαν, επίσης, 17 τράπεζες, τέσσερα βιβλιοπωλεία, πέντε πολυκαταστήματα και εμπορικά κέντρα και 70 καταστήματα ένδυσης- υπόδησης, καθώς και 29 επιχειρήσεις διαφόρων μορφών.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, παρουσιάζοντας τα πρώτα στοιχεία δήλωσε: «Το ΕΒΕΑ αλλά και όλος ο επιχειρηματικός κόσμος καταδικάζει οποιαδήποτε μορφή βίας και εκφράζει την αγανάκτησή του για τα επεισόδια που δημιουργήθηκαν και έπληξαν για πολλοστή φορά το ιστορικό εμπορικό κέντρο της Αθήνας.

Ειδικά οι επιχειρήσεις που εδρεύουν στο κέντρο της Αθήνας βάλλονται από παντού, από την οικονομική κρίση, από τη μειωμένη κατανάλωση, από τους μειωμένους τζίρους, από την ανυπαρξία αναπτυξιακών προσπαθειών και από τις ζημίες και φθορές που προκαλούνται σε κάθε διαδήλωση και πορεία.

Έχοντας υπόψη μας την τραγική οικονομική κατάσταση που βιώνει όλη η αγορά και γνωρίζοντας τις υπάρχουσες νομοθετικές διατάξεις, το ΕΒΕΑ θα αποστείλει άμεσα επιστολή προς τους αρμόδιους υπουργούς με την οποία θα ζητήσει την άμεση εφαρμογή των σχετικών νόμων για την αποζημίωση των πληγεισών επιχειρήσεων και πληγέντων επιχειρηματιών, διότι για αυτές τις πληγείσες επιχειρήσεις, η οποιαδήποτε βοήθεια και συμπαράσταση της πολιτείας είναι θέμα επιβίωσής τους».

“Για επίθεση εναντίον του πολιτισμού”, έκανε λόγο επίσης σε συνομιλίες του με δημοσιογράφους, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Π. Καρέλλας.

Ο κ. Καρέλλας σημείωσε τη θλίψη του για τις καταστροφές που σημειώθηκαν σε παραδοσιακά κτήρια του περασμένου αιώνα και σε βιβλιοπωλεία στην πόλη της Αθήνας και πρόσθεσε ότι θα ζητήσει την ενεργοποίηση του νόμου περί αποζημιώσεων, αναστολή των οφειλών προς το δημόσιο αλλά και την απομάκρυνση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη. “Θα ζητήσουμε από τον πρωθυπουργό να απολύσει τον κ. Παπουτσή”, είπε χαρακτηριστικά.

Από νωρίς το πρωί αντίστοιχη καταγραφή έχει ξεκινήσει και από τις ασφαλιστικές εταιρείες για όσες επιχειρήσεις ήταν ασφαλισμένες.

Για τους περισσότερους επιχειρηματίες που μετρούν σήμερα τις ζημιές τους (καταστροφή και λεηλάτηση εμπορευμάτων) δεν ήταν η πρώτη φορά που τους συνέβη κάτι τέτοιο αλλά η δεύτερη ή τρίτη φορά, ενώ δηλώνουν πως σκέφτονται να μην εξακολουθήσουν να δραστηριοποιούνται στο κέντρο της Αθήνας.

“Η ΕΣΕΕ με τη σειρά της ζήτησε ήδη την επανενεργοποίηση του άρθρου 73 ν. 3746/2009 για την υποστήριξη των επιχειρήσεων που υπέστησαν καταστροφές”, σύμφωνα με δήλωση του πρόεδρου της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) Β. Κορκίδη.

Ο κ. Κορκίδης συμπλήρωσε πως η ΕΣΕΕ, ως εκπρόσωπος του ελληνικού εμπορίου, απευθύνεται στην κυβέρνηση και τους πολιτικούς αρχηγούς και τους καλεί “να διαπιστώσουν τη μεγάλη απόσταση ανάμεσα στη βούληση των πολιτών και τις πολιτικές δυνάμεις του Ελληνικού Κοινοβουλίου και να υπερασπιστούν εμπράκτως τις δημοκρατικές διαδικασίες”.

Προσθέτει ότι ”η Ελλάδα εισήλθε στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως ανεξάρτητο δημοκρατικό κράτος και πρέπει όλοι να παλέψουμε να παραμείνει έτσι” και καταλήγει ότι ”μετά τη χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή μπορεί να σώθηκε προσωρινά η οικονομία από τη χρεοκοπία, αλλά η ελληνική κοινωνία πτωχεύει και το πολιτικό σύστημα της μεταπολίτευσης χρεοκοπεί και η χρεοκοπία σίγουρα δεν είναι επιλογή των ανθρώπων της αγοράς όπως δεν είναι και το νέο Μνημόνιο. Δυστυχώς, η αστάθεια και η αβεβαιότητα στην αγορά δεν περιορίζονται από το περιεχόμενο του Μνημονίου, το οποίο για άλλη μια φορά περιγράφει μόνο υφεσιακά μέτρα, αγνοώντας τη λέξη ανάπτυξη, ενώ διευρύνει το χάσμα εισοδήματος και φορολογίας”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ο θάνατος του εμποράκου…στην Αθήνα

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version