Τρίτη, 30 Ιουλ.
30oC Αθήνα

Εκδότες για συγγράματα: Μας χρωστούν 60 εκατομμύρια!

Εκδότες για συγγράματα: Μας χρωστούν 60 εκατομμύρια!

Την κατάσταση που επικρατεί ανάμεσα στο δημόσιο και τους εκδότες επιστημονικών βιβλίων οι οποίοι αποφάσισαν την αναστολή εκδόσεων συγγραμάτων, περιέγραψε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων, Αλέξανδρος Παπαζήσης.

Μιλώντας στα Παραπολιτικά είπε ο κ. Παπαζήσης: «Έχουμε να πληρωθούμε από πέρυσι το Μάιο του ’16 κάποια υπόλοιπα που υπάρχουν από τότε».

Και πρόσθεσε: «Είναι περίπου 51 εκατομμύρια που οφείλονται σε όλες τις εταιρείες του κλάδου τα οποία αφορούν την ακαδημαϊκή χρονιά 2016-’17. Είναι επίσης γύρω στα 8 εκατομμύρια που έχουν απομείνει από το Μάιο του ’16. Σύνολο είναι γύρω στα 60 εκατομμύρια».

Ο κ. Παπαζήσης περιγράφοντας την κατάσταση στον κλάδο είπε:

«Είναι 640 επιχειρήσεις που διανέμουμε τα πανεπιστημιακά βιβλία και είναι περίπου 6.500 εργαζόμενοι. Πάρα πολλοί από αυτούς είναι απλήρωτοι, και μοιράζουμε περίπου 2 εκ. 700 χιλιάδες βιβλία σε 260 χιλιάδες φοιτητές».

Ερωτηθείς αν θα προβούν σε στάση εκδόσεων των πανεπιστημιακών βιβλίων απάντησε:

«Σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε και δεν είναι επιλογή μας. Είμαστε αναγκασμένοι να το κάνουμε γιατί το 70% των επιχειρήσεων, οι οποίες είναι μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις, αδυνατεί να παράξει βιβλία. Κι αυτό, γιατί δεν μπορεί να πάρει πρώτες ύλες, οι τυπογράφοι δεν δέχονται να τυπώσουν χωρίς λεφτά, χρωστάνε στις εφορίες. Δεν εκβιάζουμε, είναι ανάγκη».

Και πρόσθεσε: «12 με 15 εκατομμύρια αν ξεμπλοκάρανε άμεσα και αν μας άκουγε ο υπουργός στον οποίο κάνω έκκληση θα μπορούσαμε άνετα να προχωρήσουμε στις εκδόσεις».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις