«Λίγο πριν καταγραφεί η έξαρση των κρουσμάτων κορονοϊού, που ανάγκασε την Ελλάδα να επιβάλλει το δεύτερο lockdown στις αρχές Νοεμβρίου, χημικοί σε ένα εργαστήριο που μελετά τα λύματα είχαν ήδη κατασταλάξει στο ότι πιθανώς να χρειάζονταν αυστηρότερα μέτρα.
Τα στοιχεία τους; Τα δείγματα από τα λύματα στην ελληνική πρωτεύουσα».
Έτσι ξεκινά ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον αφιέρωμα του Reuters στην συγκεκριμένη αυτή διαδικασία διαπίστωσης της επιδημιολογικής κατάστασης στην χώρα μας.
«Καθημερινά δείγματα από τα λύματα αναλύονται στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας ώστε να εξακριβωθεί το εύρος του ιικού φορτίου και να προβλεφθεί ο αριθμός των μολύνσεων στην κοινότητα», συνεχίζει το δημοσίευμα, το οποίο έχει “μπει” στο συγκεκριμένο εργαστήριο, αποκαλύπτοντας τον τρόπο επεξεργασίας των δεδομένων.
Τα λύματα είχαν… μιλήσει
Το Reuters αναφέρει στην συνέχεια πως η Ελλάδα τα πήγε καλύτερα από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες στο πρώτο κύμα της πανδημίας, αλλά βίωσε μια ραγδαία αύξηση των νέων μολύνσεων από τον Οκτώβριο, με την κυβέρνηση να αποφασίζει το δεύτερο lockdown.
Στο μυαλό των χημικών που εξετάζουν τα δείγματα από τα λύματα, η πιθανότητα αυτή του δεύτερου lockdown έδειχνε βέβαιη αρκετά πριν παρθεί.
«Πριν την ανακοίνωση το συνολικό ιικό φορτίο στα λύματα ήταν πολύ, πολύ υψηλό» λέει η χημική αναλυτής Αικατερίνη Γαλάνη, υποψήφια Διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο.