Ελλάδα

Εκλογές 2023: Τι ισχύει με τα ψηφοδέλτια και τους σταυρούς

Τα ψηφοδέλτια είναι μια ακόμη μεγάλη διαφορά των εκλογών της Κυριακής σε σχέση με τις εκλογές της 25ης Ιουνίου. Αυτή τη φορά, τα ονόματα των υποψηφίων δεν θα είναι με αλφαβητική σειρά ούτε και χρειάζεται «σταυρός».

Καθώς οι εκλογές της 21ης Μαΐου με αυτές της Κυριακής είναι τόσο κοντά χρονικά, η εκλογή των βουλευτών θα γίνει με λίστα.

Τα ονόματα, ως είθισται, θα μπουν με βάσει τους σταυρούς που πήραν οι υποψήφιοι στις προηγούμενες εκλογές. Όσο περισσότεροι οι σταυροί, τόσο πιο ψηλά το όνομα.

Τα κόμματα μπορούσαν, αν ήθελαν, να καθορίσουν τη σειρά των ονομάτων στα ψηφοδέλτια αλλά η… παράδοση λέει ότι αυτά μπαίνουν βάσει των σταυρών στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση.

Μοιραία, τα ψηφοδέλτια που θα πάρουμε όταν πάμε να ψηφίσουμε την Κυριακή, δεν θα είναι ίδια με τα προηγούμενα και δεν πρέπει να βάλουμε σταυρό. Στα παραβάν, δεν θα υπάρχουν ούτε στιλό.

Αν κάποιος ρίξει στην κάλπη ψηφοδέλτιο από την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση, θεωρείται άκυρο.

Αν κάποιος «σταυρώσει» το νέο ψηφοδέλτιο είναι στην κρίση του δικαστικού αντιπροσώπου να το ακυρώσει ή όχι, όπως δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα ο γ.γ. του υπουργείου Εσωτερικών, Μιχάλης Σταυριανουδάκης.

Εκτός από τα ψηφοδέλτια, οι εκλογές της επόμενης Κυριακής διαφοροποιούνται και στο εκλογικό σύστημα, καθώς αντί της απλής αναλογικής του Μαΐου, θα ισχύσει η ενισχυμένη αναλογική που δίνει στο πρώτο κόμμα κλιμακωτό μπόνους έως 50 έδρες.

Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Ψάχνουν για απαντήσεις στη διαδρομή θανάτου 18 χιλιομέτρων του Βασίλη Καλογήρου - Καταγραφικά και τοξικολογικές ρίχνουν «φως» στο μυστήριο
«Δεν μας έχουν δώσει κάποιο στοιχείο που να μας οδηγεί ξεκάθαρα στην εγκληματική ενέργεια» δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ Κωνσταντία Δημογλίδου
Το σημείο όπου βρέθηκε η σορός του Βασίλη Καλογήρου στον Τύρναβο