Site icon NewsIT

Εκπρόσωπος ΕΛ.ΑΣ: Γιατί είδαμε μποτιλιαρίσματα τις γιορτές – Ο νέος τρόπος επικοινωνίας με το 100

31.12.2020 | 10:30
Εκπρόσωπος ΕΛ.ΑΣ: Γιατί είδαμε μποτιλιαρίσματα τις γιορτές – Ο νέος τρόπος επικοινωνίας με το 100

Κατά την διάρκεια των Χριστούγεννων το κυκλοφοριακό κομφούζιο που προκλήθηκε στην Αθήνα αποτέλεσε ρεκόρ διετίας και μάλιστα εν μέσω lockdown και παρά το γεγονός ότι εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της ΕΛΑΣ για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορονοϊού.

Η  εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας Ιωάννα Ροτζιώκου μιλάει στο newsit.gr και την Μάγδα Τσέγκου για τα αποτελέσματα των ελέγχων, για τα μέτρα αποφυγής της διάδοσης του κορονοϊού και το μποτιλιάρισμα στους δρόμους της Αθήνας που ξεπέρασε ακόμα κι αυτό της περσινής παραμονής Χριστουγέννων.

Πόσοι έλεγχοι έγιναν και πόσες παραβάσεις για μάσκα και άσκοπη μετακίνηση κατά την διάρκεια των Χριστουγέννων σε όλη την επικράτεια;  Εξηγεί αν ήταν ή όχι νόμιμη η μετακίνηση των Αθηναίων. Επιπλέον μιλάει για το αν μειώθηκαν οι δείκτες εγκληματικότητας το πρώτο 9μηνο του 2020 και αναφέρετε στην νέα Ομάδα Διαχείρισης Οριοθέτησης Συναθροίσεων,  Ο.Δ.Ο.Σ, που αποτελείται από 28 γυναίκες και 18 άντρες. Τέλος αναφέρεται στον σημαντικό ρόλο που έχουν τα social media της Ε.Λ.ΑΣ στην επικοινωνία με τους νέους αλλά και την επικοινωνία που έχουνε οι πολίτες όταν βρίσκονται σε κίνδυνο και δεν μπορούν να μιλήσουν αλλά μπορούν στα στείλουν sms για βοήθεια.

Τα Χριστούγεννα  έγιναν 332.613 έλεγχοι και 6.143 παραβάσεις

«Σε γενικές γραμμές τα πράγματα πήγανε καλά. Η πλειοψηφία των συμπολιτών μας φαίνεται να συμμορφώθηκε στα μέτρα. Υπήρχαν ελάχιστες εξαιρέσεις που φαίνεται να μην συμμορφώθηκαν. Σε αυτούς τους ελάχιστους βεβαιώσαμε και τις παραβάσεις, να σας πω μόνο ότι από την παραμονή των Χριστουγέννων, δηλαδή από τις 24 Δεκεμβρίου μέχρι και τις 28 Δεκεμβρίου, από τις υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας πραγματοποιήθηκαν 332.613 έλεγχοι σε όλη την επικράτεια. Επίσης βεβαιώθηκαν και παραβάσεις για την ακρίβεια βεβαιώθηκαν 6.143 παραβάσεις με τις περισσότερες από αυτές να σχετίζονται με τις άσκοπες μετακινήσεις. Βεβαιώθηκαν 4.732 παραβάσεις για άσκοπες μετακινήσεις και 2.068 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας ή μη τήρηση της απαιτούμενης απόστασης. Στις εθνικές οδούς, στους αυτοκινητόδρομους και στα διόδια, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε στα χέρια μας, παρατηρήθηκε μείωση στα ρεύματα εξόδου της τάξης του 70%, παρατηρήσαμε ότι η μείωση στους δρόμους αυτούς, κυμαινόταν σε χαμηλά επίπεδα».

Το μποτιλιάρισμα στους δρόμους δημιουργήθηκε από πολίτες που κυκλοφορούσαν νόμιμα 

«Κοιτάξτε πρώτα από όλα θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψιν μας το γεγονός ότι το συγκεκριμένο lockdown δεν είναι το ίδιο με το lockdown της Άνοιξης. Αρκετές επιχειρηματικές δραστηριότητες είναι ανοιχτές. Αυτό συνεπάγεται και περισσότερη κίνηση και κυκλοφορία στους δρόμους. Ένα άλλο που θα πρέπει να σκεφτούμε είναι ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα, εφαρμόστηκε και ένα καινούργιο μέτρο για τις αγορές μας, της ηλεκτρονικής προαγοράς αγαθών το λεγόμενο «Click Away», το οποίο επίσης μπορεί να συνεπάγεται αύξηση της κυκλοφορίας στους δρόμους. Το ζητούμενο είναι ότι σε γενικές γραμμές η κατάσταση ήταν ελεγχόμενη και η κίνηση στην οποία αναφερθήκατε και εσείς, εντοπίστηκε κυρίως στο κέντρο της Αθήνας σε δρόμους όπως είναι η Σταδίου, η Αμαλίας και η Βασιλίσσης Σοφίας και να επισημάνω βέβαια ότι η κίνηση αυτή υπήρχε κυρίως τις απογευματινές ώρες της παραμονής των Χριστουγέννων και ανήμερα των Χριστουγέννων. Από τους ελέγχους που κάναμε εμείς, διαπιστώσαμε ότι οι περισσότεροι από τους συμπολίτες μας κινούνταν νόμιμα, δηλαδή είχαν στείλει το sms που πρέπει, είχανε μαζί τους τα απαιτούμενα δικαιολογητικά έγγραφα, ήταν ελάχιστοι αυτοί οι οποίοι δεν ήταν νόμιμοι και σε αυτούς τους ελάχιστους βεβαιώθηκαν και παραβάσεις για την άσκοπη μετακίνησή τους».

Επαρκούσαν ή όχι οι έλεγχοι της Αστυνομίας;

«Κοιτάξτε, αυτές τις μέρες ήμασταν πραγματικά όλοι στην πρώτη γραμμή, ήμασταν όλοι έξω στους δρόμους από τη μία άκρη της Ελλάδας έως την άλλη. Συνάδελφοί μου που υπηρετούν σε επιτελικές υπηρεσίες, βρέθηκαν και αυτοί έξω στους δρόμους για να συνδράμουν στους ελέγχους που γίνονται. Να σας πω ακόμα ότι τα μέτρα αυτά τα εποπτεύει προσωπικά ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας ο αντιστράτηγος Μιχαήλ Καραμαλάκης, ενώ επίσης τα συντόνιζαν και οι γενικοί Περιφερειακοί Αστυνομικοί Διευθυντές και οι διευθυντές διευθύνσεων αστυνομίας της χώρας που έχουν το βαθμό του Υποστρατήγου ή του Ταξίαρχου. Ήμασταν όλοι στην πρώτη γραμμή και νομίζω ότι από τα νούμερα που σας ανέφερα στην αρχή, προκύπτει ότι πραγματοποιήθηκε ένας πολύ μεγάλος αριθμός ελέγχων σε όλη την επικράτεια».

Μειώθηκαν οι δείκτες εγκληματικότητας το πρώτο 9μηνο του 2020

«Αυτό που παρατηρήσαμε μέσα από τα στατιστικά μας στοιχεία, είναι ότι το εννεάμηνο του 2020, δηλαδή από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Σεπτέμβριο, συγκριτικά με το περσινό εννεάμηνο του 2019, παρατηρήθηκε μείωση στους δείκτες εγκληματικότητας που αφορούν τις κλοπές και τις διαρρήξεις και τις ληστείες. Ειδικότερα, μειώθηκαν σε όλη την επικράτεια οι ανθρωποκτονίες σε ποσοστό 16,67 %, ληστείες σε ποσοστό 40,96 %, οι κλοπές τροχοφόρων σε ποσοστό 26,47 % και οι κλοπές – διαρρήξεις σε ποσοστό 25,75 %.  Αυτό βέβαια έχει δικαιολογητική βάση όπως είπατε και εσείς και ίσως συνδέεται με το γεγονός ότι για κάποιο χρονικό διάστημα δεν ήταν τόσο έντονη η κοινωνική και οικονομική ζωή της χώρα μας και της κοινωνίας μας. Από την άλλη πλευρά όμως πρέπει να σας πω ότι και εμείς από την πλευρά μας, καταβάλλουμε πολύ σημαντικές προσπάθειες, με αυξημένες περιπολίες πεζές, έχοντας αναπτύξει ένα πολύ σημαντικό επιχειρησιακό σχέδιο για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και προσλαμβάνοντας νέο αστυνομικό προσωπικό στους κόλπους της Ελληνικής Αστυνομίας αλλά και αξιοποιώντας το ήδη υπάρχον αστυνομικό προσωπικό, σε επιχειρησιακές και μάχιμες υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας».

Σε περίπτωση κινδύνου καλείτε το 100 ή στέλνετε sms στο 100 γράφοντας το όνομα, το επώνυμο, τη διεύθυνση κατοικίας μας

«Αυτό που συμβουλεύουμε είναι ότι σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης αν πρόκειται για ένα περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας, που κάποιος κινδυνεύει ή πιστεύει ότι έχει τεθεί σε κίνδυνο η ζωή του, μπορεί να καλέσει αμέσως το 100 ή να στείλει ένα sms στο 100 γράφοντας το όνομα, το επώνυμο, τη διεύθυνση κατοικίας του και το είδος της απειλής και της βίας που δέχεται και όταν στείλει το SMS θα ενημερωθεί το επιχειρησιακό κέντρο και αμέσως συνάδελφοί μου, θα μεταβούν στο συγκεκριμένο σημείο για να δουν ακριβώς τι έχει συμβεί. Σε οποιαδήποτε περίπτωση βρίσκεται η ζωή του σε κίνδυνο το επισημαίνουμε όμως ειδικά σε αυτή την περίπτωση διότι ενδεχομένως κάποιο θύμα μπορεί να φοβάται να πάρει τηλέφωνο για παράδειγμα αν είναι μπροστά ο θύτης και επισημαίνουμε ειδικά σε αυτή την περίπτωση και σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση μπορεί να στείλει μήνυμα στο 100».

Η Ο.Δ.Ο.Σ.(Ομάδα διαχείρισης οριοθέτησης συναθροίσεων) αποτελείται από  28 γυναίκες και 18 άντρες

«Είναι μία νέα υπηρεσία, ονομάζεται ομάδα διαχείρισης οριοθέτησης συναθροίσεων, με το προσωνύμιο Ο.Δ.Ο.Σ. Αποτελείται από 46 αστυνομικούς, 28 γυναίκες, είναι γυναικοκρατούμενη, και 18 άντρες και σκοπός της συγκεκριμένης ομάδας, είναι από τη μία πλευρά οι συμπολίτες μας να μπορούν να ασκήσουν το δικαίωμα του συναθροίζεσθαι, αλλά από την άλλη πλευρά να μην διαταράσσεται υπέρμετρα η κοινωνική και οικονομική ζωή της πόλης, τηρουμένων των αρχών της αναγκαιότητας, της αναλογικότητας, της νομιμότητας χωρίς δηλαδή να καταπατώνται και να διαταράσσονται οι ελευθερίες και τα δικαιώματα των συνανθρώπων μας. Είναι ήδη ενεργή από την 17η Νοεμβρίου, αλλά λόγω των μέτρων που λήφθηκαν τη συγκεκριμένη ημέρα, οι συνάδελφοί μου φοράνε μάλιστα και μία πολύ χαρακτηριστική στολή, μπλε στολή, φέρουν ειδικό εξοπλισμό, φέρουν μαζί τους φορητούς ασυρμάτους, φακό, σφυρίχτρα ένα κιτ πρώτων βοηθειών, έχουν εκπαιδευτεί οι συγκεκριμένοι αστυνομικοί σε μεθόδους και τεχνικές επικοινωνίας, ήπιας διαπραγμάτευσης και σκοπός είναι να διεξάγονται οι συναθροίσεις, χωρίς να υπάρχουν συγκρούσεις και κλιμακώσεις».

Οι γυναίκες έχουν πολύ σημαντικό ρόλο στην Αστυνομία πλέον

«Ναι όντως, έχουμε πολύ σημαντικό ρόλο σκεφτείτε ότι πριν από μερικά χρόνια δεν υπήρχαν καν οι γυναίκες μέσα στους κόλπους της Αστυνομίας, ενδεικτικά να σας παραθέσω ότι οι πρώτες γυναίκες εισήλθαν στο πρώην το σώμα της αστυνομίας πόλεων του 1969, ήταν οι πρώτες 45 γυναίκες, το 1971 εισήλθαν οι πρώτες 25 γυναίκες στο πρώην  Σώμα της Ελληνικής χωροφυλακής, το 1983 υπάρχει πλέον η δυνατότητα οι γυναίκες να κατατάσσονται στη σχολή αξιωματικών της αστυνομίας, αλλά με ποσόστωση της τάξεως του 10%, το 2003 όμως, καταργείται αυτή η ποσόστωση και πλέον από το 2003 και μετά, οι γυναίκες ερχόμαστε με τα ίδια κριτήρια όπου και οι άντρες συνάδελφοί μας, έχουμε τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες υποχρεώσεις, τις ίδιες δυνατότητες εξέλιξης, αποτελούμε πλέον το 12% με 13% του συνολικού αστυνομικού πληθυσμού. Είναι ξέρετε ένα χαμηλό ποσοστό αν το δει κάποιος συνολικά, είναι όμως ένα πολύ σημαντικό ποσοστό και έχουνε γίνει πολύ σημαντικά βήματα ως προς τη θέση της γυναίκας μέσα στην αστυνομική ομάδα και τα καθήκοντα που αυτή αναλαμβάνει».

Τα social media της Ε.Λ.ΑΣ και η επικοινωνία με τους νέους 

«Διεξάγουμε μία καμπάνια με τίτλο «έχεις φωνή – είμαστε δίπλα σου» που σκοπό έχει να ευαισθητοποιήσει σε τέτοιου είδους αδικήματα και αναφορικά με τους ανήλικους να τους προστατεύσει και να τους ενημερώσει. Είτε με το κομμάτι της ενδοοικογενειακής βίας, είτε με το κομμάτι του ηλεκτρονικού εγκλήματος, όπως και για το κομμάτι της σεξουαλικής κακοποίησης των ανηλίκων. Για αυτό εκδώσαμε και κάποιες ειδικές οδηγίες, προς τους ανήλικους, προκειμένου να ενημερωθούν για το πώς θα προστατεύονται από τέτοιου είδους φαινόμενα. Αυτές τις οδηγίες, τις έχουμε αναρτήσει στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας, επίσης υπάρχουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της ελληνικής αστυνομίας, στο Facebook και στο Twitter και βέβαια συνεργαζόμαστε πάρα πολύ στενά και με την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση κάθε περιφέρειας και για αυτό το λόγο έχουν διανεμηθεί σε αρκετά σχολεία σε όλη την επικράτεια μέσω της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Είναι πάρα πολύ σημαντικό και η αλήθεια είναι ότι ζούμε στην εποχή της ψηφιακής εξέλιξης, ανάπτυξης ή επανάστασης όπως έχει χαρακτηρισθεί. Η Ελληνική Αστυνομία δεν θα μπορούσε να είναι απούσα από αυτή την εξέλιξη, για αυτό το λόγο δημιουργήσαμε τους λογαριασμούς μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την ώρα έχουμε μόνο σε Facebook και σε Twitter. Μπορούν οι πολίτες φυσικά να στέλνουν μήνυμα αντίστοιχα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα συγκεκριμένα, ωστόσο όμως ο λογαριασμός ο συγκεκριμένος δεν παρακολουθείται σε 24ωρη βάση. Άρα αν είναι κάποιο περιστατικό επείγον, δεν θα υπάρξει και άμεση ανταπόκριση».

Η  Ιωάννα Ροτζιώκου για τα μέτρα και τους ελέγχους της Ελληνικής Αστυνομίας

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version