Παρασκευή, 22 Νοε.
21oC Αθήνα

Εξαδάκτυλος για αντιγριπικό εμβόλιο: Η επίθεση στην Αγαπηδάκη αποκάλυψε γιατί κάποιοι δεν θέλουν τη συνταγογράφηση

Εξαδάκτυλος για αντιγριπικό εμβόλιο: Η επίθεση στην Αγαπηδάκη αποκάλυψε γιατί κάποιοι δεν θέλουν τη συνταγογράφηση

Τη στήριξή του στην αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, η οποία την Πέμπτη (28/9) δέχθηκε λεκτική επίθεση μέσω των social media από υψηλόβαθμο στέλεχος της φαρμακευτικής αγοράς για την απόφασή της να εφαρμοστεί ξανά φέτος η συνταγογράφηση των αντιγριπικών εμβολίων, εκφράζει μέσω του iatropedia.gr, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Οι φαρμακοποιοί από την άλλη ζητούν από την πολιτεία, η χορήγηση του εμβολίου στους πολίτες να γίνεται χωρίς ιατρική συνταγή, εμμένοντας στα δικά τους επιχειρήματα.

Ο κ. Εξαδάκτυλος, ωστόσο, υπαινίσσεται πως η χορήγηση φαρμάκων και εμβολίων χωρίς συνταγογράφηση ευνοεί μόνο αυτούς που θέλουν να «ξεστοκάρουν» φαρμακευτικά σκευάσματα:

“Όλα τα εμβόλια και όλα τα φάρμακα πρέπει να χορηγούνται μόνο με ιατρική συνταγή”, σχολιάζει και εξηγεί:

“Η χυδαία επίθεση στην κα. Αγαπηδάκη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποκάλυψε τους λόγους για τους οποίους η χώρα μας παραμένει η μόνη ενδεχομένως χώρα στην Ευρώπη όπου μπορείς να αγοράζεις ό,τι θέλεις από το φαρμακείο, χωρίς ένδειξη και χωρίς συνταγή”.

“Εμείς πιστεύουμε ότι όλα τα φάρμακα πρέπει να συνταγογραφούνται. Τελεία. Είναι εμφανές ότι ο συγκεκριμένος κύριος εννοεί, πώς όποιο φάρμακο δεν καταπίνει ο Έλληνας ανοήτως θα ξεμένει σε αυτόν”, σημειώνει ο πρόεδρος του ΠΙΣ.

«Η υπουργός παίρνει τις αποφάσεις»

Κατά του ύφους και ήθους της επίθεσης στην αναπληρώτρια Υπουργό τάχθηκε και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Απόστολος Βαλτάς, αν και δηλώνει στο iatropedia.gr την αντίθεσή του στις κυβερνητικές αποφάσεις.

“Η δήλωση του κ. Γιαννακόπουλου έβγαζε μια αγωνία κι ένα προβληματισμό για το γεγονός ότι παραγγέλθηκε από την εταιρεία του ένας πολύ μεγάλος αριθμός εμβολίων, όπως έπραξαν και οι φαρμακοποιοί, που έκαναν παραγγελίες με βάση τη σιγουριά τους ότι μέσω του περσινού συστήματος (σ.σ. χωρίς υποχρεωτική συνταγογράφηση) θα έπειθαν περισσότερο κόσμο να έρθει να εμβολιαστεί.

Όμως, από κει και πέρα υπάρχει το θεσμικό όργανο που λέγεται “αναπληρώτρια υπουργός” και η οποία παίρνει αποφάσεις με τις οποίες μπορεί να συμφωνείς ή να διαφωνείς. Τις διαφωνίες τις συζητάς θεσμικά με σοβαρότητα, με ήθος και ευπρέπεια. Εγώ μπορώ να συμφωνήσω ή να διαφωνήσω σε πολλά θέματα με την κα. Αγαπηδάκη. Οφείλω, όμως, να το κάνω με ευγένεια, όπως αρμόζει σε ένα πρόεδρο επιστημονικού οργάνου”, σημειώνει ο Απόστολος Βαλτάς.

Αγαπηδάκη: Προσπάθεια να γίνουν αλλαγές στο ηλεκτρονικό σύστημα εμβολιασμών έως τον Νοέμβριο

Εντωμεταξύ, το Υπουργείο Υγείας με ανακοίνωσή του το πρωί της Παρασκευής (29/9) έσπευσε να διευκρινίσει ότι το μέτρο της χορήγησης του εμβολίου μόνο με συνταγή γιατρού θα ισχύσει για το σύνολο του πληθυσμού μόνο για ένα μήνα και συγκεκριμένα έως τις αρχές Νοεμβρίου.

Έως ότου δηλαδή ολοκληρωθούν οι απαραίτητες αλλαγές στη σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα, που διασυνδέεται με το Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμών και στην οποία οι φαρμακοποιοί καταχωρούσαν μέχρι σήμερα τους διενεργηθέντες εμβολιασμούς μόνο με το ΑΜΚΑ του πολίτη.

“Για να μπορέσουμε να δώσουμε το εμβόλιο χωρίς συνταγή, θα πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι το εμβόλιο καταγράφεται στο σύστημα, γιατί αλλιώς δε θα ξέρουμε την κάλυψη που έχει η χώρα μας”, δήλωσε συγκεκριμένα η Ειρήνη Αγαπηδάκη, σε συνέντευξη που παραχώρησε την Παρασκευή (29/9), στην εκπομπή Live News του Mega.

Σύμφωνα με τις εξαγγελίες, από τον Νοέμβριο και μετά, ιατρική συνταγή θα απαιτείται μόνο για τη χορήγηση των δύο νέων ενισχυμένων και ακριβών αντιγριπικών εμβολίων, τα οποία προορίζονται για τους ηλικιωμένους με σοβαρά προβλήματα υγείας, άνω των 65 ετών.

“Η κυρία Αγαπηδάκη νομίζω πώς έχει εκτεθεί άνευ προηγουμένου”, σχολιάζει μιλώντας στο iatropedia.gr, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ), Κωνσταντίνος Λουράντος και συνεχίζει:

“Έχει ξεκινήσει μια ιστορία, ότι δεν είναι έτοιμη η πλατφόρμα των φαρμακοποιών ώστε να μπορεί η Πολιτεία να καταγράψει τους εμβολιασμούς και γι’ αυτό θα κάνει τα πάντα, ώστε να είναι έτοιμη από 1η Νοεμβρίου. Εγώ πιστεύω ότι αυτό είναι προσχηματικό για να μην ισχύσει ο εμβολιασμός χωρίς συνταγογράφηση από 1η Νοεμβρίου και μετά”, τονίζει ο ίδιος.

Σε επικοινωνία που είχε το iatropedia.gr με εκπρόσωπο της ΗΔΙΚΑ επιβεβαιώθηκε η ανάγκη τεχνικών προσαρμογών, ώστε στο Μητρώο Εμβολιασμών -στην πλατφόρμα δηλαδή για την καταχώρηση των διενεργηθέντων εμβολιασμών- να ενταχθούν και τα δύο νέα ενισχυμένα εμβόλια υψηλής ανοσογονικότητας που κυκλοφόρησαν πρόσφατα στη χώρα μας.

Δύσπιστος, ωστόσο, εμφανίζεται και ο πρόεδρος του ΠΦΣ, Απόστολος Βαλτάς, αν και παραδέχεται την ύπαρξη τεχνικών δυσκολιών: “Υπάρχουν όντως τεχνικά προβλήματα, αλλά δεν είναι αυτό το πρόβλημα. Για μένα αυτό είναι αφορμή ή δικαιολογία. Αν υπήρχε διάθεση να συνεχιστεί αυτό το σύστημα, θα επικοινωνούσαν μαζί μου να το λύσουμε νωρίτερα αυτό το θέμα. Κάλλιστα αυτό το θέμα θα μπορούσε να έχει λυθεί ένα μήνα πριν”, τονίζει.

Με ή χωρίς ιατρική συνταγή το εμβόλιο;

Ο κ. Βαλτάς επισημαίνει πως εάν το Υπουργείο Υγείας επιμείνει στην απόφαση του να μην προωθήσει φέτος την απρόσκοπτη διενέργεια των εμβολιασμών στα φαρμακεία της γειτονιάς, οι επιπτώσεις θα είναι τεράστιες και κυρίως στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας.

“Οικονομική επιβάρυνση του ασθενούς, αδικαιολόγητη μετακίνηση των ηλικιωμένων, επιβάρυνση δημόσιων δομών με αύξηση αχρείαστων ραντεβού και επισκέψεων, ταλαιπωρία των πολιτών, συνωστισμός πολιτών στα ιατρεία και αύξηση της μετάδοσης των λοιμώξεων, πρόβλημα μεγάλο στις πληγείσες περιοχές, αύξηση της γραφειοκρατίας. Όλα αυτά μαζί και σε τελική ανάλυση ένα αρνητικό μήνυμα. Πάμε μπροστά στο κομμάτι της πρόληψης; Πάμε να προλάβουμε τα αντίστοιχα συστήματα υγείας όπου τα φαρμακεία τα θεωρούν δομές πρόληψης και όχι δομές απλής εκτέλεσης συνταγών; Αυτό λοιπόν είναι οπισθοδρόμηση”, σημειώνει.

Οπισθοδρόμηση, από την άλλη, οι γιατροί θεωρούν την χορήγηση φαρμάκων και εμβολίων χωρίς να προηγείται ιατρική γνωμάτευση.

«Δυστυχώς είναι αποτέλεσμα της χρόνιας αδράνειας της πολιτείας η αντιεπιστημονική πρακτική της πώλησης φαρμάκων χωρίς συνταγή. Αυτή είναι που την έχει «νομιμοποιήσει» για όσους την καρπούνται δια της εμπορίας. Οι αντιδράσεις είναι αποκαλυπτικές και επιβεβαιώνουν την ορθότητα της απόφασης», καταλήγει ο πρόεδρος του ΠΙΣ κ. Εξαδάκτυλος.

Της Γιάννας Σουλάκη/iatropedia.gr

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις