Σοκάρουν τα αποτελέσματα έρευνας για τη σχέση των ελληνόπουλων με το διαδίκτυο. Έξι στα δέκα έως 10 ετών (το 59%) έχουν πρόσβαση, πολλές φορές ανεξέλεγκτη στο ίντερνετ με τους γονείς να έχουν μεγάλη ευθύνη για την κατάσταση.
Οι μισοί γονείς (περίπου το 48%) εκφράζουν την ανησυχία τους για το περιεχόμενο που βλέπουν τα παιδιά τους στο διαδίκτυο την ώρα που δεν λαμβάνουν μέτρα ώστε αυτό να το περιορίζουν. Η έρευνα έγινε από τη devolo Hellas και το infokids.gr με τα αποτελέσματα της προκαλούν μεγάλο προβληματισμό.
Από την έρευνα προκύπτει ότι το 57% των γονέων επιτρέπουν στα παιδιά τους περιορισμένη χρήση του διαδικτύου. Το 30% των παιδιών – σύμφωνα με τις απαντήσεις των γονέων – έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο από δικές τους προσωπικές συσκευές (smartphones, tablets, PCs), ενώ το 20% έχουν απόλυτη αυτονομία στη χρήση, με προσωπικό κωδικό πρόσβασης ανεξάρτητο από τους γονείς. Αυτό σημαίνει ότι ένα μεγάλο ποσοστό παιδιών στην Ελλάδα -περίπου ένα στα πέντε- αποκτούν ελεύθερη χρήση του Ίντερνετ από πολύ νεαρή ηλικία και οι γονείς δεν φαίνεται να έχουν πρόβλημα με αυτό.
Το 58% των γονέων ανέφερε ότι δίνουν οι ίδιοι στα παιδιά τους τις δικές τους συσκευές για την πρόσβαση στο διαδίκτυο, ενώ το 28% επιτρέπουν να έχουν ελεγχόμενη πρόσβαση, καθώς εκείνοι έχουν τους κωδικούς τόσο για την πρόσβαση στο διαδίκτυο όσο και για τη χρήση των συσκευών. Παράλληλα το ποσοστό 12% που έχει πρόσβαση στο Ίντερνετ από «έξυπνες» τηλεοράσεις και παιχνιδομηχανές.
Το 48% των γονέων ανησυχούν για το περιεχόμενο στο οποίο βλέπουν τα παιδιά τους στο διαδίκτυο την στιγμή που είναι γνωστό ότι ο κυβερνοχώρος κρύβει πολλές παγίδες, με κυριότερη το ακατάλληλο ή μη νόμιμο υλικό. Στη δεύτερη θέση των κίνδυνων, σύμφωνα με το 39% των γονέων, είναι η επαφή και η συνομιλία με αγνώστους στο διαδίκτυο, που μπορεί να οδηγήσει στην παραπλάνηση ή και αποπλάνηση των παιδιών.
Οσον αφορά στα μέτρα προστασίας που επιλέγει μεγάλο ποσοστό γονέων, σε πρώτη φάση δεν φαίνονται αρκετά. Από απλά μέτρα όπως η κοινή χρήση (με τους ίδιους κωδικούς) του διαδικτύου από γονείς και παιδιά (37,2%) μέχρι πιο χρονοβόρα όπως η παρακολούθηση του ιστορικού του υπολογιστή (31,7%) ή και ακόμη πιο σύνθετα όπως η εγκατάσταση προγράμματος γονικού ελέγχου που περιορίζει και παρακολουθεί τη χρήση του Ίντερνετ (9,9%).
Σύμφωνα με την έρευνα και το 59% των παιδιών χρηστών είναι έως δέκα ετών, μόλις το 11,4% των γονιών χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών τους. Από την άλλη το 44% το χρησιμοποιεί για παρακολούθηση (streaming) ταινιών και χρήση μέσων κοινωνικής δικτύωσης (social media).
Μόνο το 2,4% των γονιών ανησυχεί ότι το παιδί τους ενδεχομένως να πέσει θύμα «ηλεκτρονικών κλοπών» δεδομένων αν και είναι πολύ συχνό το φαινόμενο των χάκερς όπως και της παράνομης πρόσβασης σε δεδομένα τρίτων.