Site icon NewsIT
21:34 | 10.12.20

Εξηγήσεις του Υπουργείου Πολιτισμού για την Ακρόπολη που πλημμύρισε από τη βροχή

Εξηγήσεις του Υπουργείου Πολιτισμού για την Ακρόπολη που πλημμύρισε από τη βροχή
Newsit Newsroom

Με εικόνες της πλημμυρισμένης Ακρόπολης να κάνουν το γύρο του διαδικτύου και πολλούς να σπεύδουν να αποδώσουν το φαινόμενο στην… “τσιμέντωση” του μνημείου, το Υπουργείου Πολιτισμού έδωσε διευκρινίσεις…

Σε ενημερωτικό σημείωμα του Υπουργείου Πολιτισμού, αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι τα έργα που έχουν γίνει στην Ακρόπολη και συγκεκριμένα οι διάδρομοι που έχουν κατασκευαστεί για του ανθρώπους με κινητικά προβλήματα, είναι με τεχνητό λίθο πάνω στο παλιό σκυρόδεμα. Γεγονός που δεν επηρέασε την απορροφητικότητα του εδάφους.

Πάρτε μια γεύση από τις εικόνες της πλημμύρας που έχουν προκαλέσει σχόλια:

Πλημμύρισε η "τσιμεντωμένη" Ακρόπολη - 1

Το Υπουργείο Πολιτισμού αναφέρει ότι στην περιοχή του μουσείου, όπου δημιουργήθηκε πλάτωμα πάνω στο δάπεδο από άμμο και χαλίκι, κατασκευάστηκαν έγκαιρα πρόσθετα υδραυλικά έργα αποχέτευσης αποστράγγισης που δεν είχαν γίνει ποτέ.

Διευκρινίζεται ότι στην ελεύθερη επιφάνεια του αρχαιολογικού χώρου, το έδαφος είναι βραχώδες με πολύ χαμηλή απορροφητικότητα. Άρα τίποτα δεν έχει αλλάξει με τις παρεμβάσεις που έγιναν το τελευταίο διάστημα.

“Όλοι οι εργαζόμενοι και παροικούντες την Ακρόπολη γνωρίζουν ότι στον αρχαιολογικό χώρο, κατά την περίοδο των βροχοπτώσεων, δημιουργούνται κατά καιρούς πολύ σημαντικές συγκεντρώσεις ομβρίων, κυρίως στην βόρεια πλευρά, του τοίχους καθόσον εδώ και χρόνια έχουν απομονωθεί και είναι παντελώς ανενεργές οι υδραυλικές εκτονώσεις στην βόρεια πλευρά του τοίχους”.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Πολιτισμού, αυτή την στιγμή από τις 20 υδρορροές λειτουργεί ουσιαστικά μόνον μία και η οποία “παραλαμβάνοντας τα όμβρια και των υπολοίπων 19, τα προωθεί υπό πίεση στην κλίμακα του παλαιού ανελκυστήρα. Είναι γνωστό ότι αυτός ήταν ο λόγος που ο υποβιβασμένος χώρος του ηλεκτρολογείου  έχει γεμίσει στο παρελθόν με 1 μέτρο νερό, πολλά χρόνια πριν κατασκευασθούν οι διαδρομές”

Το υπουργείο διευκρινίζει επίσης, ότι οι υδρορροές είναι φραγμένες “μάλλον για να αποφευχθεί η διάθεση ομβρίων στην περιμετρική οδό (οδό Θεωρίας) η οποία δεν διαθέτει δίκτυο ομβρίων. Έτσι, τα όμβρια, από την υδρορροή του τείχους, μέσω του περιπάτου καταλήγουν διαχεόμενα, στην περιοχή της “Κλεψύδρας” και στην συνέχεια μέσω δύο εγκάρσιων τεχνικών στην λεκάνη της Αρχαίας Αγοράς”.

Το Υπουργείο καταλήγει, ότι ήδη εκπονείται ολοκληρωμένη υδραυλική μελέτη, όπως προβλέπεται στην ομόφωνη γνωμοδότηση του ΚΑΣ (19/5/20), σε συνεργασία της Υ.Σ.Μ.Α, της ΕΦΑ Πόλης Αθηνών και εξωτερικών συνεργατών του Ιδρύματος Ωνάση, το οποίο και χρηματοδοτεί την μελέτη, προκειμένου να αντιμετωπιστεί συνολικά το πρόβλημα

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version