Site icon NewsIT
20:01 | 10.02.25

Εξήγηση Κολυδά για το πέρασμα μετεωρίτη πάνω από τον Αττικό ουρανό – «Είναι η είσοδος στερεού σώματος στην ατμόσφαιρα»

Newsit Newsroom

«Η βολίδα όπως η σημερινή είναι το μετέωρο του οποίου η λαμπρότητα φτάνει ή ξεπερνά αυτή των λαμπρότερων πλανητών» γράφει ο Θοδωρής Κολυδάς

Το εντυπωσιακό πέρασμα ενός μετεωρίτη, που ήταν ορατός στον ουρανό της Αττικής αλλά και της Κορίνθου, εξήγησε επιστημονικά ο μετεωρολόγος και διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, Θοδωρής Κολυδάς σε ανάρτησή του.

Ο Θοδωρής Κολυδάς, έκανε μία μακροσκελή ανάρτηση για την λάμψη ενός μετεωρίτη, την οποία κατέγραψε τα ξημερώματα της Δευτέρας (10.02.2025) κάμερα στον Μετεωρολογικό Σταθμό Αχαρνών, στο Μενίδι.

«Στην πρωινή μας ενημέρωση για τον καιρό συζητήσαμε μεταξύ άλλων και τις αναφορές που είχαμε από ορισμένους πιλότους για μια μεγάλη λάμψη που είδαν πάνω από την χώρα μας γύρω στα ξημερώματα. Αδιάψευστος μάρτυρας το video που τράβηξε η Web Camera του καλού φίλου κ. Βαγγέλη Ν. Μαρκουλή που είναι ενσωματωμένη στον Μετεωρολογικό του σταθμό meteoacharnes.gr στο Μενίδι», έγραψε αρχικά.

Όπως σημείωσε ο Θοδωρής Κολυδάς, η λάμψη έγινε ορατή από την κεντρική Ελλάδα. Ο ίδιος προσθέτει δε ότι «για τον γήινο παρατηρητή, τα μετέωρα που πέφτουν στη γη τις πρώτες πρωινές ώρες έχουν τις μεγαλύτερες ταχύτητες και είναι πιο δύσκολο να τα δούμε. Τις πρώτες βραδινές είναι μικρότερες».

«Αυτό συμβαίνει γιατί τις πρώτες πρωινές ώρες προστίθεται η ταχύτητα περιφοράς της Γης στην ταχύτητα των μετεώρων, ενώ τις πρώτες βραδινές αφαιρείται», συνέχισε.

Επεσήμανε ότι  μετέωρο είναι το φωτεινό φαινόμενο που προκύπτει από την είσοδο ενός στερεού σώματος από το διάστημα στην ατμόσφαιρα της Γης, ενώ μετεωροειδές λέμε το στερεό σώμα από το οποίο προκύπτει το μετέωρο.

Η βολίδα όπως η σημερινή είναι το μετέωρο του οποίου η λαμπρότητα φτάνει ή ξεπερνά αυτή των λαμπρότερων πλανητών. Θεωρώντας λοιπόν ότι ο λαμπρότερος πλανήτης, η Αφροδίτη, στην λαμπρότερη φάση της έχει μέγεθος -4,7, μπορούμε να πούμε ότι βολίδες είναι τα μετέωρα για τα οποία m ≤ 4,7. Τέλος ο μετεωρίτης είναι το τμήμα του μετεωροειδούς το οποίο δεν εξαερώνεται, αλλά φτάνει μέχρι την επιφάνεια της Γης».

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version