Ελλάδα

Εξιχνιάστηκε μεγάλη υπόθεση πώλησης παράνομων φαρμάκων μέσω διαδικτύου: Οι διαφημίσεις με τη χρήση ΑΙ με δημοσιογράφους, καλλιτέχνες και γιατρούς

Σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος των εκπροσώπων δύο εταιρειών με έδρα το εξωτερικό

Στην εξιχνίαση μεγάλης υπόθεσης προώθησης και πώλησης παράνομων φαρμάκων και σκευασμάτων μέσω του διαδικτύου προχώρησε η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. 

Για την υπόθεση  σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος των εκπροσώπων δύο εταιρειών, με έδρα το εξωτερικό, καθώς και σε τεσσάρων ατόμων, οι προέκυψε ότι παρείχαν τηλεφωνικές υπηρεσίες υποστήριξης, κατά τη διεκπεραίωση ηλεκτρονικών παραγγελιών των παράνομων και επικίνδυνων φαρμάκων.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. τα φαρμακευτικά σκευάσματα προωθούνταν μέσω παραπλανητικών διαδικτυακών διαφημίσεων, όπου εμφανίζονταν ψευδώς πρόσωπα υψηλής φήμης και αναγνωρισιμότητας, όπως επιστήμονες (κυρίως ιατροί), δημοσιογράφοι και καλλιτέχνες. Μάλιστα, προκειμένου οι διαφημίσεις αυτές να γίνουν ακόμα πιο πειστικές, συχνά συνοδεύονταν από κατασκευασμένες «κριτικές», όπου και εκεί αποτυπώνονταν δήθεν θετικές προσωπικές εμπειρίες.

Της εξιχνίασης της υπόθεσης είχε προηγηθεί καταγγελία σχετικά με την ύπαρξη πλαστών-κατασκευασμένων διαφημιστικών βίντεο σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, που δημιουργήθηκαν με τη χρήση τεχνολογίας ΑΙ (deepfake) και τα οποία παρείχαν δήθεν συμβουλές για ιατρικά θέματα, διαφημίζοντας παράλληλα ως προς την αποτελεσματικότητά τους, παράνομα φαρμακευτικά προϊόντα.

Από την έρευνα προέκυψε ότι τα δέματα που αποστέλλονταν στους υποψηφίους αγοραστές δρομολογούνται στην ελληνική επικράτεια, μέσω εταιρείας ταχυμεταφορών με έδρα σε περιοχή της Αττικής.

Στο πλαίσιο αυτό, το πρωί της Τρίτης (18.02.25) από την παραπάνω Υπηρεσία και με τη συνδρομή αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Οικονομικών Εγκλημάτων της Δ.Α.Ο.Ε., καθώς και υπαλλήλων του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.), πραγματοποιήθηκε έλεγχος στις εγκαταστάσεις της εταιρείας. Εκεί διαπιστώθηκε ότι αλλοδαπή εταιρεία σε συνεργασία με άλλη αλλοδαπή εταιρεία- μεταφορών, διακινούσαν τα σκευάσματα αυτά στη χώρα μας, αναθέτοντας στην εταιρεία στο εξωτερικό την παράδοσή τους στους τελικούς καταναλωτές.

Επιπλέον, από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στις εγκαταστάσεις της εταιρίας στο εξωτερικό, εντοπίστηκαν 439 δέματα, που περιείχαν περίπου 1.800 φαρμακευτικά σκευάσματα, διαφορετικών τύπων και κατηγοριών και τα οποία προέρχονταν από τις αλλοδαπές εταιρείες.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε για κυκλοφορία επιβλαβών φαρμάκων και απάτη κατ’ εξακολούθηση, υποβλήθηκε στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή, ενώ δείγμα των σκευασμάτων που κατασχέθηκαν, θα αποσταλεί στον Ε.Ο.Φ. για εργαστηριακές εξετάσεις.

 

Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα