Σάββατο, 23 Νοε.
11oC Αθήνα

Εξοικονομώ κατ’ οίκον: Θα “τρέχει” από 30 Νοεμβρίου ανά περιφέρεια

επίδομα ενοικίου
Intime Αρχείο

Το πρόγραμμα Εξοικονομώ κατ’ οίκον μετράει αντίστροφα για να ξεκινήσει. Θα κάνει πρεμιέρα στις 30 Νοεμβρίου 2020 ανά Περιφέρεια.

Στο νέο Εξοικονομώ κατ’ οίκον μπορούν να ενταχθούν κατοικίες κατηγορίας χαμηλότερης ή ίσης της Γ αντί της Δ που ίσχυε στα προηγούμενα project του υπουργείου Περιβάλλοντος. Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό, Κώστα Χατζηδάκη, οι διαφορές του νέου Εξοικονομώ κατ’ οίκον συνοψίζονται στα εξής:

-Η πολύ υψηλότερη χρηματοδότηση των 850 εκατ. ευρώ.

-Το πολύ μεγαλύτερο ποσοστό επιδοτήσεων που φτάνει ακόμα και το 85% (σ.σ. 95% στις λιγνιτικές περιοχές – ρήτρα δίκαιης μετάβασης), και συνδέεται για πρώτη φορά με την εκτιμώμενη ετήσια εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας.

-Η παράμετρος της ενεργειακής αυτονομίας, με εγκατάσταση “έξυπνων” συστημάτων και παρεμβάσεις για παραγωγή και αποθήκευση ενέργειας.

Στο πλαίσιο αυτό, το νέο Εξοικονομώ κατ’ οίκον αποκτά μεγάλη σημασία, με στόχο την ενεργειακή και περιβαλλοντική αναβάθμιση όλων των κτιρίων της Ελλάδας.

Εξοικονομώ κατ’ οίκον: Πώς ζεσταίνονται οι Έλληνες

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης, τα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία το μεγαλύτερο ποσοστό ενέργειας στα σπίτια (198.03 kWh/m2) καταναλώνεται κυρίως για την κάλυψη αναγκών σε θέρμανση. Προκύπτει δε, ότι τα πιο ενεργοβόρα κτίρια κατοικιών είναι οι μονοκατοικίες (415.19 kWh/m2), ενώ τα κτίρια των πολυκατοικιών έχουν μέση ετήσια κατανάλωση πρωτογενούς ενέργειας ίση με 264.63 kWh/m2.

Μια ακόμη αδυναμία του ελληνικού κτιριακού αποθέματος είναι ότι η μεγάλη πλειονότητα των κτιρίων θερμαίνεται με παραδοσιακά μέσα, καθώς το πετρέλαιο συνεισφέρει κατά μέσο όρο 51,38% στο ενεργειακό ισοζύγιο των κτιρίων κατοικίας, ενώ η ηλεκτρική ενέργεια κατά 33,70%. Ακολουθεί με μικρότερα ποσοστά το φυσικό αέριο, ενώ περίπου το 9% της ενέργειας στις μονοκατοικίες προέρχεται από βιομάζα. Δηλαδή από τζάκια και σόμπες.

Η συντριπτική πλειοψηφία των κτιρίων χαρακτηρίζεται από χαμηλή ενεργειακή απόφαση, κάτι το οποίο καθιστά το σύνολο του κτιριακού αποθέματος της χώρας επιλέξιμο για ένταξη στο πρόγραμμα, όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Συγκεκριμένα, το 96% από τα κτίρια της ελληνικής επικράτειας κατατάσσεται στις χαμηλότερες κατηγορίες. Αυτό βέβαια, μπορεί να αλλάξει άμεσα, χάρη στο Εξοικονομώ κατ’ οίκον.

Από το 2011 έως το 2019, εκδόθηκαν 1.815.232 πιστοποιητικά ενεργειακής απόδοσης, εκ των οποίων το 62,02% κατατάσσεται στην κατηγορία Ε – Η, το 34,49% στην κατηγορία Γ – Δ και μόλις το 2,9% στην κατηγορία Α – Β.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις