Ελλάδα

Εκσυγχρονισμός RM-70: Tο Πυροβολικό Μάχης, στον εξοπλιστικό σχεδιασμό του Στρατού Ξηράς

Προτεραιότητα για τον Στρατό Ξηράς αποτελεί η ενίσχυση του Πυροβολικού Μάχης, έπειτα και από την επανεξέταση όλων των εξοπλιστικών προγραμμάτων στο πλαίσιο εξορθολογισμού που αποφάσισε η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Μεταξύ των προγραμμάτων επανεξέτασης των εξοπλιστικών προγραμμάτων του Στρατού Ξηράς που πήραν το «πράσινο» φως είναι σύμφωνα με πληροφορίες του Onalert.gr και ο εκσυγχρονισμός των Πολλαπλών Εκτοξευτών Πυραύλων RM-70 οι οποίοι αποτελούν από τα πλέον ισχυρά αποτρεπτικά οπλικά συστήματα τόσο στα χερσαία σύνορα στις Μονάδες Πυροβολικού του Δ’ ΣΣ στη Θράκη όσο και στις αντίστοιχες Μονάδες της ΑΣΔΕΝ οι οποίες έχουν αναπτυχθεί σε όλα τα μεγάλα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Το σχετικό πρόγραμμα αν και εγκρίθηκε πριν από δύο χρόνια από την αρμόδια για τα εξοπλιστικά επιτροπή της Βουλής δεν προχώρησε για μια σειρά από λόγους με κυριότερο το δημοσιονομικό.

Ωστόσο το Στρατιωτικό Επιτελείο επανήλθε καθώς θεωρεί ιδιαίτερα σημαντικό για την ενίσχυση του Πυροβολικού Μάχης το συγκεκριμένο οπλικό σύστημα έπειτα και από τα πρόσφατα διδάγματα που έρχονται από το πεδίο των μαχών στο μέτωπο της Ουκρανίας.

Εκεί όπου το πυροβολικό κάθε άλλο παρά ξεπερασμένο όπλο απέδειξε ότι είναι καθώς η συμβολή του στις επιχειρήσεις και από τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές είναι καθοριστική.

Και δεν είναι τυχαίο ότι τα βλήματα πυροβολικού όλων των διαμετρημάτων έχουν τεράστια ζήτηση. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για οπλικά συστήματα όπως οι Πολλαπλοί Εκτοξευτές οι οποίοι ισοπεδώνουν ολόκληρες περιοχές προκαλώντας βαριά πλήγματα σε μεγάλο βάθος.

Το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των 110 ΠΕΠ Τσέχικης κατασκευής RM-70 το οποίο εξετάζει το ΓΕΣ αφορά τόσο τους αυτοκινούμενους εκτοξευτές όσο και τις ρουκέτες τις οποίες διαθέτουν οι Μονάδες Πυροβολικού σε πολύ μεγάλα αποθέματα. Περιλαμβάνει νέους κινητήρες και επιπλέον θωράκιση για τα οχήματα, νέα ηλεκτρονικά συστήματα σκόπευσης ημέρας και νύχτας, σύγχρονο σύστημα Ελέγχου Πυρός, αναβαθμισμένες επικοινωνίες και ανακατασκευή των εκτοξευτών.

Στόχος, να αυξηθούν οι δυνατότητες κίνησης και επιβίωσης των οχημάτων, η ταχύτητα στην τροφοδοσία με πυρομαχικά και κυρίως η ακρίβεια στις βολές και η δυνατότητα νυχτερινών επιχειρήσεων.

Επιπλέον το πρόγραμμα αφορά και την αναβάθμιση των ρουκετών ώστε να διπλασιαστεί από τα 20 στα 40 χλμ το βεληνεκές τους και να βελτιωθεί η ακρίβεια στις βολές.

Προαπαιτούμενο στο πρόγραμμα είναι η εμπλοκή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας σε συνεργασία με την ανάδοχο εταιρεία με το προβάδισμα να έχει η Τσεχική Excalibur Army με το πακέτο εκσυγχρονισμού RM-70 VAMPIRE το οποίο έχει ήδη παρουσιαστεί, δοκιμαστεί και αφήσει άριστες εντυπώσεις.

Όπως ήδη έχει αναφέρει το Onalert.gr «πράσινο» φως προς υλοποίηση έπειτα από την προτεραιοποίηση των αναγκών του Στρατού Ξηράς και την αγορά των 35 ελικοπτέρων UH-60M Black Hawk αλλά και την απόκτηση των 62 συν 20 Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης Bradley έχει πάρει και ο εκσυγχρονισμός του πανίσχυρου Συστήματος Πολλαπλών Εκτοξευτών Πυραύλων MLRS (Multiple Launch Rocket System).

Όπως και στην περίπτωση των ΠΕΠ RM-70 το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των MLRS είχε εγκριθεί από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής στα τέλη του 2023, όμως δεν προχώρησε έπειτα από την απόφαση για επανεξέταση όλων των εξοπλιστικών προγραμμάτων. Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε τον εκσυγχρονισμό συνολικά 24 από τους 36 εκτοξευτές με κόστος 1 δισ. 81 εκ. ευρώ. Η τελική απόφαση αφορά τον εκσυγχρονισμό μικρότερου αριθμού εκτοξευτών με στόχο τον περιορισμό του κόστους στο μισό δηλαδή περίπου στο μισό δισ. ευρώ ενώ οι υπόλοιποι εκτοξευτές θα παραμείνουν ως έχουν και θα χρησιμοποιούν τα ήδη υπάρχοντα βλήματα, τα οποία αποκτήθηκαν μαζί με τους εκτοξευτές.

Στόχος και στον εκσυγχρονισμό των MLRS είναι μέρος του προγράμματος που αναμένεται να υλοποιηθεί από την κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin μέσω διακρατικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ να πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα με συμμετοχή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, καθώς η αρχική συμφωνία προέβλεπε τη μεταφορά των MLRS στις ΗΠΑ για να πραγματοποιηθούν εκεί όλες οι εργασίες εκσυγχρονισμού.

Ο εκσυγχρονισμός των ελληνικών MLRS σε διαμόρφωση M270A2 προβλέπει πλήρη αλλαγή ουσιαστικά στο σύνολο του Συστήματος και αφορά καινούργιο κινητήρα 600 hp και σύστημα κίνησης, νέο σύστημα Ελέγχου Πυρός αλλά και ενισχυμένη θωράκιση. 

Οι νέοι εκτοξευτές θα έχουν τη δυνατότητα χρησιμοποίησης νέων πυρομαχικών, όπως των GMLRS με βεληνεκές έως 150 χλμ ανεξάρτητα καιρικών συνθηκών αλλά και των πανίσχυρων κατευθυνόμενων βαλλιστικών πυραύλων με βεληνεκές που αρχίζει από τα 60 χλμ και αγγίζει τα 500 χλμ. Τους πυραύλους αυτούς, εκτός από τα M270 MLRS, μπορούν να χρησιμοποιήσουν και οι εκτοξευτές M142 HIMARS.

Πηγή: Κώστας Σαρικάς/Onalert.gr 

Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα