Με τον φόβο του ενεργειακού χειμώνα, ο οποίος βρίσκεται προ των πυλών και τους καταναλωτές να τρομάζουν στη σκέψη χρησιμοποίησης των ηλεκτρικών συσκευών, ειδικοί μιλώντας στο newsit.gr παραθέτουν και αναλύουν έξυπνους τρόπους για να αποφύγουμε περισσότερες χρεώσεις από τις εταιρείες παροχής ενέργειας.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Ηλεκτρολόγων Νοτίου Αττικής, Μπάμπης Κωνσταντόπουλος, μιλώντας στο newsit.gr εξηγεί ότι εάν βγάλουμε από την πρίζα συσκευές με λειτουργία αναμονής όπως η τηλεόραση και το στερεοφωνικό, θα εξοικονομήσουμε έως και 60 ευρώ τον χρόνο κι όχι μόνο τον χειμώνα.
«Θέλουμε να περάσουμε μία κουλτούρα πράσινης ενέργειας, πράσινης ανάπτυξης, αλλαγής του περιβάλλοντος, το να γυρίσω και να πατήσω δύο κουμπιά π.χ. της τηλεόρασης είναι ρεαλιστικό. Συνήθως κοντά στην τηλεόραση έχουμε και κάποιο στερεοφωνικό, κάποιο dvd player. Αν τα βάλουμε όλα αυτά σε ένα πολύμπριζο και πατήσουμε το off, τα κλείνουμε όλα μαζί. Αυτό θα μας κάνει μία εξοικονόμηση 50-60€ τον χρόνο ανάλογα με το πόσες συσκευές έχω.
Πλυντήριο ρούχων – Ώρες και θερμοκρασίες
Ίδιο σχεδόν ποσό μπορούμε να «γλιτώσουμε» να χρεωθούμε μέσα σε έναν χρόνο, εάν είμαστε προσεκτικοί στη χρήση του πλυντηρίου ρούχων. Καταρχάς θα πρέπει να κάνουμε πλύση στους 30 βαθμούς Κελσίου, ενώ ως προς το ποιες ώρες είναι οι κατάλληλες για να βάζουμε πλυντήριο ο κος. Κωνσταντόπουλος μας εξηγεί ότι «είναι ανάλογα αν έχουμε νυχτερινό ρεύμα. Πρέπει να τσεκάρουμε ποιο είναι το συμβόλαιό μας. Συνήθως για αυτά τα συμβόλαια ισχύει 02:00-08:00 και 15:00-17:00 τον χειμώνα και το θερινό νυχτερινό είναι 23:00-07:00. Υπάρχει και άλλο ένα τιμολόγιο που είναι μόνο νυχτερινό. Έτσι καταναλώνετε με φθηνότερη τιμή κιλοβατώρας».
Μαγείρεμα και εξοικονόμηση
Επιπλέον, ο πρόεδρος της Ένωσης Ηλεκτρολόγων Νοτίου Αττικής εστιάζει στις λειτουργίες της κουζίνας και έξυπνη χρήση στο μαγείρεμα σημαίνει να χρησιμοποιούμε τις κατάλληλες συσκευές, να μην βράζουμε ποσότητα που είναι διπλάσια από αυτή που χρειαζόμαστε, καθώς όπως μας εξηγεί «ένας βραστήρας αν είναι μεγάλος και τον γεμίσουμε χωρίς λόγο είναι μία παραπάνω σπατάλη».
Η αποφυγή του κοχλασμού στον βρασμό στην κατσαρόλα μας εξοικονομεί 20€/έτος, ενώ καλό θα είναι να σβήνουμε τον φούρνο 10′ λεπτά πριν την παρασκευή του φαγητού, καθώς έχει φτάσει την θερμοκρασία που πρέπει για να ολοκληρωθεί.
Οι οικονομικοί λαμπτήρες και οι διακόπτες φωτισμού
Όσον αφορά στις λάμπες, «η τεχνολογία έχει πάει στα led» αναφέρει μιλώντας στο newsit.gr ο κος. Κωνσταντόπουλος. Και προσθέτει ότι «αυτή η τεχνολογία βοηθάει πολύ στο να καταναλώνουμε πολύ λίγο ρεύμα σε σχέση με τους προηγούμενους λαμπτήρες, ακόμα και αυτούς που λέγαμε οικονομίας.
Σε σύγκριση με έναν λαμπτήρα πολύ παλιάς τεχνολογίας, π.χ. πυρακτώσεως, μπορεί να καίει το 1/5 μίας τέτοιας λάμπας. Με έναν προηγούμενης τεχνολογίας αλογόνου ή αερίου, οι λάμπες led καίνε από 1/2 έως 1/3 από αυτό που καίνε. Έχει μεγάλες διαφορές. Στις λάμπες πλέον έχει «πέσει» η τιμή και πλέον είναι εφικτό να αγοράσει κάποιος πέντε λάμπες για να αλλάξει σε ένα σπίτι, οπότε γίνεται και γρήγορα η απόσβεση.
Επιβάλλεται να βάλουμε λαμπτήρες led και επιβάλλεται όσες λάμπες led και να έχουμε, να τις σβήνουμε για όσο διάστημα δεν βρισκόμαστε σπίτι ή δεν τους χρειαζόμαστε».
Έξυπνο tip στους καταναλωτές
Ο πρόεδρος της Ένωσης Ηλεκτρολόγων Νοτίου Αττικής δίνει ένα έξυπνο tip στους καταναλωτές και για το σιδέρωμα και αυτός είναι να τοποθετήσουμε ένα αλουμινόχαρτο κάτω από την επιφάνεια σιδερώματος. Εξηγεί ότι το αλουμινόχαρτο «βοηθά να παραμείνει η θερμοκρασία πάνω στην σιδερώστρα και να σιδερώνεται και από την άλλη μεριά το ρούχο «με την μία» οπότε έχουμε και από το σιδέρωμα οικονομία σε χρήματα αλλά και σε χρόνο.
Το κλιματιστικό είναι και εκείνο μία ηλεκτρική συσκευή που καταναλώνει ποσότητα ενέργειας, περίπου 2 watt/ώρα. «Αν ζούμε μέσα στο σπίτι όλη μέρα, να το έχουμε διαρκώς αναμμένο σε μία σταθερή θερμοκρασία 23°C» επισημαίνει ο κος. Κωνσταντόπουλος και συμπληρώνει «αν είμαστε από το πρωί ως το βράδυ έξω είναι καθαρά σπατάλη να το αφήνουμε ανοιχτό. Είναι καλύτερα και για την χρήση του μηχανήματος να το αφήνουμε ανοιχτό παρά να το αναβοσβήνουμε συνέχεια. Αν το ανάψουμε στους 30°C για να μας ζεστάνει και μετά να το κλείσουμε, δημιουργούμε προβλήματα και στην δική μας υγεία, γιατί δεν πρέπει να μετακινούμαστε από μέσα-έξω, από χώρο σε χώρο με διαφορά θερμοκρασίας πάνω από 10 βαθμούς Κελσίου».
Εξοικονόμηση ρεύματος ακόμα και τις παγωμένες νύχτες
Έρχονται τα κρύα βράδια του χειμώνα και συμβουλή του πρόεδρου της Ένωσης Ηλεκτρολόγων Νοτίου Αττικής, είναι να προθερμαίνουμε τα κρεβάτια μας με τις ηλεκτρικές κουβέρτες, αλλά έπειτα να τις βγάζουμε από την πρίζα. «Οι ηλεκτρικές κουβέρτες δεν έχουν πολύ μεγάλη κατανάλωση αλλά δεν πρέπει να τις χρησιμοποιούμε και πολύ. Καλύτερα να την προθερμάνουμε να ζεστάνει λίγο το κρεβάτι και την βγάλουμε μετά από την πρίζα είναι μία λύση για να χαμηλώσουμε τη θέρμανση στον χώρο μας, κάνουμε ένα βήμα πίσω στην άνεση που μας δίνει το ηλεκτρικό ρεύμα, να ντυθούμε καλύτερα, να σκεπαστούμε καλύτερα και να μην τη χρησιμοποιούμε καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας».
Η πιο εύκολη εξοικονόμηση ρεύματος
Αξιοσημείωτο είναι ότι «ακόμα και οι φορτιστές κάνουν μία πολύ μικρή κατανάλωση όταν είναι στη πρίζα και δεν χρησιμοποιούνται, 0,1 kW».
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το 5-10% του λογαριασμού ρεύματος ενός μέσου νοικοκυριού αντιστοιχεί σε κατανάλωση ρεύματος από συσκευές σε κατάσταση αναμονής (stand by), οι οποίες καταναλώνουν κατά μέσο όρο 0,1 – 2watt/ώρα η κάθε μία. Αν όλες μαζί καταναλώνουν μέσο όρο 10 watt την ώρα και βρισκόμαστε στο σπίτι 19 ώρες (και τις υπόλοιπες ώρες σβήνουμε τις συσκευές) τότε τον χρόνο (365 ημέρες) καταναλώνουμε 69,35kwh/έτος.
Οι καταναλωτές συνολικά στην Ελλάδα, αγγίζουν τα 7 εκατομμύρια. Εάν λοιπόν μόλις το 1/7 των καταναλωτών κλείνουν τις συσκευές τους τελείως όταν δεν τις χρησιμοποιούν, τότε σύμφωνα με τα στοιχεία που μας δίνει ο κος. Κωνσταντόπουλος, το σύνολο της οικονομίας από τα αμελητέα stand by ανά ένα εκατομμύριο μετρητές, θα είναι 70 περίπου εκατομμύρια kwh/έτος, ενεργειακή οικονομία.
Ρεπορτάζ: Άννα Τριανταφυλλιά Τσούτσα