Δευτέρα, 25 Νοε.
14oC Αθήνα

Έκταση 32.000 τ.μ. στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής πρασίνισε μετά από εκτεταμένα έργα αποκατάστασης από την Ελληνικός Χρυσός

Έκταση 32.000 τ.μ. στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής πρασίνισε μετά από εκτεταμένα έργα αποκατάστασης από την Ελληνικός Χρυσός

Για την Ελληνικός Χρυσός η προστασία του περιβάλλοντος είναι πολύ σημαντική. Το δείχνει με κάθε ευκαιρία που της δίνεται. Τρανό παράδειγμα, η Ολυμπιάδα Χαλκιδικής.

Εκεί όπου η Ελληνικός Χρυσός φρόντισε για την πλήρη αποκατάσταση, έκτασης 32.000 τ.μ. από μεταλλευτικά κατάλοιπα των προηγούμενων χρήσεων που επιβάρυναν την περιοχή από τη δεκαετία του ’80. Απομάκρυνε, καθάρισε και αποκατέστησε τον παλιό χώρο απόθεσης αρσενοπυριτών, ενώ φύτεψε και 3.700 ενδημικά φυτά, διασφαλίζοντας την πλήρη επανένταξη της περιοχής στο φυσικό περιβάλλον. 

Το πριν δεν θυμίζει σε τίποτα το μετά. Ο στόχος ένας: η πλήρη επανένταξη της περιοχής στο φυσικό περιβάλλον. Το τέλος μιας κακής νοοτροπίας, που ήθελε τα μεταλλευτικά κατάλοιπα να αφήνονται σε υπαίθριους χώρους και παρέμεναν εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες, με αποτέλεσμα τη ρύπανση.

Ο χώρος, κοντά στο εργοστάσιο εμπλουτισμού της Ολυμπιάδας, αποτελούσε σημείο απόθεσης μεταλλευτικών καταλοίπων από τη δεκαετία του ’80 μέχρι το 1995, όταν δηλαδή τα μεταλλεία ήταν στα χέρια προηγούμενων ιδιοκτητών. Τα 32.000 αυτά τ.μ. χρησιμοποιούνταν για την αποθήκευση των παραγόμενων συμπυκνωμάτων αρσενοπυριτών του μεταλλείου Ολυμπιάδας.

Όταν η Ελληνικός Χρυσός ανέλαβε τα Mεταλλεία Κασσάνδρας αποφάσισε πως τα πράγματα πρέπει να αλλάξουν στην περιοχή. Και κάπως έτσι ξεκίνησε το μεγαλύτερο αντίστοιχο πρόγραμμα περιβαλλοντικής αποκατάστασης που έχει πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα.

Είναι ενδεικτικό ότι από την έναρξη υλοποίησής του έχουν ήδη επενδυθεί περισσότερα από 120 εκατ. ευρώ.

Η Ελληνικός Χρυσός έβαλε τεχνογνωσία αλλά και πολύ μεράκι για να δημιουργήσει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

 

Στο χώρο που αποκαταστάθηκε και καθαρίστηκε στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής, εκτός από την απομάκρυνση του αρσενοπυρίτη, που ήταν η κύρια πηγή ρύπανσης της περιοχής, απαιτήθηκαν και εκτενείς εργασίες καθαρισμού και εξυγίανσης από τα υπολείμματα και τα επιβαρυμένα εδάφη, τα οποία μεταφέρθηκαν στο σύνολό τους στον Χώρο Ξηρής Απόθεσης Κοκκινόλακκα, για την περιβαλλοντικά ασφαλή απόθεσή τους.

Δεν σταμάτησαν εκεί όμως οι εργασίες της Ελληνικός Χρυσός. Έγιναν και έργα εδαφοκάλυψης και διαμόρφωσης για την επαναφορά του αρχικού αναγλύφου.

Και τώρα, που ο καθαρισμός τελείωσε, η περιοχή πλέον έχει ξεκινήσει να επανέρχεται στη φυσική της κατάσταση και να ξαναπρασινίζει με τη φύτευση 3.700 ενδημικών φυτών που προέρχονται από το φυτώριο της Ελληνικός Χρυσός στην Ολυμπιάδα.

Δείτε… πως έγιναν όλα 

Η Ελληνικός Χρυσός λειτουργεί διαχρονικά με πυρήνα της δραστηριότητάς της την προστασία του περιβάλλοντος που την φιλοξενεί και συνεχίζει, στο πλαίσιο της υπεύθυνης μεταλλευτικής δραστηριότητας, να υλοποιεί σημαντικά έργα υψηλής τεχνογνωσίας για την πλήρη αποκατάσταση των επηρεαζόμενων περιοχών, τόσο από την προγενέστερη μεταλλευτική δραστηριότητα όσο και παράλληλα με τις εργασίες της, προκειμένου να παραδοθούν άρτιες στην τοπική κοινωνία μετά το πέρας λειτουργίας των μεταλλείων.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις