- Επίσημα τα στοιχεία αναφέρουν αριθμό κοντά στις 42.000 άτομα - Στην πλειοψηφίας τους είναι πρόσφυγες που δέχεται πίσω η Τουρκία - Αυξήθηκαν οι ροές από Τουρκία τα τελευταία 24ωρα παρά την παρουσία ΝΑΤΟϊκων πλοίων - “Σχίσμα” στην Ε.Ε. για το κλείσιμο των συνόρων - Άμεσος κίνδυνος για εγκλωβισμό δεκάδων χιλιάδων προσφύγων στη χώρα μας - Plan b σε εξέλιξη για την μετεγκατάσταση των προσφύγων
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της επικοινωνιακής ομάδας για το μεταναστευτικό ο επίσημος αριθμός προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα είναι 41.973.
Ο αριθμός αυτός είναι κατά σχεδόν 5.000 άτομα μεγαλύτερος σε σχέση με τα χθεσινά επίσημα στοιχεία και αυτό μαρτυρά ένα ακόμη δεδομένο. Την αύξηση των ροών από Τουρκία η οποία παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες, παρά την έναρξη της ΝΑΤΟϊκής επιχείρησης στο Αιγαίο.
Ουσιαστικά αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα βρίσκονται εγκλωβισμένοι δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες. Στην πλειοψηφία τους πρόκειται για πρόσφυγες οι οποίοι δεν περιλαμβάνονται στα σχέδια για επαναπροώθηση στην Τουρκία (εάν επιτευχθεί τελικά συμφωνία στις 18 Μαρτίου).
Την ίδια ώρα από τις χιλιάδες των παράνομων μεταναστών, των ατόμων δηλαδή που δεν προέρχονται από εμπόλεμες περιοχές ώστε να χαρακτηριστούν πρόσφυγες, ελάχιστοι είναι εκείνοι που παίρνουν το δρόμο για την Τουρκία. Μόλις 90 σήμερα, ενώ ως την καθαρά Δευτέρα θα προωθηθούν άλλοι 170.
Κάπως έτσι στη χώρα θα πρέπει να θεωρείται ότι ήδη βρίσκονται εγκλωβισμένοι σχεδόν 42.000 άνθρωποι, ενώ η πρόβλεψη ως τα τέλη του μήνα για 50.000 άτομα φαίνεται να έχει ήδη ανατραπεί προς το χειρότερο.
Ήδη από περιοχές όπως ο Πειραιάς, όπου οι μετανάστες και οι πρόσφυγες που στοιβάζονται εκεί φτάνουν τις 4.000, ξεκινάει το πρόγραμμα μετεγκατάστασης. 1.000 από αυτούς θα προωθηθούν προς τον Άγιο Ανδρέα, σε ξενοδοχεία στις Θερμοπύλες και σε ένα διαμορφωμένο κέντρο στα Τρίκαλα.
Το ίδιο αναμένεται να συμβεί με τους πρόσφυγες, κυρίως από Ιρακ και Συρία, που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα σύνορα στην περιοχή της Ειδομένης.
Πληροφορίες και δημοσιεύματα κάνουν λόγο για προώθησή τους στα μετόπισθεν σε κέντρα κυρίως της περιοχής της Μακεδονίας
Την ίδια ώρα ωστόσο θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η διακοπή των ροών από Ελλάδα προς κεντρική Ευρώπη μέσω της Βαλκανικής οδού καθώς υπάρχει de facto κλείσιμο των συνόρων με την ανοχή ή όχι της Ε.Ε.
Μιας Ε.Ε. που έχει ήδη διασπαστεί στο θέμα του προσφυγικού και του μεταναστευτικού με τον Ντόναλντ Τουσκ, πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να ευχαριστεί τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων που εφάρμοσαν μέρος της συμφωνίας για τον περιορισμό των ροών.
Την ίδια ώρα ωστόσο η Άγκελα Μέρκελ εκφράζει την πλήρη αντίθεσή της με αυτή την πρακτική.
Το κλείσιμο του δρόμου των Βαλκανίων “δεν επιλύει το πρόβλημα”, είπε η Γερμανίδα Καγκελάριος προσθέτοντας ότι η κατάσταση αυτή “δεν είναι ούτε βιώσιμη, ούτε μπορεί να διαρκέσει για πολύ”.
“Δεν λύνουμε το πρόβλημα λαμβάνοντας μία μονομερή απόφαση”, δήλωσε η Μέρκελ στο ραδιοφωνικό δίκτυο MDR. “Εάν δεν καταφέρουμε να φθάσουμε σε μία συμφωνία με την Τουρκία, τότε η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να αντέξει το (προσφυγικό) βάρος για καιρό”, πρόσθεσε.
Την ώρα που η Α. Μέρκελ όμως βλέπει ότι το πρόβλημα βρίσκεται στην Τουρκία, άλλοι εταίροι, όπως η Αυστρία, επιρρίπτουν όλη την ευθύνη στην Ελλάδα λέγοντας πως δεν μπορεί να ελέγξει τα σύνορά της.
Το σταμάτημα των ροών μεταναστών και προσφύγων (κυρίως προσφύγων) προς την Ε.Ε. ωστόσο, είτε μέσω του κλεισίματος των συνόρων, είτε μέσω αργοπορίας στην υποδοχή (μόλις 450 άτομα έχουν δεχθεί οι Ευρωπαίοι το τελευταίο διάστημα)προς μια και μόνη κατεύθυνση οδηγούν.