Σύμφωνα με όσα δήλωσε η διοικήτρια του ΟΑΕΔ Μαρία Καραμεσίνη, οι ρυθμίσες αυτές έγιναν στους δανειολήπτες καθώς υπήρξαν μεγάλες μειώσεις των εισοδημάτων των πολιτών τα τελευταία χρόνια.
«Η οικονομική κρίση επέφερε μείωση εισοδημάτων και αδυναμία αποπληρωμής χρεών, διογκώνοντας υπέρμετρα τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των δανειοληπτών του τέως ΟΕΚ, που επαυξήθηκαν περαιτέρω με υψηλούς τόκους υπερημερίας» δηλώνει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η διοικήτρια του ΟΑΕΔ Μαρία Καραμεσίνη.
“Ανακούφιση” των δανείων
Ωστόσο, όπως επισημαίνει, «με το σχέδιο της ομάδας εργασίας ΟΑΕΔ-υπουργείου Εργασίας, που ομόφωνα ενέκρινε χθες το ΔΣ του ΟΑΕΔ και θα αποτελέσει τη βάση Υπουργικής Απόφασης, ρυθμίζονται οι οφειλές 81.715 δανειοληπτών, των οποίων το συνολικό χρέος ανέρχεται σήμερα στα 1,463 δισ. Οι ρυθμίσεις αποσκοπούν στην ανακούφιση των δανειοληπτών από υπέρογκα χρέη, που αδυνατούν αντικειμενικά να τα αποπληρώσουν, παρέχοντας ακόμα μεγαλύτερες ελαφρύνσεις στις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες».
Όπως διευκρινίζει, αφορούν όλα τα δάνεια που χορηγήθηκαν από κεφάλαια του τέως ΟΕΚ τόσο επισκευής-αποπεράτωσης-επέκτασης κατοικιών (μικρά δάνεια) όσο και αγοράς ή ανέγερσης κατοικίας (μεγάλα δάνεια), όπως, επίσης και στις οφειλές δικαιούχων από συμβάσεις παραχώρησης διαμερισμάτων που είχε αγοράσει ο τέως ΟΕΚ στην ελεύθερη αγορά (ΠΑΚΑΔΙ, διαμερίσματα σε οικισμούς). Στην περίπτωση των δανείων αγοράς και ανέγερσης κατοικίας, η κ. Καραμεσίνη επισημαίνει ότι μοναδικός όρος είναι η ιδιοκατοίκηση και η χρήση της κατοικίας από τον ιδιοκτήτη και τους συγγενείς του, που διασφαλίζει τον κοινωνικό χαρακτήρα της παροχής στεγαστικών δανείων από των καταργηθέντα Οργανισμό.
«Με τις ρυθμίσεις, ανοίγει ο δρόμος για την επίλυση του δεύτερου μεγάλου και χρόνιου προβλήματος που παρέλαβε ο ΟΑΕΔ από τον τέως ΟΕΚ, μετά από αυτό των εργατικών κατοικιών» τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η διοικήτρια του ΟΑΕΔ.
Σύμφωνα με την κ. Καραμεσίνη, «η χθεσινή απόφαση του ΔΣ του Οργανισμού αντανακλά τις βασικές κατευθύνσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας για την ενίσχυση των ομάδων που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση και ανταποκρίνεται στο ρόλο του ΟΑΕΔ ως φορέα κοινωνικής πολιτικής. Ρόλο που θα συνεχίσει να παίζει και στο μέλλον, στηρίζοντας σταθερά, όπως οφείλει, τους εργαζόμενους, τους ανέργους και τις οικογένειές τους».