Site icon NewsIT

Eldorado Gold: Παίχτηκε άρρωστο πολιτικό παιχνίδι στις πλάτες της επένδυσης! Παγώνουν την εξόρυξη

12.01.2016 | 12:13
Eldorado Gold: Παίχτηκε άρρωστο πολιτικό παιχνίδι στις πλάτες της επένδυσης! Παγώνουν την εξόρυξη

Δριμύ κατηγορώ στην κυβέρνηση εξαπολύει η εταιρεία Eldorado Gold με συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στο ξενοδοχείο Χίλτον.

«Η Ελληνικός Χρυσός αδυνατεί στην παρούσα φαση να ολοκληρώσει τα επενδυτικά της σχέδια στη Χαλκιδική λόγω των πράξεων και των παραλείψεων του Υπουργείου και άλλων Δημοσίων υπηρεσιών αναφορικά με την έγκαιρη έκδοση αδειών και εγκρίσεων “ρουτίνας” που δεν ειναι μονο νόμιμη αλλα και συμβατική υποχρέωση του Ελληνικου Δημοσίου», αναφέρει χαρακτηριστικα η εταιρεία η οποία αναστέλλει τη λειτουργία της στην Ελλαδα.

Και συνεχίζουν: «Η Ελληνικός Χρυσός αναγκάστηκε να προσφύγει στα δικαστήρια προκειμένου να διευθετηθούν αυτές οι καθυστερήσεις στην έκδοση αδειών με αποτέλεσμα να έχουν εκδοθεί αποφάσεις που δικαίωσαν την εταιρεία αλλα εκκρεμούν».

«Η εταιρεία μας ειναι μια απο τις μεγαλύτερες καναδικές μεταλλευτικές εταιρείες. Η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας ανέρχεται σε περίπου 1 δις δολάρια ΗΠΑ τον χρόνο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικός Χρυσος, Πολ Ράιτ. Δεν δίστασε μάλιστα να μιλήσει για άρρωστο πολιτικό παιχνίδι που παίχτηκε στις πλάτες της επένδυσης.

«Ειναι σημαντικό να γινει κατανοητή η εξαιρετική ευκαιρία που μπορει να υπάρξει για την Ελλάδα μέσω της υπεύθυνης ανάπτυξης των ορυκτών πόρων της. Η Ελλάδα ειναι μια χώρα με ανθρωπους με υψηλός μορφωτικό επίπεδο με καλα αναπτυγμένες υποδομές και με υψηλό ορυκτό πλούτο. Επιπλέον η Ελλάδα ως μέλος της ΕΕ εχει περιβαλλοντικούς νόμους και κανονισμούς υγείας και ασφαλείας οι οποίοι εφαρμόζονται στις μεταλλευτικές δραστηριότητες», ανέφερε χαρακτηριστικα και πρόσθεσε: «τα τελευταία χρόνια έχουμε πενταπλασιάσει το εργατικό δυναμικό στη Χαλκιδική».

Ενδεικτικά ειναι τα νούμερα που παρουσίασε για τα έργα της Χαλκιδικής και τα οικονομικά μεγέθη που θα συνεισφέρει η εταιρεία:

1) 1 δισεκατομμύριο ευρώ στην κοινωνική ασφάλιση
2) 1,5 δισεκατομμύριο ευρω σε μισθούς
3) 100 εκατομμύρια ευρω σε τοπικούς συλλόγους και φορείς
4) 150 εκατομμύρια ευρω σε περιβαλλοντικές βελτιώσεις
5) 75 εκατομμύρια ευρω σε επενδύσεις σε έργα υποδομής της περιοχής
6) περισσότερα απο 2,5 δισεκατομμύρια ευρω σε πληρωμές προορισμούς τοπικούς προμηθευτές αγαθών και υπηρεσιών.

Ο κ. Ράιτ είπε ακόμα: «Έχουμε ευθύνη προς όλους τους μετόχους και τους κοινωνικούς εταίρους μας και οι κίνδυνοι που το υπουργείο δημιουργεί δεν μας αφήνουν άλλη επιλογή απο το να αναστείλουμε καθε περαιτέρω επένδυση στο έργο των Σκουριών με αποτέλεσμα να απολυθούν 600 εργαζόμενοι», σημείωσε χαρακτηριστικά. 

«Οι άδειες δεν πρέπει να ειναι όμηροι πολιτικών παρεμβάσεων από διαφωνούσες μειοψηφίες. Ευελπιστούμε σε δίκαιες και διαφανείς ρυθμίσεις και στη συνεπή και παραγωγική υλοποίηση τους. Ειναι γεγονος οτι οι σαφείς και δίκαιες ρυθμίσεις μας βοηθούν να κάνουμε τη δουλειά μας», είπε ακόμα.

Τόνισε επίσης με νόημα: «Αυτές οι επενδύσεις αποτελούν ένα κρίσιμο τεστ για όλους τους πιθανούς μεγάλους επενδυτές εγχώριους και διεθνείς. Θα πρέπει να αποτελούν διαφήμιση για επενδύσεις στην Ελλαδα. Προσωπικά για μενα ειναι πολυ απογοητευτικό να είμαστε εδώ σημερα και να σας μιλάμε για τα αντίθετα». 

Ο κ. Ράιτ θα έχει σήμερα μπαράζ συναντήσεων στην Αθήνα.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Eldorado Gold θα συναντήσει στις 16.30 την ηγεσία του ΣΕΒ, στις 18.00 τον Κυριάκο Μητσοτάκη, και αύριο στις 09.30 θα συναντηθεί με την Φώφη Γεννηματά και στις 10.30 με τον Βασίλη Λεβέντη. Τέλος, στις 14.30 θα συναντηθεί με τον Πάνο Σκουρλέτη.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΙΛΤΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΗΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version