Το Ελεγκτικό Συνέδριο με απόφαση της Ολομέλειάς του απαλλάσσει νοσοκόμα από την υποχρέωση να καταβάλει 50.000 ευρώ στο Δημόσιο. Η συγκεκριμένη νοσηλεύτρια είχε πλαστογραφήσει το βαθμό του πτυχίου της, από τη Σχολή Βοηθών Νοσοκόμων από 14,33 «καλώς» σε 20 «άριστα».
Λόγω αυτού η νοσοκόμα απολύθηκε από την εργασία της πριν από επτά χρόνια και στη συνέχεια κινήθηκαν οι διαδικασίες για να επιστρέψει στο Δημόσιο τα χρήματα που είχε λάβει.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ωστόσο, τελικά, κατά πλειοψηφία, η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου με την απόφαση της (599/2021), ακύρωσε την καταλογιστική πράξη του νοσοκομείου σε βάρος της νοσηλεύτριας, με αποτέλεσμα να μηδενιστεί ο καταλογισμός.
Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου ασχολήθηκε με το ζήτημα με αφορμή την αναίρεση που άσκησε η νοσοκόμα κατά της απόφασης του Τμήματος το οποίο είχε μειώσει στις 50.000 ευρώ το ποσό των 179.014 ευρώ το οποίο αρχικά της είχε καταλογιστεί λαμβάνοντας υπόψη ότι η νοσηλεύτρια «εκτέλεσε τα καθήκοντα της θέσης της με συνέπεια και επάρκεια κατά τη διάρκεια του εργασιακού της βίου σύμφωνα με τις οικείες εκθέσεις αξιολόγησης και ότι το νοσοκομείο επωφελήθηκε των υπηρεσιών της».
Ελεγκτικό Συνέδριο: Το σκεπτικό της απαλλαγής της νοσηλεύτριας
Οι δικαστές, με την απόφασή τους, έκριναν ότι ο καταλογισμός, έστω και μειωμένος «δεν επιτυγχάνει μια δίκαιη ισορροπία μεταξύ του σκοπού που υπηρετεί (σ.σ. αποκατάσταση της δημοσιονομικής νομιμότητας εξαιτίας της αναδρομικής ανατροπής της υπαλληλικής σχέσης) καθόσον:
Αφενός μετατρέπει την ανάκληση του διορισμού σε κύρωση, αφετέρου άγει σε πλουτισμό του νοσοκομείου σε βάρος της περιουσίας της» και προσθέτει, ότι «ως εκ τούτου, κατ’ εφαρμογή της κατ’ άρθρο 25 παράγραφος 1 του Συντάγματος αρχής της αναλογικότητας πρέπει να αναιρεθεί η προσβαλλόμενη απόφαση του Ι Τμήματος».