Ελλάδα

“Ελλάδα- Γερμανία- Συμμαχία” στην έρευνα και τις επιστήμες

Ιδιαίτερα θετικό κλίμα, μεταξύ εκπροσώπων της Ελλάδας και της Γερμανίας, διαπιστώθηκε σε συνέδριο για την επιστημονική συνεργασία των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων των δύο χωρών, που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα (5-7/2), στο Αμβούργο.

 Καθηγητές από ελληνικά και γερμανικά Πανεπιστήμια άφησαν έξω από τις συζητήσεις τους την οικονομική επικαιρότητα και εργάστηκαν για ένα τριήμερο και ανά ομάδες, πάνω σε 11 θεματικές ενότητες, αναζητώντας συγκεκριμένες προοπτικές διμερών, διεπιστημονικών συνεργασιών.
 
Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της διμερούς Πρωτοβουλίας Επιστημονικής συνεργασίας, που εγκαινίασαν πέρυσι οι Σύνοδοι Πρυτάνεων των Γερμανικών και των Ελληνικών Πανεπιστημίων, με την υποστήριξη της Γερμανικής Υπηρεσίας Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών (DAAD).

Οι μελλοντικές κοινές δράσεις που εξετάστηκαν στο συνέδριο περιλαμβάνουν ανταλλαγές καθηγητών, επιστημονικές συναντήσεις, θερινά σχολεία, συμπόσια, συνέδρια και κοινά ερευνητικά προγράμματα σε επιστημονικά πεδία, όπως των φυσικών επιστημών, της Ιστορίας, της Φιλολογίας, της Οικονομίας, της Νομικής, της Ανθρωπολογίας κ.ά.
 

“Η Ελλάδα μαγνήτης για φοιτητές από όλο τον κόσμο”

“Υπήρξε αμφίπλευρο ενδιαφέρον. Οι συνάδελφοι που συμμετείχαν κατέθεσαν συγκεκριμένες προτάσεις ανά επιστημονική περιοχή. Κάποιες από αυτές τις δράσεις θα ξεκινήσουν το ερχόμενο καλοκαίρι και άλλες έχουν χρονοδιάγραμμα υλοποίησης μέσα στα επόμενα χρόνια” δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, καθηγητής Περικλής Μήτκας, ο οποίος συμμετείχε ως επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στη συνάντηση εργασίας εκπροσώπων των Συνόδων των Πρυτάνεων των δύο χωρών για θέματα επιστημονικής και ερευνητικής συνεργασίας, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του συνεδρίου.
   

“Η Ελλάδα είναι μαγνήτης για τους φοιτητές της Ευρώπης, αλλά και όλου του κόσμου και τα εκπαιδευτικά προγράμματα των ελληνικών ιδρυμάτων, που είναι διαθέσιμα και στην αγγλική γλώσσα, προσελκύουν πολλούς” διαβεβαίωσε ο κ. Μήτκας, διευκρινίζοντας ότι αντίστοιχα και οι Γερμανοί ακαδημαϊκοί αντιμετωπίζουν τα ελληνικά πανεπιστήμια με ιδιαίτερα θετική διάθεση.

“Οι Γερμανοί καθηγητές δεν έχουν κανένα πρόβλημα να συνεργαστούν. Στο συνέδριο δεν υπήρξε καθόλου αρνητική διάθεση, όσοι συμμετείχαν ήταν προσηλωμένοι στον στόχο της συνεργασίας” σημείωσε, προσθέτοντας ότι μεταξύ εκείνων που εκδήλωσαν έντονο ενδιαφέρον να διευρύνουν τη συνεργασία με τα ελληνικά Πανεπιστήμια ήταν αρκετοί Έλληνες καθηγητές, που διδάσκουν σε γερμανικά Πανεπιστήμια.

“Στη Χαλκιδική η επόμενη συνάντηση”

Η Ελλάδα πρόκειται να φιλοξενήσει τον ερχόμενο Απρίλιο την επόμενη ελληνογερμανική συνάντηση και η πρόταση που διατυπώθηκε -μένει να οριστικοποιηθεί στην προσεχή τακτική σύνοδο των Πρυτάνεων- είναι να διεξαχθεί στη Χαλκιδική.

Από την ελληνική πλευρά, η πρωτοβουλία αντιμετωπίζεται και ως μία διέξοδος από από τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Πανεπιστήμια, καθώς μέσα από τις ερευνητικές συμπράξεις δύνανται να κινητοποιηθούν σημαντικά κοινοτικά κονδύλια.

“Ένας από τους βασικούς στόχους της πρωτοβουλίας είναι να βρουν τα Πανεπιστήμια νέους τρόπους χρηματοδότησης. Όταν αυξάνουμε την ερευνητική μας δραστηριότητα, κρατάμε τους επιστήμονες κοντά στο Πανεπιστήμιο, μέσα στη χώρα και αυξάνουμε και τους πόρους μας” σημείωσε ο πρύτανης του ΑΠΘ.

“Τα ελληνικά Πανεπιστήμια οφείλουν να διευρύνουν τη συνεργασία τους με τα ομόλογα της Ευρώπης και όλου του κόσμου, προκειμένου να εδραιώσουν τη θέση του στο διεθνές στερέωμα, διότι ένα Πανεπιστήμιο παραμένει Εθνικό, όταν μπορεί να κερδίζει θέσεις στις διεθνείς αξιολογήσεις” εξήγησε.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ελλάδα

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα