Σε δημόσια διαβούλευση τίθεται το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας για την ηλεκτρονική καταγραφή των ελλείψεων φαρμάκων σε πραγματικό χρόνο.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας, το οποίο περιλαμβάνει ρυθμίσεις για τον κορονοϊό και την Ενιαία Λίστα Χειρουργείων, συστήνεται Ηλεκτρονικό Σύστημα Παρακολούθησης Διακίνησης Φαρμάκων (Η.Σ.Πα.Δι.Φ.) που θα καταγράφει τις ελλείψεις φαρμάκων.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Πρόκειται για την ηλεκτρονική πλατφόρμα, την οποία διαχειρίζεται η ΗΔΙΚΑ Α.Ε., με σκοπό την παρακολούθηση σε ζωντανό χρόνο (real time) της διακίνησης φαρμάκων στην εγχώρια αγορά από τους εμπλεκόμενους φορείς, φυσικά ή νομικά πρόσωπα.
Την ανακοίνωση είχε κάνει την περασμένη Δευτέρα (18/9), ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος διευκρίνισε πως στο ίδιο πλαίσιο αναμένεται και η δημιουργία μιας νέας εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα, μέσω των οποίων οι πολίτες θα μπορούν να διαπιστώσουν από μόνοι τους, εάν το φάρμακό τους είναι διαθέσιμο, ή βρίσκεται σε έλλειψη στα φαρμακεία.
«Πιστεύω ότι σε έναν μήνα περίπου από σήμερα θα την έχουμε στα χέρια μας. Και θα βλέπουμε και εμείς και ο γιατρός εάν το φάρμακο που αναζητάς υπάρχει ή είναι σε έλλειψη», εξήγησε ο υπουργός Υγείας.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τάξη στο χάος των ελλείψεων φαρμάκων
Η νέα πλατφόρμα ενδέχεται να αποδειχθεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό βήμα, καθώς θα προφυλάξει τους ασθενείς από την περιττή ταλαιπωρία της αναζήτησης φαρμάκων από φαρμακείο σε φαρμακείο.
Ταυτόχρονα, η ψηφιακή αποτύπωση των ελλείψεων θα επιφέρει πολύ μεγαλύτερη διαφάνεια στην εφοδιαστική αλυσίδα, προς όφελος του ασθενούς.
Η ανάγκη να μπει τάξη στο χάος που επικρατεί αυτή τη στιγμή, στο τοπίο του φαρμάκου, επιτάσσει την ανάληψη πρωτοβουλιών από την πλευρά της πολιτείας, όπως έχουν επισημάνει όλοι οι εμπλεκόμενοι με το φάρμακο.
Κυρίως δε εξαιτίας του γεγονότος της μεγάλης αύξησης που παρατηρείται στις ελλείψεις φαρμάκων, και όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Πρόκειται για φαινόμενο που έχει αποδειχθεί στην πράξη ότι επιβαρύνει ιδιαίτερα την υγεία των ίδιων των ασθενών.
Αξίζει να σημειωθεί πως τα φάρμακα σε έλλειψη έχουν φτάσει ήδη τα 140, σύμφωνα με τον νέο επικαιροποιημένο κατάλογο που εξέδωσε ο ΕΟΦ. Κι αυτό, παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί με την απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών.
Ψηφιακή αποτύπωση όλης της εφοδιαστικής αλυσίδας
Με τη δημιουργία του Ηλεκτρονικού Συστήματος Παρακολούθησης Διακίνησης Φαρμάκων, το Υπουργείο Υγείας θα αποτυπώσει ψηφιακά όλη την εφοδιαστική αλυσίδα, που ξεκινά από τις φαρμακευτικές εταιρείες, συνεχίζεται στις φαρμακαποθήκες και καταλήγει στα χέρια του ασθενή μέσω των φαρμακείων της γειτονιάς.
Όπως χαρακτηριστικά περιγράφεται και στην σχετική απόφαση για την έγκριση της προμήθειας παροχής υπηρεσιών από φορέα που «κατέχει την απαραίτητη τεχνογνωσία», και η οποία υπογράφεται από τον Υπουργό Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, η καταγραφή της ροής τροφοδοσίας θα γίνεται “από τις Φαρμακευτικές Εταιρείες, μέχρι την κατανάλωση στον τελικό χρήστη, καθώς και των εμπλεκόμενων πληροφοριακών συστημάτων που υποστηρίζουν τη διαδικασία”.
Το τελευταίο σημαίνει, πως το Η.Σ.Πα.Δι.Φ. δύναται να διασυνδέεται με άλλα πληροφοριακά συστήματα και ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων του δημοσίου τομέα, ώστε να συλλέγονται οι απαραίτητες πληροφορίες για την εφαρμογή του.
Και πιο συγκεκριμένα με τις πλατφόρμες των ΕΟΦ, ΕΟΠΥΥ, ΗΔΙΚΑ, ΙΦΕΤ, Φαρμακαποθήκες, Φαρμακευτικές Εταιρείες /Κατόχους Άδειας Κυκλοφορίας (ΚΑΚ), εκπροσώπων ιδιωτικών φαρμακείων και εταιριών που τους υποστηρίζουν πληροφορικά κ.λπ.
Σύμφωνα με την ίδια απόφαση, το έργο ανατίθεται απευθείας στην εταιρεία Uni Systems, η οποία θα πρέπει να το παραδώσει μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2023. Ο προϋπολογισμός του, δεν θα υπερβαίνει τα 9.225 ευρώ.
Να σημειωθεί πως οι πρωτοβουλίες του Υπουργείου Υγείας, έχουν ικανοποιήσει ιδιαιτέρως τους φαρμακοποιούς, οι οποίοι με ανακοίνωσή τους τη Δευτέρα, δήλωσαν τη στήριξή τους στις προσπάθειες που γίνονται.
Υπενθυμίζεται ότι με πρόσφατη απόφαση του Υπουργού Υγείας συστήθηκε Επιτροπή με αποστολή την αντιμετώπιση των ελλείψεων φαρμάκων.
Έργο της 11μελούς Επιτροπής, της οποία πρόεδρος ορίστηκε ο γενικός γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού, Άρης – Νικόλαος Αγγέλης, είναι συγκεκριμένα, η παρακολούθηση της διαθεσιμότητας των φαρμάκων στην αγορά και η διαπίστωση των ελλείψεων.
Της Γιάννας Σουλάκη / Πηγή: iatropedia.gr