Τον «κώδωνα του κινδύνου» κρούουν οι φαρμακοποιοί καθώς την ώρα που βρισκόμαστε στο peak των ιώσεων, υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε αντιβιοτικά, παιδικά και όχι μόνο σιρόπια για τον βήχα και άλλα κρίσιμα φάρμακα.
Οι φαρμακοποιοί, λόγω των μεγάλων ελλείψεων που παρατηρούνται, συμβουλεύουν τους γονείς ακόμα και να αραιώνουν τα φάρμακα των ενηλίκων για να τα χορηγούν στα παιδιά. Αναφέρουν, ωστόσο, ότι πρόκειται για μια πρακτική που δεν μπορεί να γίνει με ασφάλεια εξωνοσοκομειακά.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
«Έχουμε ελλείψεις σε αντιβιώσεις, σε κάποια φάρμακα για πίεση, κάποια για χοληστερίνη. Γενικά υπάρχουν πολλές ελλείψεις. Έρχονται με συνταγές για αντιβίωση, για παιδάκια σιρόπια, augmentin οτιδήποτε και δεν έχουμε» λέει στο newsit.gr φαρμακοποιός και συμπληρώνει ότι «δεν έχουμε ούτε γενόσημα». Όσον αφορά στο τί τους λένε οι εταιρείες για τις ελλείψεις, μας εξηγεί ότι δεν υπάρχει καμία ενημέρωση.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
«Από που να σας ξεκινήσω;» μας αναφέρει μία άλλη φαρμακοποιός εξηγώντας ότι «υπάρχουν ελλείψεις σε πάρα πολλά φάρμακα. Αντιπυρετικά, αντιβιοτικά, ινσουλίνες, αντικαταθλιπτικά. Τώρα που είναι σε έξαρση και οι ιώσεις δεν έχουμε σιρόπια για βήχα, μέχρι και οι φυσιολογικοί όροι για τα παιδιά είναι σε έλλειψη. Αναγκαζόμαστε να λέμε στους γονείς να αραιώνουν τα δικά τους φάρμακα (των ενηλίκων) για να τα δίνουν στα μικρά τους. Γενικά έχουμε θέμα με όλα αυτά που είναι για το κρύωμα». Μάλιστα προς μεγάλη μας έκπληξη, αναφέρει, μιλώντας στο newsit.gr, ότι «μέχρι και οι σερβιέτες είναι σε έλλειψη. Ειδικά το τελευταίο δίμηνο το βλέπουμε αυτό το χάλι».
Δείτε βίντεο:
Άλλος φαρμακοποιός αναφέρει στο newsit.gr ότι «όλα είναι σε έλλειψη εδώ και πολλά χρόνια, απλά τώρα είναι πιο έντονο το φαινόμενο. Οι εταιρείες μας δηλώνουν ότι υπάρχουν επάρκεια και ότι εκείνες τα δίνουν στις αποθήκες. Από την άλλη, οι αποθήκες λένε ότι δεν μας δίνουν αρκετά φάρμακα οι εταιρείες. Δεν μπορούμε να καταλάβουμε το γιατί και τί γίνεται ακριβώς».
Άλλος φαρμακοποιός τονίζει ότι «γενικά έχουμε πλέον ελλείψεις σε φάρμακα για όλων των ειδών τις παθήσεις. Στα κορτιζονουχα, ακόμα σε φάρμακα για σχιζοφρένεια, σε αντιυπερτασικά αλλά και αντικαταθλιπτικά. Όμως βλέπουμε να ”εξαφανίζονται” και τα απλά δηλαδή τα αντιβιοτικά, τα ντεπόν, τα σιρόπια και ειδικά τα παιδικά σιρόπια».
Πάντως τουλάχιστον τέσσερις πολυεθνικές, αλλά και ελληνικές φαρμακευτικές εταιρείες, αναμένεται να βρεθούν στο μικροσκόπιο του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), μετά τη νέα καταγγελία του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκάριων (ΠΣΦ) για τις μειωμένες ποσότητες φαρμάκων που διαθέτουν στην ελληνική αγορά.
Άννα – Τριανταφυλλιά Τσούτσα