Όπως αφήνουν να εννοηθεί κυβερνητικές πηγές το «κλειδί» ίσως, για την αποφυλάκιση του αξιωματικού Άγγελου Μητρετώδη και του υπαξιωματικού Δημήτρη Κούκλατζη ήταν η διεθνοποίηση του θέματος της άδικης φυλάκισής τους, χωρίς κατηγορητήριο σημειωτέον εδώ και τόσους μήνες.
Το γεγονός, δηλαδή, ότι η Αθήνα, παράλληλα με τις διαρκείς ελληνο-τουρκικές συνομιλίες, έφερε το ζήτημα σε ευρωπαϊκά όργανα, έκανε επαφές με διεθνείς παράγοντες.
Υπενθυμίζεται πως υπέρ της απελευθέρωσης τάχθηκε και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην ομιλία του στο ελληνικό Κοινοβούλιο τον Απρίλιο. Είχε προηγηθεί η ευρω-τουρκική Σύνοδος της Βάρνας, με τους κ.κ. Γιούνκερ και Μπορίσοφ να βάζουν το θέμα της απελευθέρωσης του Αγγ. Μητρεώδη και του Δ. Κούκλατζη στην ευρωπαϊκή ατζέντα των συνομιλιών με τον Ρ. Τ. Ερντογάν.
Η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ
Οι ίδιες πηγές θεωρούν πολύ σημαντική τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, τον Ιούλιο, εκεί όπου Τραμπ, Μέρκελ και άλλοι ηγέτες ενημερώθηκαν από τον Έλληνα πρωθυπουργό, για το θέμα της συνεχιζόμενης κράτησης. Ο Αλέξης Τσίπρας πάντως στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε προτίμησε να κρατήσει κλειστά τα χαρτιά του.
Σημαντική η χρονική συγκυρία
Από την άλλη πάντως, διπλωματικές πηγές θεωρούν πως το δικό της ρόλο έπαιξε η οικονομική κρίση που διέρχεται η Τουρκία. Με δεδομένο το εκρηκτικό κλίμα στις σχέσεις Τραμπ-Ερντογάν, οι πηγές υποστηρίζουν πως ο Τούρκος Πρόεδρος έδειξε να συνειδητοποιεί τη σημασία του να κρατήσει «ζωντανά» τα ευρωπαϊκά ερείσματα.
Και οι καλές ευρω-τουρκικές σχέσεις περνούν και μέσα από την Ελλάδα, «κομμάτι» των οποίων ήταν, μέχρι χθες, η απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών, σημειώνουν με νόημα.
Στην προσπάθεια κάποιων πλευρών να αποδώσουν την επιτυχία στις διεθνείς πιέσεις και μόνον, η κυβέρνηση αφήνει να διαρρέει απαντούν ότι κάτι τέτοιο προφανώς και δεν ισχύει.
Αρκεί να δει κανείς ότι η Άγκυρα άφησε ελεύθερους τους Έλληνες, όχι όμως τους Γερμανούς πολίτες που κρατούνται στις γερμανικές φυλακές ή, πολύ περισσότερο, τον Αμερικανό πάστορα.
«Είχαμε σταθερή γραμμή και δικαιωθήκαμε, η ελληνική διπλωματία έκανε τη δουλειά της σωστά», αναφέρουν.
Ο ρόλος του Κοτζιά
Η κυβέρνηση επίσης φαίνεται να θεωρεί πολύ σημαντικό το έργο του Νίκου Κοτζιά, και των διπλωματών που μνημόνευσε ο υπουργός χθες βράδυ.
Επίσης κρίσιμη κρίνεται η συμβολή της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, των Πάνου Καμμένου και Φώτη Κουβέλη, καθώς και του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Ευάγγελου Αποστολάκη και του επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, Ευάγγελου Καλπαδάκη.