Site icon NewsIT
10:29 | 18.06.21

Ελληνικός Χρυσός: Νέες περιβαλλοντικές επενδύσεις στα Μεταλλεία Κασσάνδρας

Ελληνικός Χρυσός: Νέες περιβαλλοντικές επενδύσεις στα Μεταλλεία Κασσάνδρας
Newsit Newsroom

Σε περαιτέρω ενίσχυση των επενδύσεων που είναι σύμφωνες με τις Αρχές Βιώσιμης Ανάπτυξης για υπεύθυνη μεταλλευτική δραστηριότητα, προχωρά η Ελληνικός Χρυσός, μετά από την νέα συμφωνία που υπέγραψε με την Ελληνική Κυβέρνηση για την πλήρη ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας.

Έτσι, μετά την υλοποίηση επενδυτικού προγράμματος 100 εκατ. ευρώ στην περιοχή της Ολυμπιάδας για την πλήρη εξυγίανση έκτασης 300 χιλ. τ.μ., με την απομάκρυνση 3 εκατ. τόνων μεταλλευτικών καταλοίπων προηγούμενων δεκαετιών και τη δημιουργία φυτώριου 150.000 τ.μ. με 400 είδη τοπικών φυτών, τώρα η Ελληνικός Χρυσός, είναι αποφασισμένη να μειώσει περαιτέρω το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα. Όπως χαρακτηριστικά δηλώνουν από την εταιρεία: «Το μεγάλο αυτό έργο συνεχίζεται, ενώ πορευόμαστε πραγματοποιώντας παράλληλες αποκαταστάσεις μετά το πέρας των εκάστοτε μεταλλευτικών εργασιών, με απώτερο σκοπό μας να παραδώσουμε το φυσικό τοπίο άρτιο στην τοπική κοινωνία για πάσα χρήση, όταν η μεταλλευτική περίοδος ολοκληρωθεί».

Ενισχυμένες επενδύσεις

Για την επίτευξη του στόχου της, και στο πλαίσιο της νέας επενδυτικής συμφωνίας, με την οποία δρομολογείται η πλήρης ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας (Σκουριές, Ολυμπιάδα και Μαύρες Πέτρες-Στρατώνι, στη ΒΑ Χαλκιδική), η εταιρεία προχωρά σε μια σειρά νέων επενδύσεων, «υιοθετώντας» νέες τεχνολογίες για άμεσα και ουσιαστικά αποτελέσματα.

Άμεση προτεραιότητα αποτελεί η επένδυση για την Ξηρή Απόθεση των μεταλλευτικών καταλοίπων στις Σκουριές, απόφαση που εξέλαβε σε συνέχεια της πρόσφατης σχετικής αδειοδότησης από το Υπουργείο Ενέργειας, για τροποποίηση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων στα Μεταλλεία Κασσάνδρας. Η Ξηρή Απόθεση μεταλλευτικών καταλοίπων αποτελεί μία επαναστατική μέθοδο, την οποία, η Ελληνικός Χρυσός, εφαρμόζει ήδη στον πρότυπο Χώρο Ξηρής Απόθεσης στον Κοκκινόλακκα.

Με την καθοριστική αυτή εξέλιξη, η περιβαλλοντική επίδραση του νέου χώρου απόθεσης που θα κατασκευαστεί στις Σκουριές θα μειωθεί κατά 50%, παρόλο που το έργο, ήδη, από τον σχεδιασμό του, έχει ενσωματώσει πλήρως τις αρχές της Βιώσιμης Ανάπτυξης.

YouTube video player

Διαχείριση Αποβλήτων και Υδάτων

Το ενισχυμένο επενδυτικό πρόγραμμα προβλέπει επίσης, δαπάνες άνω των 130 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Αποβλήτων & Υδάτων. Έχοντας συντάξει ειδικές μελέτες για τη διαχείριση του αέρα, του θορύβου και της σκόνης, η εταιρεία μερινά επίσης για την προστασία των υδάτινων πόρων, την ασφαλή διαχείρισή τους και την ενίσχυση της αντιπλημμυρικής οχύρωσης των μεταλλείων.

Πρόβλεψη, υπάρχει ακόμη για την πλήρη επαναφορά του επιφανειακού και του υπόγειου ορύγματος, μετά το τέλος της εκμετάλλευσης των ορυχείων, ενώ η εταιρεία έχει μεριμνήσει και για την εφαρμογή της νέας βέλτιστης διαθέσιμης τεχνολογίας που ονομάζεται λιθογόμωση πάστας και η οποία συνεπάγεται την επαναχρησιμοποίηση του συνόλου των μεταλλευτικών καταλοίπων για την επαναπλήρωση των στοών, στην λογική της Κυκλικής Οικονομίας.

Αρχές Βιώσιμης Ανάπτυξης

Για την Ελληνικός Χρυσός και τη μητρική Eldorado Gold, η υπεύθυνη μεταλλευτική δραστηριότητα – το λεγόμενο Responsible Mining – που βασίζεται στις Αρχές της Βιώσιμης Ανάπτυξης, βρίσκεται στον πυρήνα της δραστηριότητας και φιλοσοφίας τους.

Όπως τονίζουν, «Το Responsible Mining, πρεσβεύει την κοινωνική και οικονομική ευημερία για τις τοπικές κοινωνίες που δραστηριοποιούμαστε, την ενίσχυση της περιβαλλοντικής μέριμνας και τη διαρκή βελτίωση της εταιρικής διακυβέρνησης με όρους αξιοκρατίας και κοινωνικής δικαιοσύνης. Από την διοίκηση μέχρι τη γραμμή παραγωγής, η αρχή της υπεύθυνης μεταλλευτικής δραστηριότητας διέπει κάθε στάδιο της λειτουργίας μας».

Σχετικά με τη φιλοσοφία της Ελληνικός Χρυσός, το ολιστικό πλαίσιο διαχείρισης Βιωσιμότητας που εφαρμόζει, αποτελεί ένα πρωτοποριακό σύστημα προτύπων που ελάχιστες μεταλλευτικές εταιρείες εφαρμόζουν σήμερα. Πρόκειται για ένα από τα πιο ολοκληρωμένα προγράμματα περιβαλλοντικής παρακολούθησης στην Ευρώπη, το οποίο παρακολουθεί και καταγράφει μεταξύ άλλων την ποιότητα του αέρα, του εδάφους και των υδάτων, το ακουστικό περιβάλλον και τον θόρυβο, την σεισμικότητα και το οικοσύστημα, σε περισσότερα από 400 σημεία ελέγχου, αναρτώντας τα αποτελέσματα σε προσβάσιμη από όλους ειδική πλατφόρμα στο διαδίκτυο.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version