Στα 52 του μόλις χρόνια ο Μητροπολίτης Προύσης Ελπιδοφόρος είναι ο νέος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κάτι που επιβεβαιώνει πλήρως το ρεπορτάζ του newsit.gr, που ήδη από χθες, Παρασκευή 10.05.2019, ανέφερε την εξέλιξη αυτή.
Ο Μητροπολίτης Προύσης Ελπιδοφόρος έκανε ήδη τις πρώτες του δηλώσεις, μιλώντας στον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλη Κωστίδη.
“Σήμερα ήταν μια πολύ σημαντική μέρα, διότι η Μητέρα Εκκλησία, το Οικουμενικό Πατριαρχείο αποφάσισε να πληρώσει την Αρχιεπισκοπή Αμερικής, η οποία χηρεύει λόγω της οικειοθελούς παραιτήσεως του προκατόχου μου και εξέλεξε την ελαχιστότητά μου ως διάδοχο του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου
Είμαι πολύ συγκινημένος και θυμάμαι την ημέρα που ήρθα, που επέστρεψα μάλλον στην Κωνσταντινούπολη, μετά που είχα φύγει από παιδί… Ήρθα για να υπηρετήσω τον Πατριάρχη μας. Τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο οποίος μόλις είχε εκλεγεί.
Υπηρέτησα την Μητέρα Εκκλησία εδώ, σε αυτή την αυλή, που λέγεται Πατριαρχική Αυλή, με πολλή αφοσίωση. Έβαλα όλη μου την δύναμη, όλο μου τον εαυτό και σήμερα μου αναθέτει μία πολύ εμπιστευτική αποστολή ο Πατριάρχης μας”.
Δείτε τι λέει ο νέος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, Ελπιδοφόρος
Ποιος είναι ο Μητροπολίτης Προύσης Ελπιδοφόρος
Ο Μητροπολίτης Προύσης Ελπιδοφόρος, μέλος της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου και καθηγούμενος της Ι. Μονής Αγίας Τριάδας της Χάλκης, εξελέγη, από την Αγία και Μεγάλη Ιερά Σύνόδο στο Φανάρι νέος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής.
Ο κ. Ελπιδοφόρος επιλέχθηκε για τον αρχιεπισκοπικό θρόνο, μετά την παραίτηση του Αρχιεπισκόπου Δημήτριου στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο το περασμένο Σάββατο.
Μόλις στα 52 του χρόνια ο Μητροπολίτης Προύσης Ελπιδοφόρος είναι από τους πιο δραστήριους Μητροπολίτες του Φαναρίου και στενός συνεργάτης του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Έχει ένα εντυπωσιακό βιογραφικό, ενώ όσοι τον γνωρίζουν επισημαίνουν ότι πρόκειται για ένα σπάνιο ιεράρχη που διακρίνεται για την καλοσύνη του και την αγάπη του προς το συνάνθρωπο.
Το βιογραφικό του νέου αρχιεπισκόπου Αμερικής
Ο κ. Ελπιδόφορος γεννήθηκε στο Μακρυχώρι Κωνσταντινουπόλεως στις 28 Νοεμβρίου 1967, αποφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή Θεσσαλονίκης το 1991.
Το 1993 ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Βόννης. Το έτος 1994 χειροτονήθηκε Διάκονος στον Πάνσεπετο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι. Εν συνεχεία, διορίσθηκε Κωδικογράφος της Ιεράς Συνόδου. Το επόμενο έτος 1995 διορίστηκε Υπογραμματέας Ιεράς Συνόδου.
Μεταξύ των ετών 1996-1997 φοίτησε στη Θεολογική Σχολή του Αγίου Ιωάννου του Δαμασκηνού στο Μπαλαμάντ του Λιβάνου, όπου βελτίωσε τη γνώση της αραβικής γλώσσας. Το έτος 2001 υπέβαλε διδακτορική διατριβή στη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης υπό τον τίτλο: «Η έναντι της Συνόδου της Χαλκηδόνος στάσις του Σεβήρου Αντιοχείας» και αναγορεύθηκε διδάκτωρ της Θεολογίας με βαθμό άριστα.
Το έτος 2004 προσκλήθηκε ως επισκέπτης καθηγητής στη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης, όπου δίδαξε επί ένα εξάμηνο. Τον Μάρτιο του έτους 2005, κατόπιν προτάσεως του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου προήχθη σε Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου.
Το 2009 η Θεολογική Σχολή Θεσσαλονίκης τον εξέλεξε ομόφωνα ως Αναπληρωτή Καθηγητή της Συμβολικής και των Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων, ενώ υπέβαλλε, μεταξύ άλλων, δύο υφηγεσίες υπό τους τίτλους: «Ο θεσμός της Συνάξεως Ιεραρχών του Οικουμενικού Θρόνου (1951-2004)» και «Οι ενενήντα πέντε Θέσεις του Λουθήρου. Ιστορικοθεολογική θεώρηση – Κείμενο – Μετάφραση – Σχόλια». Από το 2011 υπηρετεί στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ως αναπληρωτής καθηγητής, όπου διδάσκει Συμβολική, Διορθόδοξες και Διαχριστιανικές Σχέσεις.
Τον Μάρτιο του έτους 2011 εξελέγη εν ενεργεία Μητροπολίτης Προύσης, ενώ τον Αύγουστο του ίδιου έτους διορίσθηκε Ηγούμενος της εν Χάλκη Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Αγίας Τριάδος.
Το 2018 στις εγκαταστάσεις της οποίας στεγάζεται η ιστορική Θεολογική Σχολή της Χάλκης, εκλέχτηκε ομόφωνα τακτικός καθηγητής από τους καθηγητές του Τμήματος Ποιμαντικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Για την ακαδημαϊκή εξέλιξη στην ανώτατη ακαδημαϊκή βαθμίδα του τακτικού καθηγητή, ο Μητροπολίτης κ. Ελπιδοφόρος μεταξύ άλλων, υπέβαλε προς κρίση και το γνωστό του πόνημα με τίτλο «Πρώτος άνευ ίσων (Primus sine paribus)», όπου υποστηρίζει ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης δεν είναι ίσος στην πράξη με τους άλλους προκαθημένους, αφού έχει έκτακτες διοικητικές ευθύνες που προέρχονται από την ιδιότητά του ως προέδρου των Πανορθόδοξων Σωμάτων.
Ο Ελπιδοφόρος συνέγραψε και ένα άλλο επίκαιρο βιβλίο με θέμα την Εκκλησία της Ουκρανίας σε τρεις γλώσσες: την Ελληνική, την Αγγλική και την Ουκρανική.
Η Αρχιγραμματεία της Αγίας και ιεράς Συνόδου εξέδωσε την επίσημη ανακοίνωση της πλήρωσης της Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Το ανακοινωθέν έχει ως εξής:
ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ
«ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ
Σήμερον, Σάββατον, 11ην Μαΐου 2019, ἡ Ἁγία καί Ἱερά Σύνοδος, συνεχίζουσα τάς ἐργασίας αὐτῆς, προέβη εἰς πλήρωσιν τῆς Ἱερᾶς Ἀρχιεπισκοπῆς Ἀμερικῆς, χηρευσάσης μετά τήν οἰκειοθελῆ παραίτησιν τοῦ μέχρι τοῦδε ποιμενάρχου αὐτῆς Σεβ. Ἀρχιεπισκόπου Γέροντος Ἀμερικῆς κ. Δημητρίου.
Οὕτω, εἰσηγήσει, ἀδείᾳ καί προτροπῇ τῆς Α. Θ. Παναγιότητος, οἱ ἅγιοι συνοδικοί πάρεδροι κατελθόντες εἰς τόν Πάνσεπτον Πατριαρχικόν Ναόν, μετά τήν ἐπίκλησιν τοῦ Ἁγίου Πνεύματος, ψήφους κανονικάς προβαλόμενοι ἐξελέξαντο παμφψηφεί Ἀρχιεπίσκοπον Ἀμερικῆς τόν Σεβ. Μητροπολίτην Προύσης κ. Ἐλπιδοφόρον, Ἡγούμενον τῆς Ἱερᾶς Μονῆς Ἁγίας Τριάδος Χάλκης καί Καθηγητήν τῆς Θεολογικῆς Σχολῆς τοῦ Ἀριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Ἐκ τῆς Ἀρχιγραμματείας
τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου».