Ελλάδα

Εμφιαλωμένο νερό δηλητήριο! Ένα στα δέκα μπουκάλια περιέχει… φαρμάκι!

- Κίνδυνος για λοιμώξεις και γαστρεντερίτιδες από το εμφιαλωμένο νερό - Πως το νεράκι γίνεται δηλητήριο και ποια τα επικίνδυνα σημεία πώλησης - Τι πρέπει να κάνετε για να αποφύγετε σοβαρά προβλήματα υγείας

Εκατομμύρια μπουκάλια κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα. Ο δειγματοληπτικός έλεγχος δείχνει ότι το ένα στα δέκα μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνο για την υγεία των καταναλωτών. Το εμφιαλωμένο νερό μπορεί να αποδειχθεί δηλητήριο.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι το εμφιαλωμένο νερό μπορεί να μεταφέρει στον ανθρώπινο οργανισμό ψευδομονάδες, κολοβακτηρίδια και ολόκληρες αποικίες μικροοργανισμών οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν από λοιμώξεις του ουροποιητικού και του αναπνευστικού ως γαστρεντερίτιδες ή άλλα προβλήματα υγείας.

Μια πρόσφατη έρευνα έδειξε μάλιστα ότι μπορεί να περιέχονται μικροπλαστικά σωματίδια τα οποία μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα υγείας, ωστόσο στη χώρα μας ανάλογοι έλεγχοι δεν γίνονται.
Οι ειδικοί λένε ότι κάποια μικροπροβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουμε κατά τη διάρκεια των διακοπών ίσως οφείλονται στο νερό, ενώ σε χώρους με μεγάλη συγκέντρωση πληθυσμού το καλοκαίρι τα προβλήματα υγείας μπορεί να είναι αρκετά σοβαρότερα, καθώς στα μπουκάλια μπορεί να αναπτυχθούν επικίνδυνοι μικροοργανισμοί.

EMFIAL

Πως θα εντοπίσετε τα ύποπτα μπουκάλια

Πρακτικά ο καταναλωτής δεν μπορεί να είναι βέβαιος για κανένα μπουκάλι. Αυτό καθώς υπάρχει μεγάλος κίνδυνος έκθεσης του νερού για πολλές ώρες στον ήλιο κατά τη μεταφορά του από το εργοστάσιο εμφιάλωσης στον τόπο πώλησης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το νερό πρέπει να μεταφέρεται και να φυλάσσεται σε χώρους με θερμοκρασία το πολύ ως 18 βαθμούς Κελσίου. Αυτό σημαίνει ότι η μεταφορά του κατά τους καλοκαιρινούς μήνες είναι πρακτικά αδύνατο, ωστόσο ο μεγαλύτερος όγκος μετακινείται αυτούς τους μήνες.

Δεν είναι όμως μόνο αυτό το πρόβλημα.

Το νερό πρέπει να αποθηκεύεται στη σκιά. Αυτό επίσης δεν συμβαίνει ούτε στους χώρους των πρατηρίων, ούτε και στους χώρους πώλησης. Μάλιστα ακόμη και σε μεγάλα καταστήματα με χώρους αποθήκευσης οι θερμοκρασίες είναι πολύ μεγαλύτερες από 18 βαθμούς με αποτέλεσμα οι μικροοργανισμοί που μπορεί να έχουν περάσει στο μπουκάλι κατά την εμφιάλωση να αναπτύσσονται και να γίνονται επικίνδυνοι.

Σε κάθε περίπτωση συστήνεται στους καταναλωτές να μην αγοράζουν νερό από σημεία πώλησης όπου εμφανώς η αποθήκευση δεν είναι κατάλληλη, όπως από μικρά καταστήματα όπου η αποθήκευση γίνεται σε υπαίθριους χώρους.

EMFIAL

Τι πρέπει να προσέξετε

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δείχνουν οι καταναλωτές στην ετικέτα του νερού. Η διάρκεια κατανάλωσης δεν πρέπει να έχει παρέλθει. Το μπουκάλι πρέπει οπωσδήποτε να αναγράφει πηγή προέλευσης, εταιρεία εμφιάλωσης, χημική ανάλυση και πιθανή κατεργασία και παρτίδα παραγωγής.
Στα SOS για την καλή υγεία είναι και οι χρυσοί κανόνες:
– Μην δέχεστε να καταναλώσετε εμφιαλωμένο νερό που δεν σας σερβίρεται σφραγισμένο.
– Μην πίνετε από το μπουκάλι.
– Μην χρησιμοποιείται το μπουκάλι για να βάλετε νερό βρύσης.
– Αν δεν μπορείτε να βάλετε το νερό στο ψυγείο, πρέπει να είναι μακρυά από τον Ήλιο και σε δροσερό μέρος.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Τελική ευθεία για την έναρξη των Πανελληνίων εξετάσεων – Οι ημερομηνίες ορόσημα της σχολικής χρονιάς
Το τελευταίο κουδούνι της χρονιάς θα «χτυπήσει» στις 16 Μαΐου στα λύκεια και στις 28 Μαΐου στα γυμνάσια - Το διδακτικό έτος στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά θα λήξει στις 13 Ιουνίου 2025
Πανελλήνιθες εξετάσεις
Καιρός σήμερα: Μέχρι τους 26 βαθμούς θα δείξει το θερμόμετρο – Βροχές στα ηπειρωτικά, καταιγίδες σε Μακεδονία, Θεσσαλία και Ήπειρο
Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες στα κεντρικά και τα βόρεια θα είναι κατά τόπους περιορισμένη ενώ οι άνεμοι θα πνέουν έως 5 μποφόρ
Άνθρωποι περπατούν με ομπρέλες στη βροχή