Ελλάδα

Εμμηνόπαυση: O FDA ενέκρινε νέα θεραπεία για τις εξάψεις – Τι λένε οι γιατροί

Στην έγκριση ενός νέου φαρμάκου για τις εξάψεις που βιώνουν οι γυναίκες στην εμμηνόπαυση προχώρησε το αμερικανικό FDA, ενώ οι Έλληνες γυναικολόγοι χαρακτήρισαν την εξέλιξη αυτή σημαντική.

Το νέο φάρμακο Veozah (fezolinetant) της Astellas Pharma, είναι ο πρώτος μη ορμονικός ανταγωνιστής των υποδοχέων νευτοκινίνης 3 (ΝΚ3), που έλαβε έγκριση για τη θεραπεία των αγγειοκινητικών συμπτωμάτων VMS (εξάψεις και/ή νυχτερινές εφιδρώσεις) λόγω εμμηνόπαυσης.

O Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έδωσε το “πράσινο φως” για την κυκλοφορία στις ΗΠΑ της νέας θεραπείας, η οποία δεν περιέχει οιστρογόνα, αλλά χρησιμοποιεί έναν νέο μηχανισμό δράσης που στοχεύει στη βασική αιτία των συμπτωμάτων των εξάψεων λόγω της εμμηνόπαυσης.

Η καινοτόμος αυτή θεραπεία έρχεται να καλύψει έναν σημαντικό τομέα ανεκπλήρωτης ανάγκης για την υγεία των γυναικών, τονίζει μιλώντας στο iatropedia.gr, ο Καθηγητής Μαιευτικής Γυναικολογίας, Γεώργιος Φαρμακίδης.

“Είναι πάρα πολύ σημαντικό να υπάρχει μια στοχευμένη θεραπεία για τις εξάψεις. Οι γυναίκες μπορεί να γλιτώσουν πολλές χαμένες ώρες εργασίας, να έχουν καλύτερο τρόπο ζωής και καλύτερη διαχείριση στην καθημερινότητά τους. Η συγκεκριμένη θεραπεία έχει τελείως διαφορετικό μηχανισμό δράσης. Είναι ένα χάπι, το οποίο στοχεύει απευθείας στις εξάψεις. Δηλαδή στοχεύει στο “κρύο και τη ζέστη”, δηλαδή, ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος”, σημειώνει ο γιατρός.

Ανεπαρκείς οι μέχρι σήμερα θεραπείες για τις εξάψεις

Τα αγγειοκινητικά συμπτώματα, δηλαδή οι εξάψεις και οι εφιδρώσεις, VMS, λόγω της εμμηνόπαυσης εμφανίζονται στις ΗΠΑ περίπου στο 60% με 80% των γυναικών.

Σύμφωνα με τον γιατρό, εμφανίζονται μερικούς μήνες μετά την εμμηνόπαυση. Η ένταση των συμπτωμάτων διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα, όπως λέει:

“Η ένταση είναι διαβαθμισμένη. Άλλες γυναίκες μπορούν να ανεχθούν τις εξάψεις και άλλες όχι. Οι δύσκολες περιπτώσεις, έχουν πολύ έντονη εφίδρωση, έντονους πονοκεφάλους και έχουν πολλά προβλήματα λειτουργικά”, σημειώνει.

Οι μέχρι σήμερα θεραπείες για τις εξάψεις δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές, σύμφωνα με τον Γιώργο Φαρμακίδη.

“Ή δίνουμε οιστρογόνα – αλλά δεν μπορούμε να τα δώσουμε πάνω από 5 χρόνια – ή δίνουμε φυτικά οιστρογόνα, τα οποία έχουν ως βάση τη σόγια. Αυτά, όμως, έχουν μία επίδραση μετά από 3 – 4 μήνες και πρέπει να τα παίρνεις, δύο φορές τη ημέρα. Τώρα αν οι παραπάνω λύσεις δεν “δουλέψουν”, πολλές φορές δίνουμε ή αντισταμινικά ή δίνουμε διάφορα ηρεμιστικά”, τονίζει ο ειδικός.

Τα δυσάρεστα συμπτώματα σταματούν μετά από ένα χρονικό διάστημα, αλλά όταν η γυναίκα έχει περάσει πολλά βασανιστικά χρόνια.

“Σταματούν τα συμπτώματα, αλλά μετά από τα 65 ή 70 χρόνια της γυναίκας. Σε κάποιες περιπτώσεις οι εξάψεις μπορεί να διαρκέσουν πολλά χρόνια και για πολλές γυναίκες αυτό μπορεί αν σημαίνει ακόμη και 10 βασανιστικά χρόνια”, σημειώνει ο Καθηγητής Φαρμακίδης.

Ποιος είναι ο μηχανισμός πίσω από τη νέα θεραπεία

Η νέα θεραπεία, είναι μη ορμονική, και βασίζεται στην κατανόησή της βιολογίας, πίσω από το ρόλο των εξάψεων.

Πριν από την εμμηνόπαυση, υπάρχει μια ισορροπία μεταξύ των οιστρογόνων (ορμόνες που παράγονται από τις ωοθήκες μιας γυναίκας) και της Νευροκινίνης Β (NKB), μιας χημικής ουσίας του εγκεφάλου.

Αυτή η ισορροπία ρυθμίζει το κέντρο ελέγχου της θερμοκρασίας του σώματος, που βρίσκεται σε μια συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου.

Καθώς το σώμα περνά στην εμμηνόπαυση, τα οιστρογόνα μειώνονται και αυτή η ισορροπία διαταράσσεται. Αυτή η ανισορροπία μπορεί να επιφέρει πολύ δυσάρεστα συμπτώματα, που ονομάζονται VMS.

Η νέα θεραπεία Veozah (fezolinetant) βοηθά στην αποκατάσταση της ισορροπίας, μπλοκάροντας την NKB στο κέντρο ελέγχου θερμοκρασίας κι έτσι με τον τρόπο αυτό, μειώνεται ο αριθμός και η ένταση των εξάψεων.

Όπως δηλώνει ο Marci English, Αντιπρόεδρος και Επικεφαλής Ανάπτυξης του τμήματος BioPharma, στην Astellas,

“Η έγκριση από τον FDA αυτής της νέας θεραπείας για την μέτρια έως σοβαρή VMS λόγω εμμηνόπαυσης αποτελεί απόδειξη της δέσμευσης της Astellas να παρέχει καινοτόμες θεραπείες σε τομείς ανεκπλήρωτων αναγκών που δεν έχουν καλυφθεί, συμπεριλαμβανομένης της υγείας των γυναικών”.

Ανεπιθύμητες ενέργειες

Ως προς τις ανεπιθύμητες ενέργειες η θεραπεία φέρει προειδοποίηση για πιθανή ηπατική βλάβη.

Οι γυναίκες θα πρέπει να ελέγχονται για προβλήματα στο ήπαρ πριν λάβουν τη συνταγή και στη συνέχεια να υποβάλλονται σε εξέταση αίματος κάθε 3 μήνες, για διάστημα 9 μηνών.

Ρεπορτάζ: Γιάννα Σουλάκη / Πηγή: Iatropedia.gr

Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα