Την ώρα που η σκιά των καθολικών υγειονομικών μέτρων που εφαρμόστηκαν στην μακρινή Γουχάν έχει αρχίσει να απλώνεται πάνω από την ελληνική επικράτεια, με ειδικούς να υποστηρίζουν πως μόνο έτσι θα περιοριστεί η επέλαση του κορονοϊού, καταστηματάρχες σε όλη τη χώρα κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα καθώς ο Δεκέμβριος είναι παραδοσιακά ο πιο κερδοφόρος μήνας τους.
Στα κάγκελα οι ιδιοκτήτες με τα εποχιακά είδη που δεν πρόλαβαν καν να στολίσουν τις βιτρίνες τους, με χριστουγεννιάτικα δέντρα και παιχνίδια, αλλά και εκείνοι με τα είδη ένδυσης-υπόδησης που στέκονται με το λουκέτο στα χέρια.
Όπως αναφέρει στο newsit.gr ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου της Αθήνας Σταύρος Καφούνης, η κατάσταση για την αγορά αν δεν ανοίξει την 1η Δεκεμβρίου θα καταγράψει αρνητικά ρεκόρ.
«Πρέπει ν ανοίξουμε γρήγορα ο Δεκέμβριος είναι δύσκολος μήνας. Εμείς πηγαίνουμε με ορίζονται 1η του μήνα παρότι ξέρω ότι είναι ουτοπικό, όμως αυτό θέλουμε κι αυτό προσπαθούμε. Για τον λόγο αυτό είμαστε έτοιμοι να τηρήσουμε όλα τα μέτρα, που θα ανακοινωθούν και 1η Δεκεμβρίου να γυρίσουμε στα πόστα μας. Κάθε μέρα του Δεκεμβρίου που θα χάνεται σημαίνει όλο και περισσότερα λουκέτα. Ο Δεκέμβριος είναι ένας κρίσιμος μήνας για όλους μας. Υπάρχουν επιχειρήσεις που τον μήνα αυτό, κάνουν του 25 με 30% του συνολικού τους τζίρου. Διαφορετικά θα είμαστε όλοι με την πλάτη στον τοίχο».
Καταστροφή για όλους
«Είναι μια καταστροφή για όλους μας. Τι θα γίνει με το εμπόρευμα των εποχικών καταστημάτων, τα χειμωνιάτικα ρούχα και παπούτσια πότε θα πουληθούν τον Μάρτιο; Εδώ που φτάσαμε όλοι οι έμποροι στην ίδια βάρκα είμαστε. Όλοι τα ίδια προβλήματα έχουμε η λίστα δεν τελειώνει».
Επαναλειτουργία με αυστηρότερα μέτρα
«Θέλουμε επαναλειτουργία με αυστηρά υγειονομικά μέτρα, η μέθοδος lockdown ακορντεόν που λένε εμάς δεν μας ταιριάζει. Συγκεκριμένα μέτρα που θα μας βγάλουν μέχρι την Άνοιξη. Σκληρότερα, αποφασιστικά, διαφορετικά που να μας κρατήσουν ανοιχτούς μέχρι την Άνοιξη. Δεν έχουμε περιθώρια ζωής, αλλά και δεν υπάρχει λόγος ν ανοίξουμε τον Δεκέμβριο, να κλείσουμε τον Ιανουάριο και πάει λέγοντας. Δεν λειτουργεί αυτό, όλες οι επιχειρήσεις έχουν ένα σχεδιασμό, έξοδα δεν είναι εύκολο πράγμα τι είναι σήμερα ανοίγω, αύριο κλείνω».