Τετάρτη, 20 Νοε.
15oC Αθήνα

Εμβόλια: Τι πρέπει να γίνει τελικά με Astrazeneca και Johnson & Johnson;

εμβόλια Astrazeneca Johnson & Johnson
Φωτογραφίες από: Reuters

Δικαίωμα επιλογής για το εμβόλιο που θα κάνει αποκτά η μια ηλικιακή ομάδα μετά την άλλη, την ώρα που δόθηκε πια και μια τοποθέτηση από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών και τον ΕΟΦ για το τι συνέβη με τα θρομβωτικά επεισόδια στη χώρα μας μετά από εμβολιασμό κατά του κορονοϊού.

Σημειώνεται εδώ ότι σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία στην ιστοσελίδα του ΠΟΥ, μέχρι τις 23 Μαΐου με την πρώτη δόση είχαν εμβολιαστεί 3.195.971 πολίτες και με τις δύο δόσεις 1.789.172 (σύνολο δόσεων 4.985.143). Στους πλήρως εμβολιασμένους το ποσοστό είναι 16.7% και σε αυτούς που έχουν εμβολιαστεί με μια δόση 29.8%.

Πώς «διαβάζεται» η ανακοίνωση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών

Μετά από πέντε μήνες εμβολιασμών κατά του κορονοϊού στη χώρα μας, χθες ήρθαν και οι πρώτες επίσημες ανακοινώσεις από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών σε σχέση με τα θρομβωτικά επεισόδια μετά από εμβολιασμό με το Astrazeneca. Όπως δήλωσε η πρόεδρος της επιτροπής Μαρία Θεοδωρίδου: «Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος σε γυναίκες κάτω των 50 ετών και τα εμβόλια MRNA είναι διαθέσιμα σε άτομα όλων των ηλικιών. Σε ό, τι αφορά τη δεύτερη δόση, συστήνεται η συνέχιση του εμβολιασμού με το ίδιο εμβόλιο, καθώς η πιθανότητα εμφάνισης θρόμβωσης μετά τη δεύτερη δόση είναι εξαιρετικά μικρή».

Click4more: Κορονοϊός: Η μετάλλαξη που ξεκίνησε από την Αθήνα πάει… διακοπές στα νησιά και σε όλη την Ελλάδα!

Στην πραγματικότητα όμως, σύμφωνα με μερίδα επιστημόνων παραμένει ασαφές αν η παραπάνω δήλωση «μεταφράζεται» ως προτροπή, ως σύσταση ή απλώς ως μια διατύπωση. Τι πρέπει τελικά να πράττουν οι γυναίκες (κυρίως) κάτω των 50 ετών;

Σημειώνεται ότι μιλώντας στον Alpha 98.9 o παραιτηθείς πριν από λίγο καιρό από την Επιτροπή Φαρμακο-επαγρύπνησης του ΕΟΦ, καθηγητής Ανοσολογίας του ΕΚΠΑ, Παναγιώτης Βλαχογιαννόπουλος, τόνισε ότι θα έπρεπε να είμαστε προετοιμασμένοι για τις θρομβώσεις. Όπως είπε: «Στην αρχή κάναμε ότι δεν τις βλέπαμε, τώρα που δεν κρύβονται πλέον έχουμε λίγο πανικό. Θα πρέπει να γίνεται μια καταγραφή χωρίς προκατάληψη ούτε υπέρ, ούτε κατά των εμβολίων. Να καταγράψουμε τι συμβαίνει σε χρονική συνάφεια με τα εμβόλια. Το AstraZeneca και το Johnson & Johnson θα πρέπει να δοθούν σε άτομα από 50 έως 70 ετών». Τόνισε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία κάτω των 40 ετών, καλό είναι να αποφύγουν τα δύο παραπάνω εμβόλια και να προσέξουν με τα υπόλοιπα.

κορονοϊός

«Η συγκεκριμένη διατύπωση θα έπρεπε να έχει έρθει νωρίτερα – Να δοθούν περισσότερες οδηγίες»

«Αυτό που δήλωσε χθες η κα Θεοδωρίδου είναι κάτι που θα έπρεπε να έχει ειπωθεί νωρίτερα όπως συνέβη και σε πολλές άλλες χώρες» λέει στο newsit.gr η αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Άννα Μαστοράκου και συνεχίζει: «Τον τελευταίο καιρό οι φωνές επιστημόνων όπως της κας Λινού, η οποία έλεγε ότι πρέπει να υπάρχει δυνατότητα επιλογής, αυξήθηκαν. Συμφωνώ και εγώ ότι οι γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία ως τα 40 έτη αλλά και οι γυναίκες κάτω των 50 γενικώς και φυσικά όσες έχουν θρομβωτική προδιάθεση πρέπει να αποφύγουν το εμβόλιο της Astrazeneca και της Johnson & Johnson.

Click4more: Κορονοϊός: «Βάλσαμο» ο Μάιος στις πληγές της πανδημίας – Οι αριθμοί για τους διασωληνωμένους που γεννούν ελπίδες

Να σημειώσω, πάντως, ότι τα θρομβωτικά επεισόδια τα οποία ανακοινώσαμε ότι έχουμε καταγράψει στην Ελλάδα μετά από εμβολιασμό με Astrazeneca είναι συμβατά με τα διεθνή δεδομένα και τα ποσοστά που έχουν καταγράψει οι υπόλοιπες χώρες».

Η κα Μαστοράκου θεωρεί πως έχει έρθει η ώρα να δοθούν πιο σαφείς οδηγίες πια για το ποια εμβόλια ταιριάζουν καλύτερα σε συγκεκριμένα ηλικιακά group. «Το Astrazeneca και το Johnson & Johnson πρέπει να γίνονται σε γυναίκες και άντρες ηλικίας 50 ως 65 ετών» λέει η ίδια και εξηγεί το σκεπτικό της: «Σε αυτό το ηλικιακό παράθυρο τα εμβόλια συμπεριφέρονται καλά. Για τους άνω των 65 είμαστε σκεπτικοί μιας και μερίδα αυτών των πολιτών πάσχει από αγγειακά και καρδιακά νοσήματα και σε ορισμένες περιπτώσεις δημιουργείται ένας κακός συσχετισμός εξαιτίας -για παράδειγμα- της αυξημένης χοληστερίνης ή του πολυετούς καπνίσματος. Σε αυτή την ηλικιακή ομάδα δηλαδή, συχνά τα αγγεία δεν βρίσκονται σε ιδανική κατάσταση».

κορονοϊός εμβόλιο μάσκα Sputnik

«Δεν μπορεί να ακυρωθεί επικοινωνιακά ένα εμβόλιο – Θέλει προσοχή η διατύπωση για το Astrazeneca»

Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ πάντως, Αθανάσιος Δημόπουλος, είναι πιο σκεπτικός ως προς το πώς πρέπει να καθοδηγούμε τους πολίτες μέσα σε αυτό το πολεμικό κλίμα που έχει καλλιεργηθεί για το εμβόλιο της Astrezenca. Όπως μας είπε ο ίδιος: «Δεν μπορούμε έτσι απλά να πούμε να μην γίνεται αυτό το εμβόλιο σε συγκεκριμένες ομάδες αφενός γιατί τα ποσοστά των θρομβώσεων για την ώρα είναι συμβατά με τα διεθνή δεδομένα και αφετέρου γιατί η Ελλάδα δεν επέλεξε από την αρχή τη στάση των συγκεκριμένων εμβολίων ανά ομάδες. Δεν γίνεται να ‘ακυρωθεί΄ επικοινωνιακά ένα εμβόλιο το οποίο συνεχίζουμε ορθώς να κάνουμε μαζικά. Θέλει προσοχή και λεπτό χειρισμό για να μην απαξιωθεί αυτό το εμβόλιο, το οποίο είναι εδώ και καιρό στο στόχαστρο».

Click4more: Το Πράσινο Ψηφιακό Πιστοποιητικό μπαίνει στη ζωή μας! Πώς θα εκδίδεται – Τι θα πιστοποιεί

Σχολιάζοντας τις καθυστερημένες απαντήσεις, όπως λέγεται από αρκετούς, της Επιτροπής Εμβολιασμών, ο κος Δημόπουλος σημειώνει πως η επιτροπή χρειάστηκε ένα εύλογο χρονικό διάστημα για να μελετήσει τα δεδομένα, με τον ρυθμό που εμφανίστηκαν και τα περιστατικά, για να καταλήξει στην αιτιολογική σχέση των περιστατικών με το εμβόλιο της Astrazeneca.

Κύπρος κορονοϊός Κορονοϊός

«Ο σωστός δρόμος είναι η ελεύθερη επιλογή των εμβολίων»

«Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πόσες γυναίκες αλλά και άντρες ως 44 ετών επέλεξαν τελικά το εμβόλιο της Astrazeneca όταν τους δόθηκε μόνο αυτό ως διαθέσιμο πριν από ένα μήνα περίπου. Πόσοι περίμεναν τελικά τη δυνατότητα επιλογής;» μας λέει τέλος και ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας και πνευμονολόγος στο νοσοκομείο Αττικόν, Στέλιος Λουκίδης, τονίζοντας ότι η σωστή επιλογή ειδικά για τους νεότερους πολίτες θα έπρεπε να είναι εξ αρχής η ελεύθερη επιλογή μαζί με συζήτηση με τον προσωπικό του γιατρό ο κάθε πολίτης.

Όσο για τις χθεσινές ανακοινώσεις ο ίδιος σχολιάζει: «Η απάντηση της κας Θεοδωρίδου είναι μια διπλωματική απάντηση ως προς το τι πρέπει να κάνει τελικά το κοινό. Σε κάθε περίπτωση, τώρα που η επιλογή γίνεται ελεύθερη ήρθε η ώρα να διαπιστώσουμε στην πράξη αν θα ανεβάσει στροφές το εμβολιαστικό πρόγραμμα στη χώρα μας. Θα σπεύσουν όλοι οι πολίτες να εμβολιαστούν τώρα που δε χρειάζεται να αλλάζουν ταχυδρομικούς κωδικούς και να περιμένουν την ώρα για να διαλέξουν;».

Click4more: Εμβόλιο AstraZeneca: Πόσες δόσεις έχουμε, πόσες περιμένουμε και σε ποιους θα διατεθούν

Φυσικά, σύμφωνα με τον καθηγητή ο ρυθμός του εμβολιασμού στη χώρα μας είναι πολυπαραγοντικός και έχει να κάνει κατά βάση με τα διαθέσιμα εμβόλια που έχει η Ελλάδα και στη συνέχεια με τον αριθμό των εμβολιαστικών μας κέντρων που αυξήθηκαν προοδευτικά. Το ποσοστό της αποχής ή της προσωρινής αναμονής όμως, έχει παίξει και αυτό το ρόλο του.

Πάντως, κατά τον κο Λουκίδη, το μεγαλύτερο φάουλ σε όλες τις ηλικιακές ομάδες και στο πώς συμπεριφέρθηκαν την ώρα που κλήθηκαν σε εμβολιασμό, βρίσκεται στους άνω των 60 ετών εκεί όπου τα ποσοστά εμβολιασμού στην Ελλάδα είναι ομολογουμένως κακά. Όπως λέει χαρακτηριστικά ο καθηγητής: «Είναι κρίμα και είναι και κακή συμπεριφορά. Οι παρενέργειες των εμβολίων που συζητούνται στους άνω των 60 είναι οι μικρότερες από όλες τις ηλικιακές ομάδες και μάλιστα οι συγκεκριμένοι πολίτες ξεκίνησαν σχετικά γρήγορα και με τρία εμβόλια διαθέσιμα. Έχω ασθενή με τρία στεντ και με… 1000 προβλήματα υγείας που ακόμη με ρωτάει: “Κι αν πάθω κάτι από το εμβόλιο;”».

Ρεπορτάζ: Δήμητρα Τριανταφύλλου
Φωτογραφίες αρχείου: Intime / Reuters.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις