Site icon NewsIT

Εμβόλιο Astrazeneca: Ξεκάθαρος ο Δημόπουλος για τις θρομβώσεις και την επικινδυνότητα

12.03.2021 | 22:30
Νέα Υόρκη

Κι ενώ οι αμφιβολίες για το εμβόλιο της Astrazeneca εμφανίστηκαν εκ νέου, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος τονίζει στο newsit.gr πως δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. «Οι αμφιβολίες για τα εμβόλια μόνο πίσω μας πηγαίνουν αυτή την κρίσιμη στιγμή».

Σε έναν νέο, δεύτερο κύκλο αμφιβολίων, έχει μπει ξανά εδώ και λίγες ημέρες το εμβόλιο της Astrazeneca κατά του κορονοϊού, μετά το ερώτημα που προέκυψε για το αν είναι κατάλληλο ή όχι το εμβόλιο για τους άνω των 65 ετών.

Η νέα πολλαπλασιάζομενη ανησυχία, προέκυψε όταν η Αυστρία ανακοίνωσε την περασμένη Δευτέρα ότι σταματά προς ώρας να χορηγεί παρτίδα των εμβολίων που παρασκευάστηκαν από τη βρετανο-σουηδική φαρμακοβιομηχανία, μετά τον θάνατο 49χρονης νοσηλεύτριας με «σοβαρές διαταραχές πήξης του αίματος» μερικές ημέρες μετά τον εμβολιασμό της.

Μια από τις συναδέλφους της, ηλικίας 35 ετών, που εμβολιάστηκε με δόση από την ίδια παρτίδα, εκδήλωσε πνευμονική εμβολή και τώρα βρίσκεται στο στάδιο της ανάρρωσης.

Ντόμινο!

Σε ελάχιστο χρόνο ξεκίνησε ένα ντόμινο προσωρινής αναστολής της χρήσης του εμβολίου. Το παράδειγμα Δανίας και Αυστρίας ακολούθησαν η Νορβηγία, η Ιταλία, η Εσθονία,η Λιθουανία, το Λουξεμβούργο και η Λετονία ενώ και ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας ανακοίνωσε πως η χώρα του κάνει πίσω για την ώρα στη χρήση του εμβολίου περιμένοντας όπως είπε, μια «γραπτή» δήλωση για το θέμα από την ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή. Λίγο νωρίτερα σήμερα και η Ταϊλάνδη ανακοίνωσε ότι καθυστερεί τη χρήση του συγκεκριμένου εμβολίου, η οποία ήταν προγραμματισμένο να αρχίσει σήμερα ξεκινώντας από τον εμβολιασμό του πρωθυπουργού της και των μελών του υπουργικού συμβουλίου.

Click4more: Μόσιαλος: Τι ξέρουμε για το εμβόλιο της AstraZeneca και τις θρομβώσεις

Aνακοίνωση έχει ήδη εκδώσει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA), σύμφωνα με την οποία, επί του παρόντος δεν υπάρχει καμία ένδειξη για κίνδυνο εμφάνισης θρομβώσεων στα άτομα που έχουν εμβολιασθεί κατά της Covid-19. Σήμερα τοποθετήθηκε και ο ΠΟΥ, λέγοντας πως δεν υπάρχει λόγος να μη χρησιμοποιείται το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της Covid-19.

«Κανένας λόγος ανησυχίας – Οι αμφιβολίες μας πηγαίνουν πίσω»

To newsit.gr επικοινώνησε με τον πρύτανη του ΕΚΠΑ και καθηγητή Αιματολογίας-Ογκολογίας, Αθανάσιο Δημόπουλο, ο οποίος δηλώνει πως πρέπει να εμπιστευόμαστε τις επίσημες ανακοινώσεις για την ασφάλεια του εμβολίου και πως το επικίνδυνο της υπόθεσης είναι μάλλον η διαρκής μας αμφιβολία απέναντι σε αυτό το εμβόλιο την ώρα που οι εμβολιασμοί θα έπρεπε να τρέχουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Όπως μας είπε: «Αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται να συνδέεται αιτιολογικά με κάποιο μηχανισμό, το περιστατικό των θρομβώσεων που ανακοινώθηκε ότι συνέβη μετά τη χορήγηση του εμβολίου. Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί από τον ΕΜΑ αλλά και από την επιτροπή υγείας της Αγγλίας αλλά και τον ΠΟΥ δεν προκύπτει καμία αιτιολογική συσχέτιση ανάμεσα στο εμβόλιο της Astrazeneca και την εμφάνιση των θρομβώσεων. Τονίζω ότι αυτοί που έχουν εμβολιαστεί με το συγκεκριμένο εμβόλιο της δεν πρέπει να ανησυχούν ούτε να προβούν σε οποιουδήποτε είδους εξέταση».

Click4more: Και στην Ελλάδα περιστατικό θρόμβωσης μετά από εμβολιασμό με AstraZeneca – Τι είπε η Παπαευαγγέλου στην ενημέρωση

Kατά τον κο Δημόπουλo, η αντίδραση των χωρών που παγώνουν για την ώρα τον εμβολιασμό με τα εμβόλια της Astrazeneca είναι υπερβολική και δημιουργεί και καθυστερήσεις λανθασμένες στον εμβολιασμό, που αυτή τη στιγμή είναι επιτακτικό να επιταχυνθούν.

«Το σημαντικό είναι να προχωρήσει ο εμβολιασμός. Οι αμφιβολίες και τα πισωγυρίσματα δεν μας βοηθούν καθόλου. Όσο οι επίσημοι φορείς είναι καθησυχαστικοί, πρέπει να αισθανόμαστε ασφαλείς και να προχωράμε» τονίζει ο ίδιος και προσθέτει πως είναι άκρως θετική η κίνηση να χορηγηθεί στη χώρα μας το εμβόλιο της Astrazeneca και στους άνω των 65 ετών.

Σημειώνεται πάντως, πως η AstraZeneca ανακοίνωσε με τη σειρά της χθες ότι δεν είχε βρει κανένα στοιχείο για αυξημένο κίνδυνο πνευμονικής εμβολής ή εμφάνισης θρόμβων στο αίμα στα δεδομένα ασφαλείας σε περισσότερα από 10 εκατομμύρια αρχεία, ακόμη και κατά την εξέταση υποομάδων με βάση την ηλικία, το φύλο, την παρτίδα του εμβολίου ή τη χώρα χρήσης.

Ρεπορτάζ: Δήμητρα Τριανταφύλλου.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version