Ελλάδα

Εμβόλιο Astrazeneca: «Μεγάλη Παρασκευή» για την τύχη του στην Ελλάδα

Κρίσιμη μέρα η Παρασκευή, 09.04.2021, σε ό, τι αφορά το εμβόλιο της Astrazeneca κατά του κορονοϊού στην χώρα μας.

Στις 9 το πρωί έχει προγραμματιστεί η σύσκεψη της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, ώστε να αξιολογηθούν τα στοιχεία μετά και τις τελευταίες συνεδριάσεις τόσο του ΠΟΥ, όσο και του ΕΜΑ αναφορικά με τις παρενέργειες του εμβολίου της AstraZeneca.

Click4more: Κορονοϊός: Στην Αθήνα όλα τα νέα κρούσματα της μετάλλαξης που αντιστέκεται στο εμβόλιο

Σημειώνουμε δε, πως το πρωί της Παρασκευής επίσης, θα πραγματοποιηθεί η σύσκεψη των ειδικών, προκειμένου να αξιολογηθεί η επιδημιολογική κατάσταση σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Κοζάνη, ώστε να δώσουν ή όχι, το «πράσινο φως» για το άνοιγμα στις τρεις πόλεις που εξαιρέθηκαν…

Φάκελος εμβόλιο Astrazeneca

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε νωρίτερα και το Open, η μία πρόταση που υπάρχει στο “τραπέζι” είναι να χορηγείται το εμβόλιο σε άτομα άνω των 60 ετών. Μια άλλη σκέψη είναι τα εμβόλια που δεν θα χορηγηθούν, να μπορούν να τα κάνουν εθελοντικά άτομα νεαρότερης ηλικίας. Την ίδια στιγμή, υπάρχουν και μέλη της επιτροπής που υποστηρίζουν ότι το πρόγραμμα εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca πρέπει να συνεχιστεί χωρίς αλλαγές.

Τι ζήτησε ο ΕΜΑ απ’ όσους θα κάνουν το εμβόλιο

Χθες, η ειδική ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΕΜΑ, υπενθυμίζοντας για μία ακόμη φορά ότι το εμβόλιο της AstraZeneca παραμένει αποτελεσματικό στην πρόληψη της νόσου Covid, αποφάνθηκε πως η εμφάνιση ανεπιθύμητων ενεργειών με τη μορφή θρόμβων αίματος είναι εξαιρετικά σπάνια, παρ’ ότι προκάλεσαν 18 θανατηφόρα περιστατικά σε περίπου 25 εκατομμύρια εμβολιασμένους.

Ως επιστέγασμα όλων των παραπάνω, η ειδική επιτροπή του Οργανισμού, κατέληξε ότι το ισοζύγιο οφέλους – κινδύνου παραμένει θετικό, καθώς τα θανατηφόρα κρούσματα και οι επιπτώσεις από την Covid-19 είναι πολλαπλάσιες και ανυπολόγιστες.

Click4more: Πάσχα με lockdown; Η κυβέρνηση το πήρε απόφαση και ψάχνει λύσεις για το χωριό

«Τα οφέλη του εμβολίου συνεχίζουν να υπερτερούν των κινδύνων για τα άτομα που το λαμβάνουν. Το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό στην πρόληψη του COVID-19 και στη μείωση των νοσηλείας και των θανάτων», ανέφεραν χαρακτηριστικά οι επικεφαλής του ΕΜΑ.

Αν και ο μηχανισμός που κρύβεται πίσω από τις ανεπιθύμητες ενέργειες του εμβολίου δεν έχει προς το παρόν ανακαλυφθεί, η κλινική εικόνα των συμπτωμάτων έχει αρχίζει και ξεκαθαρίζει.

 

Τα συμπτώματα

Για πρώτη φορά ο Οργανισμός (ΕΜΑ) παραδέχθηκε συσχέτιση του εμβολίου της Οξφόρδης/AstraZeneca, με σπάνιες περιπτώσεις θρόμβων αίματος σε συνδυασμό με χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων εντός 2 εβδομάδων από τον εμβολιασμό.

Click4more: Κορονοϊός: Διασωληνωμένοι, δείκτης θετικότητας και εισαγωγές καθρεφτίζουν το πρόβλημα

Ο EMA υπενθυμίζει στα άτομα που λαμβάνουν το εμβόλιο, αλλά στους επαγγελματίες υγείας να γνωρίζουν ότι υπάρχει η πιθανότητα εμφάνισης των παρακάτω συμπτωμάτων, για τα οποία θα πρέπει άμεσα να αναζητηθεί ιατρική βοήθεια:

  • δυσκολία στην αναπνοή
  • πόνος στο στήθος
  • πρήξιμο στα πόδια
  • επίμονος κοιλιακός πόνος
  • νευρολογικά συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένων σοβαρών και επίμονων πονοκεφάλων ή θολή όραση
  • μικροσκοπικά σημεία αίματος κάτω από το δέρμα πέρα από το σημείο της ένεσης

Μέχρι στιγμής, οι περισσότερες από τις αναφερόμενες περιπτώσεις έχουν συμβεί σε γυναίκες κάτω των 60 ετών εντός 2 εβδομάδων από τον εμβολιασμό. Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, συγκεκριμένοι παράγοντες κινδύνου δεν έχουν επιβεβαιωθεί.

Τι πρέπει να κάνουν οι επαγγελματίες υγείας

Οι επαγγελματίες υγείας πρέπει να συμβουλεύουν τους ανθρώπους που λαμβάνουν το εμβόλιο, ότι πρέπει να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια εάν αναπτύξουν:

συμπτώματα θρόμβων αίματος όπως δύσπνοια, πόνος στο στήθος, πρήξιμο στα πόδια, επίμονος κοιλιακός πόνος

νευρολογικά συμπτώματα όπως σοβαροί και επίμονοι πονοκέφαλοι και θολή όραση

πετέχια (μικρά κόκκινα σημάδια κάτω από το δέρμα) πέρα από το σημείο του εμβολιασμού, μετά από μερικές ημέρες.

“Μιλήστε στον επαγγελματία υγείας σας ή επικοινωνήστε με τις αρμόδιες εθνικές υγειονομικές αρχές εάν έχετε απορίες σχετικά με τη διάθεση του εμβολίου στη χώρα σας”, καταλήγει ο ΕΜΑ.

Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα