Όπως κάθε Δευτέρα, έτσι και σήμερα, 14.06.2021, έγινε η ζωντανή ενημέρωση για τον κορονοϊό αλλά και το εμβολιαστικό πρόγραμμα «Ελευθερία» από τις αρμόδιες Αρχές.
Στην ενημέρωση συμμετείχαν η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, αλλά και ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.
Όλα αυτά την ώρα που ο ΕΟΔΥ έχει ήδη ανακοινώσει 472 νέα κρούσματα κορονοϊού τις τελευταίες 24 ώρες στην Ελλάδα, με την Αττική να μην… αφήνει την πρωτιά για ακόμη μια μέρα, καταγράφοντας 181 νέα κρούσματα επί του συνόλου και την Θεσσαλονίκη να έπεται με 48 (σ.σ. δείτε εδώ αναλυτικά την γεωγραφική κατανομή των νέων μολύνσεων).
Στην σημερινή ενημέρωση, στο επίκεντρο μπαίνει το εμβόλιο της Astrazeneca, μετά την εισήγηση – βόμβα της Επιτροπής Εμβολιασμών για «στοπ» στο συγκεκριμένο σκεύασμα στους κάτω των 60 ετών, ακόμη κι αν έχει ήδη γίνει η πρώτη δόση (σ.σ. διαβάστε εδώ αναλυτικά τι προηγήθηκε).
Τι αλλάζει με το εμβόλιο Astrazeneca
Τον λόγο πήρε αρχικά η Μαρία Θεοδωρίδου, η οποία αφού ευχήθηκε καλή επιτυχία στους υποψηφίους μαθητές που ξεκίνησαν σήμερα τις Πανελλήνιες, είπε πως θα αναφερθεί στην επικαιροποίηση των οδηγιών για τις ηλικίες που θα κάνουν το εμβόλιο της Astrazeneca.
Και συγκεκριμένα είπε: «Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εισηγείται τον εμβολιασμό με πρώτη δόση Astrazeneca των ατόμων ηλικίας άνω των 60 ετών στα οποία το όφελος υπερτερεί σαφώς του κινδύνου θρόμβωσης με θρομβοπενία.
Θα πρέπει να γίνει υπενθύμιση ότι παραμένει η σύσταση για τη δεύτερη δόση σε όσους έκαναν την πρώτη δόση με το εμβόλιο της Astrazeneca, δεδομένου ότι ο κίνδυνος της σπάνιας ανεπιθύμητης ενέργειας είναι εξαιρετικά σπάνιος στην δεύτερη δόση, είναι μόλις 1,3 περιστατικά ανά 1.000.000 δόσεις εμβολίων. Εξαιρούνται μόνο τα άτομα που έχουν εκδηλώσει σοβαρές παρενέργειες, κυρίως θρομβώσεις».
Και συνέχισε: «Η Επιτροπή επισημαίνει ότι συνεχώς οι συστάσεις μπορεί να επικαιροποιούνται με βάση τα νεότερα δεδομένα. Επίσης το σκεπτικό της κάθε μεταβολής συστάσεων της Επιτροπής αναρτάται στο embolio.gov.gr».
Τέλος η κυρία Θεοδωρίδου τόνισε ότι κανένα εμβόλιο δεν έχει ενοχοποιηθεί για μείωση της αναπαραγωγικής ικανότητας και διευκρίνισε ότι ένα ζευγάρι που με διάφορες τεχνικές προσπαθεί να τεκνοποιήσει, δεν χρειάζεται να περιμένει 2 με 3 μήνες μετά το εμβόλιο για να πάρει την ανάλογη θεραπεία καθώς σε 7 ημέρες μετά τον εμβολιασμό μπορεί να ξεκινήσει τη διαδικασία.
Ανοίγουν όλα τα εμβόλια για τους 18 – 24: Η ημερομηνία που αρχίζουν τα ραντεβού
Στην συνέχεια, τον λόγο πήρε ο Μάριος Θεμιστοκλέους, ο οποίος ανακοίνωσε ότι σειρά για εμβολιασμό με όλα τα διαθέσιμα σκευάσματα για τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα, παίρνουν οι νέοι από 18 έως 24 ετών. Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, από 16 Ιουνίου ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού. Ο κ. Θεμιστοκλέους υπενθύμισε επίσης πως την Πέμπτη 10 Ιουνίου άνοιξε η πλατφόρμα για τους 25-29 και ραντεβού έχουν κλείσει 93.000 πολίτες.
Σημειώνεται πως η συγκεκριμένη ομάδα πολιτών μπορεί να εμβολιαστεί με τα τρία σκευάσματα: της Johnson&Johnson που είχε ήδη ανοίξει και πλέον και με αυτά της Pfizer/BioNTech και Moderna.
Ο Θεμιστοκλέους για το Astrazeneca
Στην συνέχεια, ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε πως «η απόφαση αυτή της Επιτροπής στηρίχθηκε κατά κύριο λόγο στο επιδημιολογικό φορτίο που είναι χαμηλό και άρα αλλάζουν τα όρια ηλικίας. Με βάση αυτά, όσοι έχουν προγραμματισμένο ραντεβού πρώτης δόσης Astrazeneca ηλικίας κάτω των 60 ετών θα λάβουν ένα ενημερωτικό SMS για την απόφαση της Επιτροπής και τη σύσταση αν θέλουν να αλλάξουν εμβόλιο. Να πούμε ότι -και το τονίζω αυτό- είναι σύσταση και όχι απαγόρευση. Δηλαδή αν κάποιος πολίτης επιθυμεί να κάνει το εμβόλιο της Astrazeneca, αυτό επιτρέπεται.
Όσοι έχουν ραντεβού δεύτερης δόσης, ισχύουν αυτά που έχει πει η κυρία Θεοδωρίδου. Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις θρόμβωσης με θρομβοπενία ή άλλα περιστατικά θρομβώσεων που έχουν περιγραφεί στην απόφαση της Επιτροπής, θα μπορεί ο θεράπων ιατρός από 21/06 να κάνει αίτηση για αλλαγή της δεύτερης δόσης. Όλο το σκεπτικό της απόφασης της Επιτροπής θα αναρτηθεί σε λίγη ώρα στο embolio.gov.gr».
Τι ισχύει για όσους έκαναν ήδη την πρώτη δόση με Astrazeneca
Όπως ανακοινώθηκε στο embolio.gov.gr, η Επιτροπή συνιστά τα άτομα που ξεκίνησαν τον εμβολιασμό τους (1η δόση) με το εμβόλιο της AstraZeneca να συνεχίσουν κανονικά τη 2η δόση με το ίδιο εμβόλιο.
Από τη σύσταση αυτή εξαιρούνται:
α/ Άτομα όλων των ηλικιών που κατά το διάστημα των πρώτων εβδομάδων μετά την 1η δόση εκδήλωσαν σοβαρή ανεπιθύμητη ενέργεια θρόμβωσης, με ή χωρίς θρομβοπενία. Η 2η δόση θα πρέπει να γίνει με άλλο εμβόλιο. Στις περιπτώσεις αυτές γίνεται σχετικό αίτημα από θεράποντα ιατρό προς την αρμόδια επιτροπή [7] (μέσω του emvolio.gov.gr).
β/ Άτομα όλων των ηλικιών που έχουν άλλον ειδικό λόγο για να γίνει η 2η δόση του εμβολιασμού τους με άλλο εμβόλιο. Θα είναι δυνατόν να γίνει αντικατάσταση του εμβολίου της 2ης δόσης μετά από έγκριση σχετικού αιτιολογημένου αιτήματος από θεράποντα ιατρό προς την αρμόδια επιτροπή [7] (μέσω του emvolio.gov.gr).
γ/ Άτομα ηλικίας μικρότερης από 30 ετών τα οποία για οποιοδήποτε λόγο έκαναν την 1η δόση εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca. Συνιστάται η 2η δόση να γίνει με άλλο εμβόλιο, εκτός αν, για λόγους ταχύτερης ανοσοποίησης ή άλλους λόγους, επιθυμούν να συνεχίσουν με τη 2η δόση του εμβολίου της AstraZeneca.
Οι τελευταίες εξελίξεις με τα εμβόλια
Ο Μάριος Θεμιστοκλέους έκανε λόγο για 275.000 νέα ραντεβού που κλείστηκαν το τελευταίο δεκαήμερο και εκτίμησε ότι ο στόχος να επιτευχθεί τείχος ανοσίας μέσα στο καλοκαίρι από τους εμβολιασμούς είναι πραγματοποιήσιμος.
Μιλώντας για όσους έχουν νοσήσει από κορονοϊό , ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι το εμβόλιο θα μπορεί να γίνεται έξι μήνες μετά την νόσησή τους. Εάν έχουν κλείσει ήδη ραντεβού για εμβολιασμό -νωρίτερα- αυτό θα πρέπει να ακυρώνεται από τους ίδιους.
Επίσης όσοι από αυτούς που έχουν νοσήσει και έχουν κάνει ήδη την πρώτη δόση, θα πρέπει μόνοι τους να ακυρώσουν τη δεύτερη δόση
Αυτοί που θα πρέπει να κάνουν και τις δύο δόσεις του εμβολίου πάλι με βάση τις συστάσεις είναι όσοι ανήκουν στην κατηγορία Α νοσημάτων οι οποίοι νόσησαν με κορονοϊό.
Όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους θα δίνεται πλήρης πιστοποιητικό εμβολιασμού σε όσους έχουν νοσήσει και έχουν κάνει τη μία δόση εμβολίου. Το πιστοποιητικό αυτό θα είναι διαθέσιμο σε δύο εβδομάδες.
Επίσης τόνισε ότι όσοι έχουν κάνει μία δόση του εμβολίου στο εξωτερικό θα μπορούν να κάνουν τη δεύτερη δόση στην Ελλάδα, εφόσον προσκομίσουν σε ΚΕΠ τα ανάλογα έγγραφα που χρειάζονται.
Κλείνοντας την τοποθέτηση του, ο γγ του υπουργείου Υγείας είπε ότι τέλος του μήνα ξεκινάει και ο εμβολιασμός κατ’ οίκον με το εμβόλιο της Johnson & Johnson από ιδιώτες γιατρούς οι οποίοι θα αμείβονται από το κράτος.
Κορονοϊός: Δείτε ολόκληρη την ενημέρωση για το εμβόλιο της Astrazeneca όπως μεταδόθηκε ζωντανά
Φωτογραφίες αρχείου: Reuters.