Site icon NewsIT

Εμβόλιο κορονοϊού: Μικρό όφελος από τέταρτη δόση σε ηλικιωμένους και τρίτη σε ανηλίκους

23.03.2022 | 07:53
Κορονοϊός: Πάνω από 90% η αποτελεσματικότητα του εμβολίου των Pfizer/BioNTech και στους εφήβους

Με επιφύλαξη «βλέπουν» οι έλληνες επιστήμονες των αρμόδιων Επιτροπών το ενδεχόμενο χορήγησης τέταρτης δόσης του εμβολίου κατά του κορονοϊού στους ηλικιωμένους αλλά και την χορήγηση τρίτης δόσης στα παιδιά και τους εφήβους μέχρι 18 ετών.

Οι έλληνες ειδικοί παρακολουθούν στενά τις αναλύσεις δεδομένων από το Ισραήλ και άλλες χώρες του εξωτερικού για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού και γνωμοδοτούν στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας σχετικά με τα εμβολιαστικά σχήματα κατά της νόσου Covid-19.

Όπως αποφάνθηκαν, δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής ισχυρές αποδείξεις πως υπάρχει όφελος στους ηλικιωμένους να εμβολιαστούν με τη δεύτερη ενισχυτική δόση, και τα παιδιά, με την πρώτη αναμνηστική.

Τα δεδομένα αυτά, ωστόσο, δεν αποκλείεται να αλλάξουν το επόμενο διάστημα, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τους ηλικιωμένους, όπως ανέφερε το πρωί της Δευτέρας στην δεύτερη επιστημονική εκδήλωση του ΕΚΠΑ για την πανδημία του κορονοϊού, ο Καθηγητής Παθολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του iatropedia.gr:
“Φαίνεται όντως μία μείωση και των εξουδετερωτικών αντισωμάτων και πιθανώς και της δράσης των Τ – κυττάρων με την πάροδο του χρόνου και ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους. Γι’ αυτό βλέπετε και μια τάση διεθνώς κάποια κράτη να προχωρούν στον εμβολιασμό με τέταρτη δόση ηλικιωμένων άνω των 75, όπως π.χ. το Ηνωμένο Βασίλειο, και να δίνουν και συστάσεις με βάση τα -περιορισμένα βέβαια- δεδομένα του Ισραήλ, ότι υπάρχει 3 με 4 φορές μεγαλύτερη προστασία από σοβαρή νόσο και θάνατο. Αλλά δεν ξέρουμε και πόσο διαρκεί”, ανέφερε συγκεκριμένα ο καθηγητής και πρόσθεσε: “Προβλέπω πως θα υπάρχει μια συνεχής συζήτηση με ανάλυση δεδομένων και ότι όσο αυξάνεται η απόσταση από τον εμβολιασμό πιθανόν θα μειώνεται η προστασία και γι’ αυτό θα έχει σημασία η αναμνηστική δόση, αλλά όχι τόσο στους πληθυσμούς χαμηλού κινδύνου, αλλά μόνο σε υψηλού κινδύνου πληθυσμούς”.

Να σημειωθεί πως τέταρτη δόση (δεύτερη αναμνηστική) στην Ελλάδα χορηγείται ήδη σε ανοσοκατεσταλμένους ενήλικες και τρίτη δόση σε παιδιά με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, που δεν αναπτύσσουν ισχυρή ανοσία και απαιτείται ενίσχυση της προστασίας τους.

Ως προς τον υπόλοιπο πληθυσμό, ωστόσο, με εμβολιασμένο το 71,3% του συνόλου των Ελλήνων, το 81% των ενηλίκων, αλλά και με το 62% των ενηλίκων με την ενισχυτική (τρίτη) δόση, ο επιπλέον εμβολιασμός φαίνεται επί του παρόντος να μην έχει να προσφέρει κάτι παραπάνω.

«Στο Ισραήλ δεν είδαν μετρήσιμη βελτίωση με την τέταρτη δόση»

Με την τρίτη δόση να κάνει τη “βαριά δουλειά” της προστασίας από σοβαρή νόσηση και θάνατο, η τέταρτη δόση στον υγιή πληθυσμό δεν φαίνεται να προσθέτει κάτι παραπάνω.

Σύμφωνα με μελέτη που έρχεται από το Ισραήλ, η τέταρτη δόση είναι μεν ασφαλής και συμβάλλει στην αποκατάσταση του τίτλου των αντισωμάτων σε υψηλά επίπεδα, αλλά η αποτελεσματικότητα έναντι στη συμπτωματική νόσο δεν ήταν υψηλή. Ενώ όσοι νόσησαν είχαν σχετικά υψηλά ιικά φορτία, άρα ήταν και μεταδοτικοί.

Συνεπώς, μία τέταρτη δόση φάνηκε να έχει ένα οριακό όφελος μη στατιστικά σημαντικό σε αυτό το πληθυσμό, όμως, η μελέτη δεν συμπεριέλαβε γηραιότερους και ευάλωτους πληθυσμούς.

Μιλώντας στο iatropedia.gr, o Καθηγητής Παιδιατρικής και μέλος της Επιτροπής Εμβολιασμών του Υπουργείου Υγείας, Γεώργιος Χρούσος επιβεβαιώνει τα παραπάνω:

“Είπε η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών, η κυρία Θεοδωρίδου πως δεν θα προχωρήσουμε με την τέταρτη προς το παρόν. Διότι στο Ισραήλ δεν είδαν βελτίωση με την τέταρτη δόση. Το κοιτάμε ακόμη, αλλά δεν βλέπω να γίνεται σύντομα για τους ηλικιωμένους. Για τον ευρύ πληθυσμό, ούτε συζήτηση. Πάντως φαίνεται πως με τις τρεις δόσεις πάνε όλοι καλά”, τονίζει ο ίδιος και προσθέτει πως δεν υπάρχουν ενδείξεις για τρίτη (ενισχυτική) δόση ούτε στα παιδιά:

“Ούτε στα παιδιά δεν προχωράμε σε τρίτο εμβόλιο προς το παρόν. Ούτως ή άλλως έχουν καλή ανοσία, αυτή τη στιγμή. Τρίτη δόση στα παιδιά προς το παρόν αποκλείεται”, τονίζει με έμφαση ο επιστήμονας.

Ακόμη κι αν οι ηλικιωμένοι χρειαστούν ενίσχυση της ανοσίας τους το επόμενο διάστημα, πάντως, ο υπόλοιπος πληθυσμός δεν αναμένεται να εμβολιαστεί πριν από τον Οκτώβριο. Κι αυτό, μόνο εάν δεν προκύψει κάποια απρόσμενη εξέλιξη με νέα μετάλλαξη του κορονοϊού, όπως λέει ο κ. Χρούσος.

“Πάμε για Οκτώβριο στον γενικό πληθυσμό, αν δεν προκύψει κάτι νωρίτερα. Αλλά αυτός ο ιός μας έχει πολλές φορές αιφνιδιάσει. Αλλάζει συνέχεια. Είναι πολύ δαιμόνιος. Και με δεδομένο ότι είμαστε πολύ πλέον στον κόσμο, είμαστε 8 δισεκατομμύρια, δεν είναι δύσκολο να ξεφύγει ένας ιός και να “πιάσει” πολλούς ανθρώπους. Έχει πολύ μεγαλύτερο περιθώριο και χρόνο για να μεταλλαγεί. Κι όσο αυξάνει η εξάπλωσή του, τόσο αυξάνεται η πιθανότητα μεταλλαγής”, λέει ο Καθηγητής.

Ζαούτης: Γιατί αυξάνονται τα ποσοστά των εμβολιασμένων στις ΜΕΘ

Παρ’ όλα αυτά, τα ποσοστά των εμβολιασμένων ασθενών που καταλήγουν για νοσηλεία στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας έχουν αυξηθεί δραματικά. Από το 20% στις αρχές Φεβρουαρίου μέσα σε λιγότερο από δύο μήνες έφτασαν καταλαμβάνουν πλέον στο 37% του συνόλου των νοσηλευομένων στις ΜΕΘ.

Μήπως αυτό είναι ένδειξη πτώσης της ανοσίας -ιδιαίτερα στους άνω των 60 ετών- που πλήττονται περισσότερο από τις επιπλοκές της Covid-19; ρωτήσαμε τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Θεοκλή Ζαούτη, κατά τη διάρκεια της ενημερωτικής εκδήλωσης του ΕΚΠΑ.

Όχι, αναφέρει και προσθέτει πως έχει να κάνει με τη μειωμένη αποτελεσματικότητα του εμβολίου απέναντι στη μετάλλαξη Όμικρον και Όμικρον 2. Εξηγεί δε περαιτέρω, πως σχετίζεται και με την αύξηση των εμβολιασμών στη χώρα.

“Αν υποθετικά είχε εμβολιαστεί το 100% του πληθυσμού, όλα τα άτομα που υπάρχουν στις ΜΕΘ στο 100% θα ήταν εμβολιασμένα. Ανεβαίνει το ποσοστό των διασωληνωμένων που είναι εμβολιασμένοι, γιατί έχει ανέβει και το ποσοστό των εμβολιασμένων σε επίπεδο πληθυσμού. Έτσι το να ερμηνεύουμε αυτόν τον αριθμό με αυτόν τον τρόπο δεν είναι σωστό. Πρέπει να ερμηνεύουμε την αποτελεσματικότητα του εμβολίου”, αναφέρει ο ίδιος.

Ακόμη πιο αναλυτικός ως προς την ερμηνεία του φαινομένου είναι ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής, Δημήτριος Παρασκευής:

“O κίνδυνος είναι μικρότερος από 1 προς 4 για τους εμβολιασμένους, σε σχέση με τους ανεμβολίαστους. Και αυτό που αναφέρθηκε είναι, ότι μένει να δούμε σε βάθος χρόνου, εάν τυχόν υπάρξει εξασθένηση της προφύλαξης που παρέχει το εμβόλιο προκειμένου να αποφασιστεί εάν χρειάζεται η τέταρτη δόση και σε ποιες ομάδες του πληθυσμού. Αυτό παρακολουθείται συνεχώς, δηλαδή εκτιμάται το εάν και κατά πόσον η αποτελεσματικότητα του εμβολίου μειωθεί και σε ποιες ομάδες, ώστε να ληφθούν οι αντίστοιχες αποφάσεις”, καταλήγει ο επιστήμονας.

Ρεπορτάζ: Γιάννα Σουλάκη / Πηγή: iatropedia.gr

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version