Αμέσως μετά από τα στόματα όλων εντός και εκτός ΠΑΣΟΚ άρχισαν να διατυπώνονται τα πρώτα ερωτήματα για το γιατί και ποιος ο σκοπός.
-Πως θα διαπραγματευτεί ένα κούρεμα ή μια νέα συμφωνία τη στιγμή που η ίδια η Κυβέρνηση τη θέτει υπό αμφισβήτηση;
-Η διαπραγμάτευση είναι σε ευρωπαϊκό επίπεδο λέει η κυβέρνηση και παίζει το χαρτί του δημοψηφίσματος και ως χαρτί εκβιασμού προς τους τραπεζίτες για να αποδεχθούν το κούρεμα.
-Υψηλού ρίσκου κίνηση λέει η αντιπολίτευση που επικαλείται τη μόνιμη επωδό της Ε.Ε. για σταθερότητα και πλήρη τήρηση των συμφωνηθέντων που πλέον τίθενται υπό τη αμφισβήτηση του λαού.
-Ταυτόχρονα η κυβέρνηση κατηγορείται ότι θα φέρει σε δημοψήφισμα μια σύμβαση που ακόμη δεν υπάρχει ούτε στα χαρτιά.
-Ας επιστρέψουμε όμως σε άλλα ερωτήματα ως προς την ουσία που μπορεί να έχει ένα δημοψήφισμα.
-Αν η απάντηση είναι όχι σημαίνει πως η κυβέρνηση παραιτείται και πάμε σε εκλογές; Ναι, απαντά η κυβέρνηση καθώς το ερώτημα εκτός από δεσμευτικό για την ίδια θα είναι και ένα ναι η ένα όχι για το έργο της.
-Αυτό το όχι λοιπόν θα σημάνει και πως η Ελλάδα δεν αποδέχεται το δάνειο, άρα πτωχεύει και επιστρέφει στη δραχμή;
-Εδώ γίνεται λόγος για εκβιασμό. Εκβιασμό και απέναντι του λαού λέει η αντιπολίτευση καθώς το ερώτημα δεν θα είναι αν είναι σωστή η σύμβαση στο σύνολό της ή αν θα πρέπει να γίνουν μετατροπές αλλά ουσιαστικά αν ο λαός ζητά επιστροφή στη δραχμή ή παραμονή στο ευρώ.
-Προσπαθεί η κυβέρνηση να εκβιάσει το ναι λέει η αντιπολίτευση καθώς κανείς δεν θέλει να δει τη χώρα να πτωχεύει και έτσι στη συνέχεια να χρησιμοποιήσει το αποτέλεσμα του εκβιασμού υπέρ της.
-Ο λαός θα κλιθεί να απαντήσει επί αγνώστου αντικειμένου;
-Η κυβέρνηση από την πλευρά της απαντά ότι θα υπάρξει και χρόνος ενημέρωσης αλλά και το ερώτημα θα είναι πολύ συγκεκριμένο.
-Για παραπλάνηση του λαού μιλούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης και κατηγορούν την κυβέρνηση για σκόπιμη πόλωση του κλίματος ενώ ταυτόχρονα οι αγορές που δεν περιμένουν την Ελλάδα δεν υπάρχει η παραμικρή περίπτωση να της δώσουν πίστωση τεσσάρων μηνών και μάλιστα με το ενδεχόμενο ενός όχι στη μόνη σταθερή που υπάρχει και αυτή δεν είναι άλλη από την όποια συμφωνία των Βρυξελλών.
-Ταυτόχρονα πολλοί, εκτός κυβέρνησης, αναρωτιούνται αν είναι δυνατό εν μέσω τεταμένου κλίματος (επεισόδια, διαρκείς διαδηλώσεις και απεργίες, έκτροπα στις παρελάσεις κλπ) να πιστεύει κάποιος ότι το δημοψήφισμα δεν θα επιτείνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση.
-Η κυβέρνηση από την πλευρά της απαντά ότι αντιθέτως είναι οι εκλογές που θα επιφέρουν πόλωση και κοινωνικές ρήξεις.
-Κάπως έτσι όλα επιστρέφουν στο πολιτικό ερώτημα αν η Κυβέρνηση απλά επιχειρεί ηρωική έξοδο επιχειρώντας ταυτόχρονα να εγκλωβίσει την αξιωματική αντιπολίτευση.
-Το κόμμα που αύριο θέλει να κυβερνήσει, όπως λένε πολλοί, θα αναγκαστεί έτσι να λάβει θέση. -Θα πει όχι η Ν.Δ. στο νέο δάνειο και το κούρεμα που δίνουν ρευστότητα και ανάσα ως προς τους τόκους στη χώρα;
Κατ’ επέκταση θα πει όχι στο δημοψήφισμα;
-Θα συρθεί λοιπόν η Ν.Δ. από τις εξελίξεις σε μια συναίνεση που αποφεύγει με κάθε τρόπο;
Διαβάστε επίσης:
Στήνουν κάλπες για δημοψήφισμα – Ψήφο εμπιστοσύνης ζήτησε ο πρωθυπουργός – «Πάγωσε» την Ευρώπη η πρωτοβουλία Παπανδρέου
Την Παρασκευή η ψήφος εμπιστοσύνης – Κανονικά στη συζήτηση η ΝΔ