Site icon NewsIT
15:04 | 09.04.20

Ενδοοικογενειακή βία: Παγιδευμένη στο σπίτι με τον δυνάστη σου

Ενδοοικογενειακή βία: Παγιδευμένη στο σπίτι με τον δυνάστη σου

An actress is reflected in a mirror during a performance opposing violence against women in front of Chigi palace in Rome September 25, 2013. REUTERS/Remo Casilli

Newsit Newsroom

Μπορεί το “Μένουμε Σπίτι” να διασφαλίζει με επιτυχία, όπως έχει αποδειχτεί μέχρι σήμερα την εξάπλωση του κορονοϊού, όμως χτύπησε φλέβα στα ποσοστά της ενδοοικογενειακής βίας, τα οποία μπορεί να μην παρουσιάζουν μια δραματική αύξηση αυτό το διάστημα, ωστόσο προκαλούν “πονοκέφαλο” για όσο παρατείνεται η καραντίνα.

Με στόχο να βάλουν “φρένο”, όσο αυτό είναι δυνατό, σ ένα από τα πιο επικίνδυνα κοινωνικά φαινόμενα η Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής Ισότητας των Φύλων μέσω διαφημιστικού σποτ (με παρουσιάστρια την Ελεονώρα Μελέτη), το οποίο ανάρτησαν στα κοινωνικά τους δίκτυα τόσο η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου όσο και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, καλούν όλους τους αποδέκτες βίας (γυναίκες, άνδρες και παιδιά) να παύσουν να σιωπούν και να καταγγείλουν εδώ και τώρα τον δυνάστη τους.

Όπως εξηγεί στο newsit.gr η Μαρία Συρεγγέλα γενική γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων η διαδικασία είναι απλή είτε μέσω του τηλεφωνικού αριθμού 15900 είτε μέσω email: 15900@isotita.gr.

“Είναι πλέον γνωστό πως ζούμε ιδιαίτερες και πρωτόγνωρες συνθήκες, που σαφώς μας επηρεάζουν και είναι στρεσογόνες. Ειδικότερα, σύμφωνα με τους ψυχολόγους της Γενικής Γραμματείας, σε κάθε περίοδο κρίσης καθώς και σε χρονικά διαστήματα όπου το ζευγάρι περνάει περισσότερο χρόνο μαζί, τα κρούσματα βίας σημειώνουν αύξηση. Αυτό συνδέεται με το ότι οι δύο σύζυγοι ή σύντροφοι μοιράζονται παραπάνω χρόνο μαζί και η τριβή θα φέρει στην επιφάνεια γρηγορότερα και ευκολότερα συμπεριφορές που περικλείουν βία, οποιασδήποτε μορφής. Είναι εξαιρετικά σημαντικό όμως να λαμβάνουμε υπόψη μας πως ένας άντρας που δεν είναι βίαιος δεν θα γίνει ξαφνικά εξαιτίας μιας κατάστασης δύσκολης που αντιμετωπίζει. Ενδεχομένως να γίνει πιο επιθετικός με συχνότερα ξεσπάσματα επιθετικής συμπεριφοράς, ο άντρας που ήδη επέλεγε αυτόν τον τρόπο να σχετίζεται με τη σύζυγο ή σύντροφό του” εξηγεί η Μαρία Συρεγγέλα.

Και συνεχίζει: “Τα παραπάνω ωστόσο δεν σημαίνουν αδράνεια από μέρους της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων. Οι δομές στήριξης της Γενικής Γραμματείας, δηλαδή η τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 (με 24ωρα και 7ήμερη λειτουργία, παρέχοντας ψυχολογική και κοινωνική συμβουλευτική), το email της γραμμής sos15900@isotita.gr (για περιπτώσεις θυμάτων ή τρίτων προσώπων που δεν έχουν τηλεφωνική πρόσβαση) καθώς και τα Συμβουλευτικά Κέντρα της Γενικής Γραμματείας σε συνεργασία με το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ) και τους Δήμους ανά την Ελλάδα (τα οποία παρέχουν ψυχοκοινωνική συμβουλευτική, τηρώντας φυσικά τις απαραίτητες οδηγίες λόγω Covid-19) λειτουργούν κανονικά”.

Παγιδευμένες στο σπίτι με τους κακοποιητικούς συντρόφους

Το πρόβλημα, ιδιαίτερα αυτό το πανδημικό διάστημα, έγκειται στο γεγονός πως τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας βρέθηκαν ξαφνικά παγιδευμένα στο σπίτι με τους κακοποιητικούς συντρόφους τους.

“Οι κλήσεις στη γραμμή 15900 κινούνται στα ίδια επίπεδα περίπου με τον προηγούμενο μήνα (Φεβρουάριος 2020). Οι καταγγελίες, ως προς το είδος των κλήσεων, αφορούν περιστατικά βίας και αιτήματα ενημέρωσης για θέματα βίας, ενώ ως προς το είδος της βίας, η ενδοοικογενειακή κατέχει τα θλιβερά πρωτεία. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε το αν και κατά πόσο μπορεί να αυξηθούν τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας. Σε κάθε περίπτωση, είμαστε σε ετοιμότητα, οι δομές μας λειτουργούν σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες για τον Covid-19 και κάθε ενδεχόμενη αύξηση μπορεί να αντιμετωπιστεί”.

Σκοπός της καμπάνιας, όπως αναφέρει η γενική γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων είναι να ενημερωθούν όλοι ως προς τις δομές στήριξης και την γραμμή 15900 και κυρίως πως υπάρχει υποστήριξη σε συμβουλευτικό επίπεδο από ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς και νομική συμβουλευτική από τα περισσότερα Συμβουλευτικά Κέντρα :

“Σαφώς και η συνεισφορά των τρίτων προσώπων (συγγενείς, φίλοι ή και γείτονες) είναι πολύτιμη, ειδικά την τωρινή χρονική περίοδο. Μπορούν αυτά τα τρίτα πρόσωπα να επισημάνουν το βίαιο περιστατικό και αν είναι εφικτό, να πείσουν τη γυναίκα-θύμα να προχωρήσει σε καταγγελία”.

Σημαντική είναι η βοήθεια στις περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας όπου τα θύματα δεν είναι κάποιος ενήλικας αλλά αθώες παιδικές ψυχές που με κλειστά τα σχολεία εξαιτίας κορονοϊού παραμένουν μέσα στο σπίτι:

“Τα παιδιά που βιώνουν άμεσα ή έμμεσα τις επιπτώσεις της ενδοοικογενειακής βίας, χρειάζονται φροντίδα και ψυχολογική στήριξη. Η Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, σε συνεργασία με το “Χαμόγελο του Παιδιού” προσφέρει δωρεάν ιατρικές εξετάσεις σε παιδιά που πιθανώς τις χρειάζονται, ενώ στις μητέρες τους που είναι θύματα ενδοοικογενειακής βίας, μέσω της συνεργασίας της Γενικής Γραμματείας με την Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρεία, προσφέρεται δωρεάν στέγαση και σίτιση σε ειδικούς χώρους φιλοξενίας, όταν και όπου χρειάζεται”.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία το 2018 κατεγράφησαν 4.702 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, ενώ κατεγράφησαν ακόμη 20 απόπειρες. Από αυτές εξιχνιάστηκαν οι 881, ποσοστό μόλις 18, 66%. Η αστυνομία προχώρησε σε 1.876 συλλήψεις, ενώ 333 επιθέσεις πραγματοποίησαν «άγνωστοι» δράστες. Όπως προέκυψε δράστες ενδοοικογενειακών επιθέσεων ήταν 4.276 Έλληνες και 827 αλλοδαποί. Η πλειοψηφία των θυμάτων, ήταν ηλικίας από 31 έως 50 ετών, 2.127 συνολικά, 1.296 θύματα ήταν ηλικίας πάνω από 51 ετών, 690 ηλικίας από 19 έως 30, 263 ηλικίας από 13 έως 18, ενώ ακόμη 148 ήταν ηλικίας από έως 12 ετών.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version