Κυριακή, 24 Νοε.
13oC Αθήνα

Ενεργειακή κρίση: Έρχεται η συσκότιση και στην Ελλάδα – Αρχή από μνημεία και δρόμους

«Ξεπαρθενών»: Προκαταρκτική εξέταση από το υπουργείο Πολιτισμού για τα γυρίσματα της ταινίας

Μέτρα για να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή κρίση δρομολογούνται και στην Ελλάδα. Σε πρώτη φάση θα γίνει συσκότιση μνημείων από νωρίς και μείωση δημόσιου φωτισμού.

Μάλιστα, ανάλογα με τις εξελίξεις στο μέτωπο της ενεργειακής κρίσης, στη σκιά του ρωσικού «εκφοβισμού» για την παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη, θα επανεξεταστεί η κατάσταση και δεν αποκλείεται να αποφασιστούν περαιτέρω μέτρα και στη χώρα μας.

Μετά το αίτημα της Κομισιόν για «ψαλίδι» 15% στην κατανάλωση του φυσικού αερίου στην Ε.Ε, η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται πως δρομολογεί το δικό της πρόγραμμα για την εξοικονόμηση ενέργειας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», το σχέδιο θα τεθεί σε εφαρμογή από τον Αύγουστο και θα ξεκινήσει από τους δημόσιους χώρους, όπου μεταξύ άλλων, θα σβήνει η μία στις 10 λάμπες του οδοφωτισμού, καθώς και τα φώτα καλλωπισμού στα αρχαιολογικά και άλλα μνημεία μετά τις 3 τα ξημερώματα. Μία τέτοια κίνηση εκτιμάται ότι θα μπορούσε να μειώσει την κατανάλωση κατά 30%.

Παράλληλα, εξετάζεται η δυνατότητα αποζημίωσης της βιομηχανίας, ενώ «παγώνει» για τα επόμενα 2 με 3 χρόνια και το πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης της ΔΕΗ.

Ανάλογα με τις εξελίξεις, θα επανεξεταστεί η κατάσταση και δεν αποκλείεται να αποφασιστούν περαιτέρω μέτρα.

Ενεργειακή κρίση: Το ύστατο μέτρο 

Επίσης, μιλώντας στην «Καθημερινή», ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, επισημαίνει ότι το ύστατο μέτρο αντιμετώπισης της κρίσης είναι τα διακοπτόμενα φορτία σε οικιακούς καταναλωτές και άρα σε προστατευόμενους καταναλωτές.

«Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τίποτα, όταν μαίνεται ένας πόλεμος δίπλας μας», τονίζει, εξηγώντας ότι με τη στενότητα ενέργειας που υπάρχει στη διεθνή αγορά, ένα τυχαίο γεγονός μπορεί να προκαλέσει σοβαρή διαταραχή στον εφοδιασμό και στις τιμές.

Ο κ. Σκρέκας ανέφερε επίσης ότι «η κυβέρνηση μελετάει έναν μηχανισμό στήριξης της βιομηχανίας, εάν τελικά δεν υιοθετηθεί μία πανευρωπαϊκή λύση»

Προσθέτει ότι η εφαρμογή του συγκεκριμένου μηχανισμού προϋποθέτει έγκριση από την Κομισιόν, ενώ η χρηματοδότησή του μπορεί να καλυφθεί και με πόρους από τις δημοπρασίες ρύπων.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις