Ελλάδα

ΕΝΦΙΑ: Έρχονται μειώσεις στον φόρο – Μετά τις εκλογές οι αλλαγές

- Ποιοι είναι οι κερδισμένοι και ποιοι οι χαμένοι των αλλαγών στον ΕΝΦΙΑ
- Χαμηλότερος ο φόρος για το σπίτι στο χωριό και περιοχές με χαμηλή τιμή ζώνης
- Τι θα γίνει με το αφορολόγητο στον νέο φόρο ακινήτων
- Όλα θα κριθούν από τις απαντήσεις των δανειστών που ζητούν τα έσοδα να μην πέσουν

Είναι αποδεδειγμένο ότι ο ΕΝΦΙΑ ανεβάζει και κατεβάζει κυβερνήσεις και έτσι, άσχετα απ’ το κυβερνητικό σχήμα που θα προκύψει μετά τις εκλογές θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι ο ΕΝΦΙΑ θα αλλάξει.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα υπάρξει “λίφτιγκ” στον φόρο και οι αλλαγές ήδη επεξεργάζονται απ’ την υπηρεσιακή κυβέρνηση.
Στόχος είναι οι αλλαγές που θα προκύψουν να πέσουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές στο αμέσως επόμενο διάστημα και μέχρι τα τέλη του έτους.
Ουσιαστικά οι αλλαγές θα έχουν στόχο να απαλλάξουν τους μικροϊδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι ήδη πληρώνουν μικροποσά από τον φόρο, αλλά και να μειώσουν αρκετά τον φόρο για τους ιδιοκτήτες χαμηλής αξίας ακινήτων.
Ουσιαστικά ο νέος φόρος θα επιβαρύνει κυρίως εκείνους που έχουν στην κατοχή τους πολλά και μεγάλης αξίας ακίνητα.
Ο στόχος πάντως σε ό,τι αφορά στα έσοδα δεν αλλάζει. Οι δανειστές επιμένουν ότι τα κέρδη για τα κρατικά ταμεία δεν πρέπει να πέσουν κάτω από τα 2,65 δισ. ευρώ.
Την ίδια ώρα η ελληνική πλευρά με τον ΕΝΦΙΑ να έχει βεβαιώσεις φόρου που κινούνται στα 3,1 θεωρεί ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης.
Μάλιστα η λογική που ακολουθείται σε ό,τι αφορά στις αλλαγές οδηγεί σε έναν νέο φόρο που θα μοιάζει με τον φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας.
Εδώ ωστόσο υπάρχουν ενστάσεις ως προς την εισπραξιμότητα, όπως άλλωστε και με τον ΦΜΑΠ.

Ποιες είναι οι αλλαγές που σχεδιάζονται

Μείωση του συντελεστή φόρου ανά τετραγωνικό για ακίνητα με τιμή ζώνης κάτω από 1.000 ευρώ και αύξηση των συντελεστών σε ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές με υψηλή τιμή ζώνης.

Μείωση του φόρου για ακίνητα στον τόπο καταγωγής (σπίτι στο χωριό) και για ακίνητα σε αγροτικές περιοχές.

Εκπτώσεις σε ακίνητα που δεν ηλεκτροδοτούνται και ακίνητα που παραμένουν ξενοίκιαστα για καιρό.

Αλλαγές στον τρόπο ολικής ή μερικής έκπτωσης με βάση εισοδηματικά κριτήρια με μεγαλύτερες εκπτώσεις και φοροαπαλλαγές σε μακροχρόνια άνεργους και πάσχοντες από χρόνιες και σοβαρές ασθένειες.

Μείωση του αφορολόγητου ορίου του συμπληρωματικού φόρου από τις 300.000 ευρώ αντικειμενική αξία σήμερα και παράλληλη αύξηση των συντελεστών.

Αλλαγή των αντικειμενικών αξιών με μείωση στις περιοχές με κατακόρυφη πτώση των εμπορικών αξιών.

Επιβολή φόρου στους ιδιοκτήτες ακινήτων στο εξωτερικό (επιβολή φόρου μόνο στην περίπτωση που υπάρχει διαφορά μεταξύ της ελληνικής φορολόγησης και της φορολογίας του εξωτερικού).

Όλα αυτά βέβαια βρίσκονται υπό την αίρεση των δανειστών, ενώ θα πρέπει να υπάρξει και πρόθεση αλλαγών από την κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές.

Ελλάδα

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα