Για μεγάλη κλοπή σε εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων κάνει λόγο δημοσίευμα της Ημερησίας. Αφορμή τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ που είναι έτοιμα να αναρτηθούν στο TAXIS, με την πρώτη δόση να πρέπει να πληρωθεί μέχρι το τέλος του μήνα.
Η επιβολή φόρων, τελών και λοιπών επιβαρύνσεων με βάση τις αντικειμενικές αξίες που έχουν μείνει “παγωμένες” από το 2007 αποτελεί λεηλασία στην ακίνητη περιουσία, καθώς και στα όσα εισοδήματα έχουν μείνει, κυρίως στη μεσαία τάξη, η οποία καλείται να πληρώσει τεράστια περιουσία για ποσά που δεν έχει.
Μόνο που για την εφορία και τους δήμους κάθε ακίνητο των Ελλήνων και ξένων ιδιοκτητών θεωρείται “χρυσό”, παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια οι εμπορικές τιμές έχουν υποχωρήσει πάνω από 40%! Σύμφωνα με στοιχεία, οι αποκλίσεις μεταξύ αντικειμενικών και εμπορικών τιμών έχουν φτάσει και το 80%! Δηλαδή υπάρχουν ακίνητα των οποίων οι τιμές πώλησης υπολείπονται κατά 80% συγκριτικά με τις αντικειμενικές αξίες στις οποίες θα υπολογιστεί ο φετινός και πιθανότατα και ο επόμενος ΕΝΦΙΑ.
Ιδιοκτήτες κατοικιών, καταστημάτων, γραφείων αλλά και οικοπέδων δηλώνουν αδυναμία να πληώσουν τους φόρους ακινήτων, οι οποίοι υπολογίζονται με βάση πλασματικές τιμές.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες ετοιμάζονται να καταθέσουν ομαδικές προσφυγές κατά του φόρου, τονίζοντας ότι ο φετινός ΕΝΦΙΑ επιβάλλεται σε τιμές που έπρεπε να είχαν αλλάξει από τον προηγούμενο Μάιο. Να υπενθυμίσουμε εδώ την διορία του ΣτΕ προς την κυβέρνηση να αναπροσαρμόσει τις αντικειμενικές αξίες, ώστε να πλησιάσουν -τουλάχιστον- τις εμπορικές τιμές.
Η προηγούμενη κυβέρνηση δεν έκανε τις απαραίτητες αλλαγές, παρά την ειδική επιτροπή που είχε συσταθεί, ωστόσο όμως ήρθαν στη ζωή μας τα capital controls και οι εκλογές, με αποτέλεσμα να “παγώσουν” οι διαδικασίες. Το οικονομικό επιτελείο δεν μπορούσε να αλλάξει τις αντικειμενικές χωρίς να αλλάξει και ο στόχος των 2,65 δισ. ευρώ για φέτος.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Μύκονο μια μονοκατοικία 216 τ.μ. έχει αγοραία αξία 670.000 ευρώ, αλλά η εφορία υπολογίζει την αντικειμενική με βάση τα στοιχεία του 2007, η οποία είναι 3,2 εκατ. ευρώ, δηλαδή 80% υψηλότερη. Έτσι,ο ΕΝΦΙΑ, τα δημοτικά τέλη και οι λοιπές επιβαρύνσεις αυξάνονται δραματικά για τον ιδιοκτήτη, ο οποίος ούτε μπορεί να πουλήσει, ούτε να διαθέσει χιλιάδες ευρλω κάθε χρόνο για φόρους.
Σε άλλη περίπτωση, οικόπεδο 500 μέτρων στη Βούλα πωλείται 147.000 ευρώ, αλλά έχει αντικειμενική αξία 335.000 ευρώ, δηλαδή 56% υψηλότερη!
Μικρό διαμέρισμα 65 τ.μ. στα Πατήσια, που πλεον έχει απαξιωθεί πλήρως και πωλείται για 24.000 ευρώ, θα επιβαρυνθεί με φόρους για αξία 53.000 ευρώ, δηλαδή κατά 42% υψηλότερους!
Και πάμε στα… χειρότερα. Υπόγειο διαμέρισμα στον Άγιο Νικόλαο στο κέντρο της Αθήνας πωλείται για 2.900 (!) ευρώ κι έχει δπλάσια αντικειμενική αξία, τουτέστιν και διπλάσιο ΕΝΦΙΑ!
Σύμφωνα με στοιχεία του Ελληνικού Ινστιτούτου Εκτιμητικής για το 2014, οι αγοραπωλησίες παλαιότερων κατοικιών στο κέντρο της πρωτεύουσας γίνονται σε τιμές από 20 έως και 70% χαμηλότερες των αντικειμενικών, ενώ αντίστοιχα σε νεόδμητες κατασκευές η απόκλιση κυμαίνεται από 3 έως και 33%, ανάλογα με την περιοχή…
Πηγή: Ημερησία