Ελλάδα

ΕΝΦΙΑ: Ποιοι δικαιούνται έκπτωση, μείωση και απαλλαγή – Τι πρέπει να κάνετε

- Ιδιοκτήτες ακινήτων με πολύ χαμηλά εισοδήματα ή αναπηρία, τρίτεκνοι και πολύτεκνοι, δικαιούνται έκπτωση 50% από το φόρο ή πλήρη απαλλαγή
- Το μισό φόρο θα πρέπει να καταβάλουν άγαμοι με ετήσιο εισόδημα έως 9.000 ευρώ με προϋπόθεση η αξία της ακίνητης περιουσίας να μην υπερβαίνει τις 85.000 ευρώ
- Από το σύνολο του ΕΝΦΙΑ απαλλάσσονται οι τρίτεκνοι, οι πολύτεκνοι και τα άτομα με ειδικές ανάγκες με ποσοστό άνω του 80% και εισόδημα ως 12.000 ευρώ που προσαυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για τη σύζυγο και κάθε προστατευόμενο τέκνο

Εκπτώσεις και μειώσεις δικαιούνται ιδιοκτήτες ακινήτων που θα κληθούν να πληρώσουν ΕΝΦΙΑ αρχής γενομένης από αυτό το μήνα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα εκκαθαριστικά θα αναρτηθούν στο Taxis ως τις 20 Οκτωβρίου και οι πολίτες θα κληθούν να πληρώσουν την πρώτη δόση ως το τέλος του μήνα και να εξοφλήσουν σε πέντε δόσεις, δηλαδή ως το Φεβρουάριο του 2016.

Οι εκπτώσεις που δικαιούνται οι ιδιοκτήτες και ορίζονται με το νόμο καθορίζονται με απόφαση της Γενικής Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κ. Κατερίνας Σαββαίδου. Η απόφαση δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ καθορίζει τη διαδικασία χορήγησης των εκπτώσεων που προβλέπει ο νόμος για τον ΕΝΦΙΑ όπως για παράδειγμα σε μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα ή σε άτομα με χαμηλό εισόδημα.

Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ κατά 50% ή εξ ολοκλήρου, προβλέπεται και φέτος για μια σειρά κατηγοριών φορολογούμενων, τους οποίους περιγράφει εγκύκλιος της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων.

 Έτσι, ενόψει της αποστολής των εκκαθαριστικών για την καταβολή του φόρου έως τις 20 Οκτωβρίου, σε όλους τους ιδιοκτήτες, διευκρινίζεται στην εγκύκλιο ότι ιδιοκτήτες ακινήτων με πολύ χαμηλά εισοδήματα ή αναπηρία, τρίτεκνοι και πολύτεκνοι, δικαιούνται έκπτωση 50% από το φόρο ή πλήρη απαλλαγή.

 Ειδικότερα, το μισό φόρο θα πρέπει να καταβάλουν άγαμοι με ετήσιο εισόδημα έως 9.000 ευρώ, ποσό που προσαυξάνεται κατά 1.000 ευρώ εφόσον είναι έγγαμος για τη σύζυγο και κάθε προστατευόμενο τέκνο. Προϋπόθεση είναι, η αξία της ακίνητης περιουσίας να μην υπερβαίνει τις 85.000 ευρώ για τον άγαμο, τις 150.000 ευρώ για τον έγγαμο και τις 200.000 ευρώ για τον έγγαμο με δύο παιδιά.

 Από το σύνολο του φόρου απαλλάσσονται οι τρίτεκνοι, οι πολύτεκνοι και τα άτομα με ειδικές ανάγκες με ποσοστό άνω του 80% και εισόδημα ως 12.000 ευρώ που προσαυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για τη σύζυγο και κάθε προστατευόμενο τέκνο, εφόσον η συνολική έκταση της ακίνητης περιουσίας τους δεν υπερβαίνει τα 150 τμ.

 Αναλυτικά με την απόφαση ορίζεται ότι:

– Η χορήγηση έκπτωσης ή μείωσης του ΕΝ.Φ.Ι.Α. πραγματοποιείται κεντρικά από τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

– Στις περιπτώσεις στις οποίες δεν είναι δυνατή η χορήγηση της έκπτωσης ή μείωσης, χορηγείται με αιτιολογημένη απόφαση του αρμοδίου προϊσταμένου Δ.Ο.Υ.

– Ως συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα θεωρείται το άθροισμα του συνολικού φορολογητέου εισοδήματος του συζύγου, της συζύγου και των ανήλικων εξαρτώμενων τέκνων, σε όσες περιπτώσεις ορίζεται από το νόμο ότι τα εισοδήματα των τέκνων συναθροίζονται με αυτά των γονέων, καθώς και του συνολικού φορολογητέου εισοδήματος των εξαρτώμενων τέκνων που έχουν υποβάλει ατομική δήλωση φορολογίας εισοδήματος. Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα και ο αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων λαμβάνονται από τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος του οικείου φορολογικού έτους, οι οποίες έχουν υποβληθεί μέχρι και την 9η Οκτωβρίου 2015.

– Το συνολικό φορολογητέο εισόδημα προσδιορίζεται από το άθροισμα του καθαρού εισοδήματος, όπως προκύπτει από τα ποσά των κωδικών του Πίνακα 4 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του οικείου φορολογικού έτους, τα οποία λαμβάνονται υπόψη για τον προσδιορισμό του εισοδήματος, των ποσών των κωδικών των περιπτώσεων 2, 3, 4, 5, 8, 9, 10 και 11 του Πίνακα 6 της δήλωσης και του ποσού της προστιθέμενης διαφοράς αντικειμενικής δαπάνης, όπου αυτή εφαρμόζεται.

– Η συνολική επιφάνεια των κτισμάτων, αποτελούμενη από το άθροισμα των κύριων και βοηθητικών χώρων των κατηγοριών ακινήτων 1 έως και 12 (εκτός 4, 41 έως και 47), αποπερατωμένων και ημιτελών, καθώς και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προσδιορίζεται για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού φόρου, λαμβάνεται από τις δηλώσεις ΕΝ.Φ.Ι.Α. του οικείου έτους, οι οποίες έχουν υποβληθεί μέχρι και την 9η Οκτωβρίου 2015, λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος επί των ακινήτων.

– Η αναπηρία του υπόχρεου και της συζύγου λαμβάνεται από τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του οικείου φορολογικού έτους ή από τα αρχεία των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.). Η αναπηρία των τέκνων λαμβάνεται από την Εφαρμογή των Δ.Ο.Υ. «Καταχώριση Αναπηριών» ή από τα αρχεία των ΚΕ.Π.Α. ή, εφόσον το τέκνο υποβάλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος, από τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του οικείου φορολογικού έτους. Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες η μείωση χορηγείται με υπόδειγμα από τη Δ.Ο.Υ., απαιτείται, πριν τη χορήγηση της έκπτωσης, η καταχώριση της πληροφορίας για την αναπηρία στην εφαρμογή «Καταχώριση Αναπηριών» των Δ.Ο.Υ..

– Οι παροχές ηλεκτρικού ρεύματος, οι οποίες δεν ήταν ενεργές καθ’ όλη τη διάρκεια του προηγούμενου έτους, λαμβάνονται από τα αρχεία του Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε. Οι αριθμοί των παροχών του αρχείου του Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε. διασταυρώνονται με τους αριθμούς παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, οι οποίοι αναγράφονται στη δήλωση στοιχείων ακινήτων (έντυπο Ε9) του οικείου έτους, και στην αναλυτική κατάσταση μισθωμάτων ακινήτων (έντυπο Ε2) του οικείου φορολογικού έτους, που έχουν υποβληθεί μέχρι και την 9η Οκτωβρίου 2015. Η πληροφορία του κενού ακινήτου, καθ’ όλη τη διάρκεια του προηγούμενου έτους, λαμβάνεται από την αναλυτική κατάσταση μισθωμάτων ακινήτων (έντυπο Ε2) του οικείου φορολογικού έτους, η οποία έχει υποβληθεί μέχρι και την 9η Οκτωβρίου 2015.

– Δεν προσκομίζονται παραστατικά για το ποσοστό της χορηγηθείσας μείωσης ΕΝΦΙΑ, όταν αυτή έχει χορηγηθεί κεντρικά από τη Δ.ΗΛΕ.Δ.

– Όπου στο άρθρο αυτό αναφέρεται το οικείο φορολογικό έτος, εννοείται το προηγούμενο του έτους για το οποίο εκδίδεται η δήλωση ΕΝ.Φ.Ι.Α.−πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου.

– Για τη χορήγηση της έκπτωσης ή μείωσης ο φορολογούμενος πρέπει να είναι φορολογικός κάτοικος Ελλάδας την 1η Ιανουαρίου του έτους φορολογίας.

– Η χορήγηση αναστολής πληρωμής του ΕΝ.Φ.Ι.Α. σε νομικά πρόσωπα, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 3 του άρθρου 7 του Ν. 4223/2013, πραγματοποιείται σύμφωνα με τα οριζόμενα στην ΠΟΛ. 1250/2014 απόφαση της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων. Η αίτηση δύναται να υποβληθεί μέχρι και την τελευταία εργάσιμη, για τις δημόσιες υπηρεσίες, ημέρα του Δεκεμβρίου του οικείου έτους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΦΕΚ ΜΕ ΤΗ ΣΧΕΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
 

Ελλάδα

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα