Συζητήθηκε ενώπιον του Τμήματος Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας το ζήτημα της χορήγησης ασύλου στον Τούρκο, συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου Suleyman Ozkaynakcim.
Στο αξιωματικό είχε δοθεί άσυλο, αλλά “πάγωσε” η χορήγηση του μετά από αίτημα της Κυβέρνησης και συγκεκριμένα του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής. Επί δύο ώρες ο Τούρκος απαντούσε στις ερωτήσεις των συμβούλων επικρατείας κατά τη διάρκεια της κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε σήμερα ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Μέσω μεταφράστριας ο Τούρκος αξιωματικός περιέγραψε, μεταξύ άλλων, τις συνθήκες της φυγής του από τη γείτονα χώρα και επισήμανε ότι δεν είχε καμία συμμετοχή στο πραξικόπημα. Η απόφαση του Τμήματος Αναστολών αναμένεται μέσα στο επόμενο μήνα και από την ημέρα δημοσίευσής της παύει να ισχύ η προσωρινή διαταγή της προέδρου του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, Ευγενίας Μυλωνοπούλου, που “πάγωσε” την απόφαση χορήγησης ασύλου στον Τούρκο αξιωματικό και έτσι παραμένει κρατούμενος.
Κατά την σημερινή συζήτηση παραβρέθηκαν οι συνήγοροι του Τούρκου αξιωματικού oι καθηγητές Νίκος Αλιβιζάτος και Σταύρος Τσακυράκης, καθώς και η νομική διεύθυνση του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες δια του Βασίλη Παπαδόπουλου και της Ελένης Κουτσουράκη. Από την πλευρά του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής παραστάθηκαν ο Δημήτρης Μακαρονίδης, ο Παντελής Παπαδάκης και η Αναστασία Σκουντή (όλοι μέλη του ΝΣΚ). Επίσης, παρέμβαση υπέρ του Τούρκου αξιωματικού έχει πραγματοποιήσει ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών δια του προέδρου της Δημήτρη Βερβεσού και σήμερα εκπροσώπησαν το ΔΣΑ οι Χριστόφορος Αργυρόπουλος, Χαράλαμπος Κονδύλης και Παναγιώτης Νικολακόπουλος.
Υπενθυμίζεται ότι εκκρεμεί στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο η αίτηση του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα με την οποία ζητεί να ακυρωθεί η ίδια απόφαση της 3ης Ανεξάρτητης Αρχής Προσφυγών με την οποία χορηγήθηκε άσυλο και αναμένεται να συζητηθεί την 4η Μαΐου 2018 στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου. Σημειώνεται ότι ανεξάρτητα από την έκβαση της εκκρεμούς υπόθεσης στο ΣτΕ, οι οκτώ αξιωματικοί μέσα στον ερχόμενο Μάιο πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι καθώς λήγει το ανώτατο όριο της προσωρινής κράτησης τους (για 18 μήνες).