Ελλάδα

Ένοπλες Δυνάμεις: Ευρωπαϊκή πρόταση «σφήνα» στην δημιουργία του ελληνικού αντιαεροπορικού «θόλου»

Πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό σύστημα αεράμυνας για το οποίο έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον και η Τουρκία

Μπορεί οι Ένοπλες Δυνάμεις να έχουν επιλέξει σύστημα αεροπορικής άμυνας από το Ισραήλ, πάνω στο οποίο θα βασιστεί ο περίφημος αντιαεροπορικός «θόλος» αυτό όμως δεν αποθάρρυνε τους Ευρωπαίους να καταθέσουν την δική τους πρόταση σαν «σφήνα» με το σύστημα αεράμυνας τύπου SAMP/T.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις αναγνωρίζουν μια σειρά από χαρακτηριστικά και δυνατότητες στο σύστημα αεράμυνας του Ισραήλ, με κύριο το γεγονός ότι έχει δοκιμαστεί με απόλυτη επιτυχία στο πεδίο των επιχειρήσεων έναντι πολλαπλών απειλών, γεγονός που του δίνουν πολύ ισχυρό πλεονέκτημα έναντι του SAMP/T.

Και οι ιδιαίτερες απαιτήσεις που θέτουν στο τραπέζι οι Ένοπλες Δυνάμεις και αφορούν την «πολυστρωματική» αντιμετώπιση κάθε είδους απειλής πάνω από το σύνολο της επικράτειας και όχι μόνο, όπως τονίζουν οι αρμόδιοι επιτελείς, καλύπτονται απόλυτα από το made in Israel οπλικό σύστημα, το οποίο θα διαμορφωθεί πάνω στις ανάγκες της ελληνικής αεράμυνας. Αλλά και στην «εξίσωση» κόστος-δυνατότητες, ο ισραηλινός θόλος φαίνεται ότι υπερτερεί, με δεδομένο ότι θα υπάρχει και διευρυμένη συμμετοχή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας.

Η ευρωπαϊκή πρόταση

Το σύστημα αεράμυνας SAMP/T (Surface-to-Air Missile Platform/Terrain) χρησιμοποιεί τους πυραύλους Aster έναντι κάθε απειλής από τον αέρα με προτεραιότητα σε μαχητικά αεροσκάφη, βαλλιστικούς πυραύλους και drones.

Με κόστος ανά συστοιχία περίπου στα 500 εκατομμύρια ευρώ, η κοινοπραξία Eurosam στην οποία συμμετέχουν οι εταιρείες Thales και MBDA, προφέρει το SAMP/T, για το οποίο ήδη έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον και η Τουρκία. Το κόστος αυξάνεται για τη απόκτηση του αναβαθμισμένου SAMP/T New Generation. Συνολικά 17 συστήματα SAMP/T έχουν παραγγείλει έως τώρα η Γαλλία και η Ιταλία.

Μπορεί να εντοπίζει στόχους σε ακτίνα 350 χιλιομέτρων και να προχωρά στην αναχαίτιση τους από τα 150 χιλιόμετρα με τους πυραύλους ASTER, οι οποίοι αναπτύσσουν ταχύτητα έως και 4.5 Mach. H Αθήνα πάντως, όπως ήδη έχει αναφέρει το OnAlert.gr, βρίσκεται μια «ανάσα» πριν από τη συμφωνία με τους Ισραηλινούς.

Ο χαρακτήρας του «θόλου» θα είναι απόλυτα δικτυοκεντρικός και θα περιλαμβάνει ένα σύνολο αισθητήρων που θα καλύπτουν τουλάχιστον το FIR Αθηνών, «hard kill» συστήματα τα οποία θα μπορούν να καταστρέφουν στόχους και συστήματα παρεμβολών/ηλεκτρονικού πολέμου.

Στον ευρύτερο χαρακτήρα του «θόλου» περιλαμβάνονται τα μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά και οι καινούργιες Μονάδες του Στόλου. Θα μπορούν να λειτουργούν ταυτόχρονα στον εντοπισμό και στην καταστροφή στόχων, ενώ θα έχουν τη δυνατότητα μέσω του δικτυοκεντρικού συστήματος να δέχονται δεδομένα από το σύνολο των αισθητήρων σε ξηρά, αέρα και θάλασσα.

Από τι θα αποτελείται ο ελληνικός «θόλος»

Τρία ισραηλινής κατασκευής συστήματα θα αποτελέσουν τη «ραχοκοκαλιά» του «θόλου» αεράμυνας, με διαμόρφωση προσαρμοσμένη στις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων. Έμφαση δίνεται στην προστασία στόχων και περιοχών υψηλής αξίας, ενώ τα συστήματα θα διαθέτουν διαφορετική εμβέλεια και δυνατότητες με στόχο ο «θόλος» να καλύπτει συνολικά τον εναέριο χώρο έναντι κάθε απειλής.

Το David’s Sling θα βρίσκεται στην κορυφή της «πυραμίδας», καθώς καλύπτει αποστάσεις που αγγίζουν τα 300 χιλιόμετρα, ενώ για εγγύτερη προστασία φαίνεται ότι επιλέγονται το Spyder «All in One», αλλά και το Barak. Και τα τρία συστήματα έχουν δοκιμαστεί στην πράξη και καλύπτουν απόλυτα τα προαπαιτούμενα του ΓΕΕΘΑ, όπως έχουν αποφασιστεί σε συνεργασία και με τους τρεις Κλάδους.

Το David’s Sling αποτελεί το πιο σύγχρονο ισραηλινό σύστημα αεράμυνας με αντιβαλλιστικό χαρακτήρα, καθώς διαθέτει εμβέλεια έως και 300 χιλιόμετρα με ταχύτητα βλήματος που φτάνει τα 7.5 mach. Πρόκειται για οπλικό σύστημα το οποίο εξάγεται για πρώτη φορά και αποτελεί συμπαραγωγή της ισραηλινής Rafael με την αμερικανική Raytheon.

Το Barak MX της Ισραηλινής Αεροπορικής Βιομηχανίας (IAI) καλύπτει αποστάσεις από 35 έως και 150 χιλιόμετρα ανάλογα με τον πύραυλο, με ύψος αναχαίτισης που φτάνει έως και τα 30 χιλιόμετρα.

Το Spyder (Surface-to-air Python and Derby) είναι αυτοκινούμενο μικρής και μεσαίας εμβέλειας σύστημα, το οποίο κατασκευάζεται από την Rafael σε συνεργασία με τη ΙΑΙ. Με τους πυραύλους Python-5 και Derby έχει εμβέλεια 20 και 50 χιλιόμετρα αντίστοιχα, ανώτατο υψόμετρο τα 30.000 και 52.000 πόδια αντίστοιχα, ενώ η μέγιστη ταχύτητα των πυραύλων αγγίζει τα 4 Mach.

Πηγή: OnAlert.gr – Ρεπορτάζ: Κώστας Σαρικάς

Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Δείτε επίσης
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα