Ελλάδα

Ένοπλες Δυνάμεις: Τα ενοίκια «φωτιά» επαναφέρουν στο προσκήνιο το αίτημα για επίδομα στέγασης

Πρόκειται για ένα ζήτημα που συνδέεται με το πρόγραμμα κατασκευής χιλιάδων νέων κατοικιών για τους στρατιωτικούς

Οι εξαγγελίες για το επίδομα επικινδυνότητας στους ενστόλους που αφορά μεταξύ άλλων και τις Ένοπλες Δυνάμεις, έγιναν δεκτές με ιδιαίτερη ικανοποίηση από τα στελέχη, αφού τα 100 ευρώ μικτά ανά μήνα «μεταφράζονται» περίπου στα 75 ευρώ καθαρά. χωρίς διαφοροποιήσεις σε όλους τους δικαιούχους ανεξάρτητα από τον βαθμό τους και τα χρόνια υπηρεσίας

Ωστόσο, όσο οι μισθοί των στρατιωτικών παραμένουν «καθηλωμένοι», μπορεί το επίδομα επικινδυνότητας να θεωρείται ως «ανάσα» αλλά απαιτούνται κι άλλες ενέργειες για να λυθούν σημαντικά προβλήματα στις Ένοπλες Δυνάμεις, όπως το στεγαστικό, με δεδομένη την εκτίναξη των τιμών σε όλα τα αγαθά αλλά και των ενοικίων.

«Το επίδομα επικινδυνότητας το οποίο αποτελούσε πάγιο αίτημα των συνδικαλιστικών οργανώσεων, πέρα από την οικονομική ανακούφιση των ένστολων αποτελεί και ηθική δικαίωση για τα Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων», τόνισε στο OnAlert.gr ο πρόεδρος της ΠΟΜΕΝΣ, Δημήτρης Ρώτας.

Φωτογραφία ΓΕΕΘΑ

Επανέρχεται το αίτημα για επίδομα στέγασης

Η εφιαλτική εικόνα με τα ενοίκια – «φωτιά», ειδικά στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου αλλά και στην Κρήτη, επαναφέρει το αίτημα των στρατιωτικών για χορήγηση επιδόματος στέγασης. Όπως τονίζουν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που αναζητούν σπίτι για ενοικίαση κοντά στη Μονάδα όπου υπηρετούν και όχι απαραίτητα μέσα σε πόλεις, για μια γκαρσονιέρα 30 τ.μ στη Σάμο ή στη Ρόδο απαιτούνται περίπου 400 ευρώ, ενώ η τιμή διπλασιάζεται όταν πρόκειται για ένα τριάρι άνω των 80 τ.μ, το οποίο θα στεγάσει μια τετραμελή οικογένεια.

Φωτογραφία OnAlert

Όταν ο μισθός του ανθυπολοχαγού ξεπερνά για λίγο τα 900 ευρώ, ενώ του ΕΠΟΠ ή του μόνιμου Λοχία κυμαίνεται στα 800 ευρώ, το 50% «εξαϋλώνεται» στο ενοίκιο. Είναι αδύνατο με τα υπόλοιπα χρήματα κάποιο στέλεχος να καταφέρει να επιβιώσει, όταν οι τιμές ακόμα και των ειδών πρώτης ανάγκης στα νησιά είναι τουλάχιστον κατά 10% υψηλότερες. Και οι ανάγκες για μετακίνηση είτε ακτοπλοϊκώς πόσο μάλλον αεροπορικώς «εκτροχιάζουν» απόλυτα τον προϋπολογισμό, ακόμα και όσων δεν έχουν οικογένεια.

Φωτογραφία OnAlert

Οι εξαγγελίες του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια, για το πρόγραμμα άμεσης κατασκευής 1.500 νέων κατοικιών και ακόμη 4.000 τα επόμενα χρόνια, όπως τονίζουν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, βρίσκεται προς τη σωστή κατεύθυνση. Όμως, απαιτείται επιτάχυνση των διαδικασιών, καθώς η κατάσταση είναι πλέον οριακή, με τους στρατιωτικούς να αναγκάζονται να κάνουν και δεύτερη δουλειά προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Την ίδια ώρα, παρά το γεγονός ότι από το 2023 ο πρωθυπουργός είχε δεσμευτεί για νέο μισθολόγιο των στρατιωτικών, φαίνεται ότι τουλάχιστον προς το παρόν έχει «παγώσει»Οι μισθοί των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων θεωρούνται οι χαμηλότεροι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς ακόμα και στην Βουλγαρία, ο νέος υπαξιωματικός αμείβεται με 1.100 ευρώ, δηλαδή περίπου 300 ευρώ περισσότερα απ’ όσα ο Λοχίας που μόλις βγήκε από τη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών.

Φωτογραφία OnAlert

Όλα αυτά αποτελούν την μεγαλύτερη αιτία για το μπαράζ παραιτήσεων ακόμα και μέσα στις παραγωγικές Σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως τονίζουν οι συνδικαλιστικές ενώσεις των στρατιωτικών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΣ, έως τώρα έχουν συνολικά παραιτηθεί 94 πρωτοετείς στην Σχολή Ευελπίδων, Ναυτικών Δοκίμων και Ικάρων, ενώ οι παραιτήσεις πρωτοετών σπουδαστών στις Σχολές Υπαξιωματικών έφτασαν τις 107. Μένει να φανεί εάν η αύξηση της μηνιαίας αποζημίωσης από τα 165 στα 609 ευρώ για τους σπουδαστές στις Σχολές Αξιωματικών και από τα 124 στα 249 ευρώ για τους σπουδαστές στις Σχολές μπορεί να αντιστρέψει το κλίμα.

Πηγή: OnAlert.gr – Ρεπορτάζ: Κώστας Σαρικάς

Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα