Οι Ένοπλες Δυνάμεις θέλουν να εκσυγχρονίσουν τις δυνάμεις πυροβολικού και στο πλαίσιο αυτό έχει τεθεί προς έγκριση το πρόγραμμα προμήθειας Πολλαπλών Εκτοξευτών Πυραύλων τύπου PULS που κατασκευάζει το Ισραήλ.
Η στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ αφορά μεταξύ άλλων και την απόκτηση νέων συστημάτων με τεχνολογίες αιχμής, όπως ο λεγόμενος αντιαεροπορικός «θόλος» που θα ενισχύσουν και θα αναβαθμίσουν σημαντικά τις Ένοπλες Δυνάμεις στο σύγχρονο πεδίο επιχειρήσεων.
Ένα από αυτά τα εξοπλιστικά προγράμματα είναι η προμήθεια των Πολλαπλών Εκτοξευτών Πυραύλων τύπου PULS, το οποίο βρίσκεται στην τελική ευθεία έγκρισης από τη Βουλή και το ΚΥΣΕΑ.
Το κόστος και η ανάπτυξη
To στρατιωτικό Επιτελείο, σύμφωνα με πληροφορίες του OnAlert.gr, έχει καταλήξει στην επιλογή τους, καθώς το συγκεκριμένο οπλικό σύστημα συγκεντρώνει όλα τα απαιτούμενα χαρακτηριστικά υψηλής αποτρεπτικής δυνατότητας σε λογικό κόστος.
Το Γενικό Επιτελείο Στρατού φαίνεται ότι προσανατολίζεται στην απόκτηση συνολικά 38 συστημάτων ΠΕΠ PULS (Precise & Universal Launching System) τα οποία προορίζονται να αναπτυχθούν σε Μονάδες πρώτης γραμμής του Πυροβολικού τόσο στον Έβρο όσο και σε όλα τα μεγάλα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
Το κόστος του προγράμματος αγγίζει περίπου τα 500 εκατομμύρια ευρώ και περιλαμβάνει εκτός από τους εκτοξευτές και τις Πυροβολαρχίες Διοίκησης, τα πυρομαχικά (φόρτους πυραύλων), την εκπαίδευση αλλά και την συντήρηση – υποστήριξη των συστημάτων.
Τα χαρακτηριστικά τους
Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα των PULS, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, είναι η εμβέλεια δράσης η οποία φτάνει έως και 300 χιλιόμετρα. Με αυτό το δεδομένο οι Πολλαπλοί Εκτοξευτές Πυραύλων τύπου PULS μετατρέπονται στο «μακρύ χέρι» του Πυροβολικού με δυνατότητα πλήγματος σε μεγάλο στρατηγικό βάθος.
Η εμβέλεια αλλάζει με τη χρήση διαφορετικών τύπων πυραύλων, καθώς οι PULS μπορούν να εκτοξεύσουν τέσσερις διαφορετικούς τύπους πυρομαχικών.
Κάθε σύστημα ΠΕΠ PULS αποτελείται από δύο πλατφόρμες, με την καθεμία να διαθέτει 36 εκτοξευτές πυραύλων με βεληνεκές από 35 έως 300 χιλιόμετρα.
Συγκεκριμένα κάθε ΠΕΠ PULS διαθέτει:
- 18 πυραύλους τύπου Accular 122 χιλιοστών με βεληνεκές έως και 35 χιλιόμετρα.
- 10 πυραύλους τύπου Accular 160 χιλιοστών με βεληνεκές έως και 40 χιλιόμετρα.
- 4 πυραύλους τύπου Extra με βεληνεκές έως και 150 χιλιόμετρα και
- 2 πυραύλους τύπου Predator Hawk οι οποίοι φτάνουν τα 300 χιλιόμετρα.
Το PULS έχει ως βασικό πλεονέκτημά του την υψηλή ταχύτητα εκτέλεσης βολής, η οποία αγγίζει το ένα λεπτό. Μεταφέρεται γρήγορα από τροχοφόρα οχήματα τα οποία μπορούν να κινηθούν ακόμα και σε δύσκολο έδαφος.
Συμμετοχή της ελληνικής βιομηχανίας
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΟnAlert.gr για το ελληνικό πρόγραμμα, το Γενικό Επιτελείο Στρατού φαίνεται ότι ήδη έχει επιλέξει φορτηγά της εταιρείας Iveco. Επιπλέον, το σύστημα PULS μπορεί να εκτοξεύσει και το οπλισμένο drone Sky Striker, το οποίο έχει εμβέλεια δράσης τα 100 χιλιόμετρα, ενώ μπορεί να επιστρέψει χωρίς να χρησιμοποιηθεί και να προσγειωθεί με τη βοήθεια αλεξίπτωτου.
Οι Πολλαπλοί Εκτοξευτές Πυραύλων PULS χρησιμοποιούνται με εντυπωσιακά αποτελέσματα από τον ισραηλινό Στρατό (ΙDF), ήδη εξάγονται σε Δανία, Αζερμπαϊτζάν, Καζακστάν και Ρουάντα, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται παραγγελίες από Γερμανία, Ολλανδία και Ισπανία.
Από το περασμένο καλοκαίρι όταν το σύστημα παρουσιάστηκε στο στρατιωτικό επιτελείο ακολούθησαν πυρετώδεις διαπραγματεύσεις για να καταλήξουν οι δύο πλευρές στη διαμόρφωση που επιθυμεί το ΓΕΣ. Η συμφωνία αναμένεται να προβλέπει συμμετοχή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, η οποία θα φτάνει έως και τη δημιουργία γραμμής παραγωγής στην Ελλάδα.
Γιατί επιλέχθηκε από τον Στρατό
Οι δυνατότητες των ΠΕΠ PULS με κύρια την εμβέλεια των 300 χιλιομέτρων σε συνδυασμό με το τελικό κόστος αλλά και τη συμμετοχή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας φαίνεται ότι έγειραν την πλάστιγγα υπέρ του ισραηλινού οπλικού συστήματος με το ΓΕΣ να εγκαταλείπει την αρχική πρόθεση για εκσυγχρονισμό των αμερικανικής κατασκευής MLRS M270A0.
Πρόκειται για το πρόγραμμα το οποίο είχε εγκριθεί από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής στα τέλη του 2023, όμως δεν προχώρησε έπειτα από την απόφαση για επανεξέταση όλων των εξοπλιστικών προγραμμάτων με βάση τις νέες ανάγκες και τα νέα δημοσιονομικά δεδομένα σύμφωνα με τον σχεδιασμό για την ατζέντα 2024 – 2030.
Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε τον εκσυγχρονισμό συνολικά 24 από τους 36 εκτοξευτές, με κόστος 1,81 δισεκατομμύρια ευρώ για να ακολουθήσει νέα πρόταση για εκσυγχρονισμό μικρότερου αριθμού εκτοξευτών, και συγκεκριμένα έως 12, με στόχο τον περιορισμό του κόστους στο μισό δις ευρώ.
Όμως όπως όλα δείχνουν, το ΓΕΣ με αυτά τα χρήματα προχωρά στην απόκτηση καινούργιων συστημάτων PULS με προοπτική επέκτασης του προγράμματος.
Πηγή: OnAlert.gr – Ρεπορτάζ: Κώστας Σαρικάς