Τρίτη, 17 Σεπτ.
27oC Αθήνα

Εντυπωσίασε η Πολεμική Αεροπορία της Ελλάδας στην Ινδία

Εντυπωσίασε η Πολεμική Αεροπορία της Ελλάδας στην Ινδία

Τις καλύτερες εντυπώσεις άφησε η Πολεμική Αεροπορίας της Ελλάδας, που έλαβε μέρος στην πολυεθνική άσκηση «Tarang Shakti 24» στην Ινδία, ενώ η συμμετοχή της αεροπορίας μας στην άσκηση αποτελεί αναμφίβολα την κορυφαία φέτος εκπαιδευτική της δραστηριότητα εκτός Ελλάδος.

Όχι μόνο γιατί τα μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας πέταξαν σε απόσταση 3.000 χιλιομέτρων από τη Βάση τους προς την Ινδία, αλλά κυρίως γιατί απέδειξαν απέναντι σε πανίσχυρες αεροπορικές δυνάμεις ότι βρίσκονται σε κορυφαίο επίπεδο, με τους Έλληνες ιπτάμενους να κυριαρχούν, βάζοντας ανεξίτηλη τη «σφραγίδα» τους σε όλα τα σενάρια εναέριας μάχης στα οποία συμμετείχαν.

Τα «γεράκια» της 336 Πολεμικής Μοίρας «ΟΛΥΜΠΟ» έδωσαν διαπιστευτήρια επιχειρησιακής ισχύος καταγράφοντας εξαιρετικά αποτελέσματα επί του πεδίου με εντυπωσιακό αριθμό «kills», αλλά και με άριστη τακτική απόδοση.

Απέναντι κυρίως στα Su-30 και στα Mig-29 της Indian Air Force, αλλά και στα υπόλοιπα Συμμαχικά μαχητικά, απέδειξαν ότι δεν είναι τυχαίο ότι, ειδικά στις air to air «μάχες» – πόσο μάλλον στις «κλειστές εμπλοκές» όπου η ικανότητα του ιπτάμενου παίζει καθοριστικό ρόλο – θεωρούνται κορυφαίοι. Άλλωστε, οι ιπτάμενοι της 336 Πολεμικής Μοίρας και στο παρελθόν έχουν δώσει ανάλογα διαπιστευτήρια, με αποκορύφωμα τη «Blue Flag 21», όταν απέναντι στους Ισραηλινούς πιλότους κατέγραψαν το εντυπωσιακό 17/19 κλέβοντας εντυπώσεις αλλά και ουσία.

Ιδιαίτερη σημασία έχει και το γεγονός ότι οι Έλληνες ιπτάμενοι και τεχνικοί βρέθηκαν σε μια άγνωστη περιοχή και υπό εξαιρετικά αντίξοες καιρικές, καθώς επικρατούσε σχεδόν κάθε μέρα πολύ υψηλή υγρασία και πρωτόγνωρες νεροποντές. Κατάφεραν άμεσα να προσαρμοστούν και να ανταποκριθούν σε όλες τις αποστολές χωρίς το παραμικρό πρόβλημα, σε αντίθεση με άλλες ξένες αποστολές. Επί τρεις εβδομάδες τα μαχητικά της 336 ΠΜ απογειώνονταν καθημερινά, με τους ιπτάμενους να βρίσκονται στο επίκεντρο και τους τεχνικούς να προετοιμάζουν τα τέσσερα μαχητικά για την επόμενη αποστολή.

Μάλιστα, σε μια Αεροπορική Βάση χωρίς υποδομές για μαχητικά F-16, καθώς οι Ινδοί διαθέτουν από το δυτικό οπλοστάσιο μόνο Rafale, καθώς στηρίζονται σε ανατολικά αεροσκάφη εδώ και πολλές δεκαετίες.

Σχεδόν σε όλα τα σενάρια τα μαχητικά της HAF είχαν ρόλο επιτιθέμενου. Στην πράξη αποτέλεσαν εφιάλτη για τους Ινδούς ιπτάμενους, για τους οποίους οι εναέριες μάχες με τους Έλληνες ιπτάμενους αποτέλεσαν μια προσομοίωση εξαιρετικά υψηλής επιχειρησιακής σημασίας. Πόσο μάλλον γιατί δεν χωρά η παραμικρή σύγκριση με τους Πακιστανούς πιλότους, οι οποίοι πετούν επίσης με μαχητικά F-16. Όμως, επιβλητική ήταν η αποτελεσματικότητα των «γερακιών» της 336 έναντι και των υπολοίπων αεροποριών που συμμετείχαν στην «Tarang Shakti 24».

Τα F-16 επέστρεψαν στην Ελλάδα με τον ίδιο τρόπο που έφτασαν στην Ινδία, έχοντας αφήσει εξαιρετικές εντυπώσεις. Με διπλή μεταστάθμευση σε φιλικές χώρες του Κόλπου, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία, προκειμένου να ανεφοδιαστούν τα αεροσκάφη και να ξεκουραστούν τα πληρώματα.

Η Πολεμική Αεροπορία έχει ήδη βάλει πολύ ισχυρές βάσεις για περαιτέρω συνεργασία με την Indian Air Force παρά τα 3.000 χιλιόμετρα που χωρίζουν τα δύο κράτη. Και συνολικά οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις χτίζουν μια συνεργασία με μια πολύ ισχυρή χώρα με παγκόσμιο αποτύπωμα.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να δούμε συνεργασίες με την Ινδία σε κάθε επίπεδο. Χαρακτηριστική είναι η συνεκπαίδευση PASSEX στην Ανατολική Μεσόγειο της φρεγάτας του Πολεμικού Ναυτικού «ΑΙΓΑΙΟΝ» με την Ινδική «TABAR».

Του Κώστα Σαρικά / Πηγή: onalert.gr

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις