Ελλάδα

ΕΟΔΥ για Ευλογιά των Πιθήκων: Ποιοι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο και ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν

Συστάσεις για τους πολίτες που έρχονται με οποιονδήποτε τρόπο σε επαφή με χώρες όπου υπάρχουν κρούσματα που προκαλεί ο Ευλογιά των Πιθήκων, εξέδωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Οι συστάσεις του ΕΟΔΥ εκδόθηκαν λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου & Προλήψεως Ασθενειών (ECDC), με την οποία παρότρυνε τις χώρες να αυξήσουν την επιτήρηση και τα μέτρα για το επιθετικό στέλεχος της mpox (Ευλογιά των Πιθήκων) που εξαπλώνεται στην Αφρική και ανιχνεύθηκε επίσης σε έναν ταξιδιώτη που επέστρεψε στη Σουηδία.

Οι συστάσεις του ΕΟΔΥ αφορούν όσους θα ταξιδέψουν ή εργάζονται στις χώρες αυτές. Αφορούν επίσης τους ναυτικούς που τα πλοία τους προσεγγίζουν τα λιμάνια των επηρεαζομένων χωρών.

Όπως αναφέρει ο ΕΟΔΥ στη σχετική ανακοίνωσή του, στους ανθρώπους αυτούς συνιστάται κατ’ αρχάς να αποφεύγεται η επαφή με:

-Πιθανώς μολυσμένα άτομα, ιδίως όταν εμφανίζουν δερματικές βλάβες

-Άγρια ζώα (ζωντανά ή νεκρά), όπως μικρά θηλαστικά, συμπεριλαμβανομένων τρωκτικών (αρουραίοι, σκίουροι) και πρωτευόντων (μαϊμούδες, πίθηκοι)
-Μολυσμένες επιφάνειες και είδη που χρησιμοποιούνται από ασθενείς (ρούχα, κλινοσκεπάσματα κ.λπ.) ή που ήρθαν σε επαφή με άγρια ζώα

Στη διάρκεια της παραμονής τους στις χώρες με κρούσματα, πρέπει επίσης να αποφεύγεται:

-Η κατανάλωση ή παρασκευή κρέατος από άγρια ζώα
-Η χρήση προϊόντων (κρέμες, λοσιόν, σκόνες) που προέρχονται από άγρια ζώα

Απαραίτητο είναι ακόμα να αναζητείται άμεσα ιατρική φροντίδα σε περίπτωση εμφάνισης ανεξήγητου δερματικού εξανθήματος (βλάβες σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος). Αυτό ισχύει ανεξάρτητα από το αν έχουν  πυρετό και ρίγη ή όχι.

Μετά την επιστροφή

Αν τα συμπτώματα εμφανιστούν μετά την επιστροφή από το ταξίδι, να ενημερώνεται ο γιατρός ή ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης σχετικά με το ταξίδι κατά τη διάρκεια των τελευταίων 21 ημερών πριν την εμφάνιση συμπτωμάτων.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα μέτρα προφύλαξης, καθώς και το τι πρέπει να κάνουν εάν νοσήσουν, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με τον ΕΟΔΥ στην τηλεφωνική γραμμή 210-5212054 (όλο το 24ωρο).

Πρόσθετα μέτρα

Ο ΕΟΔΥ σημειώνει ότι έχουν δοθεί οδηγίες στις πύλες εισόδου μεταναστών από τις χώρες με κρούσματα mpox, για την έγκαιρη αναγνώριση πιθανών κρουσμάτων και τη διαχείριση τους. Έχουν επίσης δοθεί οδηγίες για την άμεση λήψη μέτρων δημόσιας υγείας.

Επισημαίνει ακόμα πως ο κίνδυνος αυτή τη στιγμή εκτιμάται ως χαμηλός για μετάδοση του νοσήματος στη χώρα μας. Ωστόσο τονίζει πως είναι απαραίτητο να ενημερωθεί το κοινό και να ευαισθητοποιηθεί το υγειονομικό προσωπικό.

Ο Οργανισμός αναφέρει επίσης πως λειτουργεί δίκτυο εργαστηρίων ( ΚΕΔΥ, ΠΕΔΥ Κρήτης, ΑΠΘ) για τη διασφάλιση της εργαστηριακής διάγνωσης. Το δίκτυο θα ενισχυθεί περαιτέρω, εάν και όταν κριθεί σκόπιμο.

«Ο ΕΟΔΥ από την πρώτη στιγμή έχει θέσει σε υλοποίηση τον σχεδιασμό που έχουμε αναπτύξει για την πρόληψη και τον έγκαιρο εντοπισμό των κρουσμάτων που ενδέχεται να εμφανιστούν στη χώρα μας από τη νέα έξαρση της νόσου mpox», δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη.
Και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει αυξημένη ανησυχία για τον γενικό πληθυσμό, αλλά για ομάδες υψηλού κινδύνου για τις οποίες συστήνονται ήδη συγκεκριμένα μέτρα προστασίας. Αυξάνουμε τα εμβολιαστικά κέντρα, ενώ έχουμε ήδη ορίσει συγκεκριμένα κέντρα αναφοράς. Έχουμε επίσης επάρκεια σε φάρμακα και εμβόλια προκειμένου να ανταποκριθούμε στη νέα αυτή πρόκληση δημόσιας υγείας».

Θα αυξηθούν τα εμβολιαστικά κέντρα

Ο ΕΟΔΥ υπενθυμίζει ότι ο εμβολιασμός εναντίον της mpox είναι το πιο αποτελεσματικό μέσον προστασίας. Συνιστάται σε ορισμένες ομάδες υψηλού κινδύνου και άρχισε στις 22 Ιουλίου 2024.

Προς το παρόν διενεργείται σε δύο νοσοκομεία της Αττικής (το Αττικόν και το Ανδρέας Συγγρός). Το επόμενο διάστημα, όμως, θα λειτουργήσουν ακόμα 5 εμβολιαστικά κέντρα σε:

-Θεσσαλονίκη
-Αλεξανδρούπολη
-Κρήτη
-Πάτρα
-Αθήνα

Εμβολιασμός συνιστάται σε άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό της mpox, επειδή ανήκουν στις εξής κατηγορίες υψηλού κινδύνου:

-Άνδρες που έχουν σεξουαλικές επαφές με άνδρες (MSM)
-Άνδρες που έχουν σεξουαλικές επαφές με άνδρες και γυναίκες
-Διεμφυλικά άτομα

Όλα τα άτομα από τις παραπάνω ομάδες θεωρούνται αυξημένου κινδύνου αν έχουν πρόσφατο ιστορικό πολλαπλών ερωτικών συντρόφων (περισσότερους από 5 ευκαιριακούς συντρόφους) ή έχουν μολυνθεί από κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα (ένα τουλάχιστον) τους τελευταίους 3 μήνες.

-Επαγγελματίες υγείας οι οποίοι εργάζονται σε χώρους με υψηλό κίνδυνο έκθεσης στον ιό της ευλογιάς mpox (π.χ. εργαστήρια, ειδικές μονάδες).
-Άτομα τα οποία έχουν έρθει σε στενή σωματική επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα του ιού της ευλογιάς mpox, σε διάστημα 4 έως και 14 ημερών μετά από την έκθεση, εφόσον δεν έχουν αναπτύξει συμπτώματα, ανεξαρτήτως φύλου.
-Άτομα που έχουν συχνή και στενή επαφή με τις προηγούμενες κατηγορίες.
Μεταξύ των ατόμων που ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες, ιδιαίτερα σημαντικός είναι ο εμβολιασμός των ανοσοκατεσταλμένων ατόμων.

Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα