Πέμπτη, 29 Αυγ.
28oC Αθήνα

ΕΟΔΥ: Στα 124 τα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου – 15 θάνατοι σε όλη τη χώρα

ΕΟΔΥ: Στα 124 τα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου – 15 θάνατοι σε όλη τη χώρα
Eurokinissi φωτογραφία αρχείου

Σημαντική αύξηση μέσα σε μία εβδομάδα παρουσιάζουν τα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΕΟΔΥ σήμερα Τετάρτη (28.8.24).

Όπως καταγράφεται στην εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, μέσα σε μια βδομάδα σημειώθηκαν 24 κρούσματα και 3 θάνατοι, ενώ τα συνολικά κρούσματα έχουν φτάσει τα 124 και οι θάνατοι τους 15 από την αρχή της επιτήρησης της νόσου στις αρχές καλοκαιριού.

Επίσης, οι περιφέρειες που έχουν εντοπιστεί κρούσματα του ιού αυξήθηκαν από 20 σε 23 και οι δήμοι από 53 σε 60.

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων περιστατικών, αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω το επόμενο διάστημα, καθώς φέτος σημειώνεται έξαρση, η οποία όπως λένε, οι επιστήμονες του ΕΟΔΥ, οφείλεται στην παρατεταμένη περίοδο των υψηλών θερμοκρασιών, η οποία έχει συμβάλλει στην αύξηση του πληθυσμού των κουνουπιών.

Η έκθεση του ΕΟΔΥ
Σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ,  από την αρχή της περιόδου 2024, μέχρι τις 28/08/2024 (ώρα 13.00), έχουν διαγνωστεί και διερευνηθεί συνολικά εκατόν είκοσι τέσσερα (124) εγχώρια κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα ενενήντα πέντε (95) κρούσματα παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και είκοσι εννέα (29) κρούσματα είχαν ήπιες εκδηλώσεις/ δεν είχαν εκδηλώσεις από το ΚΝΣ

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας διαγνώσθηκαν/ δηλώθηκαν είκοσι τέσσερα (24) νέα εγχώρια κρούσματα ιού Δυτικού Νείλου.

Έχουν καταγραφεί, επίσης, τρία εισαγόμενα κρούσματα της λοίμωξης σε ασθενείς που εκτέθηκαν σε άλλη χώρα του εξωτερικού (Αλβανία), τα οποία δεν περιλαμβάνονται στην περαιτέρω ανάλυση.

Έχουν καταγραφεί δεκαπέντε (15) θάνατοι σε ασθενείς με λοίμωξη από τον ιό, ηλικίας άνω των 60 ετών (διάμεση ηλικία θανόντων= 85 έτη, εύρος 61 – 92 έτη).

Ιός Δυτικού Νείλου στις άλλες χώρες

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε χώρες γειτονικές αυτής, έχουν καταγραφεί – εκτός από τη χώρα μας – κρούσματα λοίμωξης από τον ιό ΔΝ σε: Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Αυστρία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Κροατία και Σερβία.

Η επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, η έγκαιρη εφαρμογή κατάλληλων ολοκληρωμένων προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών και η λήψη μέτρων ατομικής προστασίας από τα κουνούπια, αποτελούν τα πλέον ενδεδειγμένα μέτρα για τον έλεγχο της νόσου. Στο πλαίσιο αυτό, κρίνεται αναγκαία, αφενός η εγρήγορση των επαγγελματιών υγείας και αφετέρου η συνεχιζόμενη εγρήγορση των τοπικών και εθνικών αρχών, υπογραμμίζει ο ΕΟΔΥ.

Πηγή: iatropedia.gr

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις