Site icon NewsIT

ΕΟΠΥΥ: Στη φυλακή πέντε κατηγορούμενοι για το κύκλωμα εικονικών συνταγογραφήσεων

19.09.2024 | 19:04
ΕΟΠΥΥ: Στη φυλακή πέντε κατηγορούμενοι για το κύκλωμα εικονικών συνταγογραφήσεων

Φωτογραφία που δόθηκε στην δημοσιότητα από την Ελληνική Αστυνομία, την Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2024 και απεικονίζει μέρος των κατασχεθέντων από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες, αποθηκευτικούς χώρους, ιατρεία, φαρμακεία, Δημόσιες Δομές Υγείας και τραπεζικές θυρίδες και την σύλληψη δύο διαφορετικών εγκληματικών οργανώσεων, τα μέλη των οποίων δραστηριοποιούνταν στη διάπραξη κακουργηματικών απατών σε βάρος του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.), μέσω εικονικής συνταγογράφησης φαρμακευτικών σκευασμάτων. Όπως έγινε γνωστό, προηγήθηκε πολύμηνη έρευνα της Οικονομικής Αστυνομίας στο πλαίσιο της οποίας εξακριβώθηκε η συγκρότηση και δραστηριοποίηση των εγκληματικών οργανώσεων με τις εικονικές συνταγογραφήσεις σε βάρος του ΕΟΠΥΥ, ενώ έπειτα από ευρείας κλίμακας επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, συνελήφθησαν συνολικά 16 μέλη τους. Πρόκειται για τέσσερις γιατρούς Δημοσίων Δομών Υγείας σε Αττική και Βοιωτία, ιδιοκτήτες και υπαλλήλους οκτώ φαρμακείων στην Αττική, έναν ιατρικό επισκέπτη εταιρείας παραγωγής φαρμάκων και ένα άτομο που είχε το ρόλο του μεσάζοντα. Η παράνομη δραστηριότητα των εγκληματικών οργανώσεων ξεκίνησε τουλάχιστον από τον Ιανουάριο του 2020, ενώ όπως προέκυψε, διέθεταν παρόμοιο σκοπό, τρόπο δράσης καθώς και κοινά κατά περίπτωση μέλη που δραστηριοποιούνταν παράλληλα. Κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, περισσότερα από 9.000 φαρμακευτικά σκευάσματα καθώς και 451.140 ευρώ, με τη συνολική ζημιά του Οργανισμού, να ξεπερνά τα 3.500.000 ευρώ. (ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ/EUROKINISSI)

Προσωρινά κρατούμενοι κρίθηκαν την Πέμπτη (19.09.2024) πέντε κατηγορούμενοι ως μέλη των δυο εγκληματικών οργανώσεων εικονικών συνταγογραφήσεων που ζημίωσαν κατά εκατομμύρια ευρώ τον ΕΟΠΥΥ.

Με απόφαση ανακρίτριας και εισαγγελέα, προσωρινά κρατούμενοι κρίθηκαν δύο γιατροί, ένας παθολόγος και ένας γυναικολόγος, οι οποίοι φέρονται να έχουν αρχηγικό ρόλο στα δύο κυκλώματα.

Επίσης, τον δρόμο για τη φυλακή πήραν και τρεις φαρμακοποιοί που κατά τη δικογραφία εκτελούσαν τις χιλιάδες εικονικές συνταγές.

Οι υπόλοιποι πέντε κατηγορούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι, με ή χωρίς περιοριστικους όρους. Ανάμεσά τους βρίσκεται και μία καρδιολόγος, σύζυγος του προφυλακισμένου γυναικολόγου. Της επιβλήθηκε ο όρος της καταβολής εγγύησης 5.000 ευρώ.

Νωρίτερα, η Αρχή Καταπολέμησης Εσόδων από Παράνομη Δραστηριότητα αποφάσισε τη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων, κινητών και ακινήτων όλων των εμπλεκομένων στην υπόθεση της απάτης σε βάρος του ΕΟΠΥΥ με τις παράνομες συνταγογραφήσεις.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version