Site icon NewsIT

ΕΟΠΥΥ: Βαριές κατηγορίες σε όσους εμπλέκονται στις παράνομες συνταγογραφήσεις

16.09.2024 | 16:01
ΕΟΠΥΥ: Βαριές κατηγορίες σε όσους εμπλέκονται στις παράνομες συνταγογραφήσεις

Φωτογραφία που δόθηκε στην δημοσιότητα από την Ελληνική Αστυνομία, την Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2024 και απεικονίζει μέρος των κατασχεθέντων από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες, αποθηκευτικούς χώρους, ιατρεία, φαρμακεία, Δημόσιες Δομές Υγείας και τραπεζικές θυρίδες και την σύλληψη δύο διαφορετικών εγκληματικών οργανώσεων, τα μέλη των οποίων δραστηριοποιούνταν στη διάπραξη κακουργηματικών απατών σε βάρος του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.), μέσω εικονικής συνταγογράφησης φαρμακευτικών σκευασμάτων. Όπως έγινε γνωστό, προηγήθηκε πολύμηνη έρευνα της Οικονομικής Αστυνομίας στο πλαίσιο της οποίας εξακριβώθηκε η συγκρότηση και δραστηριοποίηση των εγκληματικών οργανώσεων με τις εικονικές συνταγογραφήσεις σε βάρος του ΕΟΠΥΥ, ενώ έπειτα από ευρείας κλίμακας επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, συνελήφθησαν συνολικά 16 μέλη τους. Πρόκειται για τέσσερις γιατρούς Δημοσίων Δομών Υγείας σε Αττική και Βοιωτία, ιδιοκτήτες και υπαλλήλους οκτώ φαρμακείων στην Αττική, έναν ιατρικό επισκέπτη εταιρείας παραγωγής φαρμάκων και ένα άτομο που είχε το ρόλο του μεσάζοντα. Η παράνομη δραστηριότητα των εγκληματικών οργανώσεων ξεκίνησε τουλάχιστον από τον Ιανουάριο του 2020, ενώ όπως προέκυψε, διέθεταν παρόμοιο σκοπό, τρόπο δράσης καθώς και κοινά κατά περίπτωση μέλη που δραστηριοποιούνταν παράλληλα. Κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, περισσότερα από 9.000 φαρμακευτικά σκευάσματα καθώς και 451.140 ευρώ, με τη συνολική ζημιά του Οργανισμού, να ξεπερνά τα 3.500.000 ευρώ. (ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ/EUROKINISSI)

Βαρύτατες κατηγορίες απαγγέλθηκαν κατά των κατηγορουμένων για το κύκλωμα παράνομων συνταγογραφήσεων που έβαλαν μέσα τον ΕΟΠΥΥ τουλάχιστον 3,5 εκατομμύρια ευρώ και εξάρθρωσε η ΕΛ.ΑΣ. Συγκεκριμένα τους ασκήθηκε ποινική δίωξη για οκτώ κακουργήματα και δύο πλημμελήματα.

Κατά περίπτωση οι συλληφθέντες αντιμετωπίζουν σε βαθμό κακουργήματος, τις κατηγορίες της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, της απάτης κατά ΝΠΔΔ άνω 120.000 ευρώ, της ψευδούς βεβαίωσης κατά ΝΠΔΔ άνω των 120.000 ευρώ, της πλαστογραφίας κατά ΝΠΔΔ άνω των 120.000, της διακεκριμένης διακίνησης ναρκωτικών τελεσθείσα από ιατρό, της παράβασης του νόμου περί προσωπικών δεδομένων με σκοπό προσπορισμό οφέλους άνω των 120.000 και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος άνω των 120.000 στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης.

Σε βάρος τους ασκήθηκε ποινική δίωξη και για τα πλημμελήματα της κυκλοφορίας επιβλαβών φαρμάκων και της βίας κατά υπαλλήλου.

Οι κατηγορούμενοι οδηγήθηκαν ενώπιον ανακριτή από τον οποίο έχουν ζητήσει και λάβει προθεσμία για να απολογηθούν τις επόμενες ημέρες. 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version