Ελλάδα

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 5 Απριλίου 2025

Σήμερα, Σάββατο (5.4.2025) σύμφωνα με το εορτολόγιο τιμάται η μνήμη της Αγίας Αργυρής Νεομάρτυρος.

Τα ονόματα που γιορτάζουν, σύμφωνα με το εορτολόγιο, είναι τα εξής:

Αργυρώ, Αργυρή, Αργυρούλα, Ρούλα

Αγία Αργυρή η Νεομάρτυς

Η Αγία Νεομάρτυς Αργυρή γεννήθηκε στην Προύσα το έτος 1688 μ.Χ. Ήταν ωραία στην όψη και φοβούμενη τον Θεό. Ενώ ήταν ακόμη νεόνυμφη αγαπήθηκε από κάποιον Τούρκο, ο οποίος μη δυνάμενος να την φέρει κοντά του, ψευδομαρτύρησε εναντίον της ότι ήθελε να ασπασθεί τη μουσουλμανική θρησκεία.

Ο κριτής της Προύσας φυλάκισε αμέσως την Αγία. Ο Χριστιανός σύζυγος της Αγίας, μετά από ενέργειές του, πέτυχε να γίνει η δίκη στην Κωνσταντινούπολη. Αλλά και εκεί, αφού ήλθε ο Τούρκος, ψευδομαρτύρησε και πάλι κατ’ αυτής. Η Αγία στην απολογία της ομολόγησε με πνευματική ανδρεία και παρρησία την Πίστη της στον Χριστό.

Έτσι κατά διαταγή του κριτού ρίχθηκε στην φυλακή του Χάσκιοϊ, όπου μετά από πολυχρόνια δεινά και βασανιστήρια, παρέδωσε το πνεύμα της στον Κύριο το έτος 1721 μ.Χ.

Η Εκκλησία εορτάζει την ανακομιδή των λειψάνων της Αγίας Αργυρής στις 30 Απριλίου.

Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
ΠΟΑΣΥ για το τροχαίο δυστύχημα στη Χαλκιδική: «Η πολιτεία έχει βαρύτατες ευθύνες – Δεν έχει τιθασεύσει τη βία στο δρόμο»
«Ας καταλάβουν επιτέλους οι αρμόδιοι ότι δεν αρκεί να επισημαίνουν, ως καλοί αναλυτές, τις παθογένειες της οδικής ασφάλειας» αναφέρει σε ανακοίνωσή της
Αστυνομία
Διασωληνωμένη η 46χρονη αστυνομικός που παρασύρθηκε από το φορτηγό στη Χαλκιδική - «Είναι σοβαρά, μπορεί να χάσει το μάτι της»
Μητέρα 4 παιδιών η 46χρονη, δίνει μάχη για τη ζωή της. «Έκανε τη δουλειά της. Αυτοί μάλωναν κι εκείνη πήγε να δει τι γίνεται... είναι πολύ σοβαρά» λέει ξάδερφός της στο newsit.gr
Περιπολικό
Μαρία Καρυστιανού: Τα 7 ερωτήματα στον πραγματογνώμονα Τάσο Δέδε για τα Τέμπη – «Αναρωτιέμαι ποια είναι τα αληθινά σας κίνητρα»
«Για ποιον λόγο  δεν σέβεστε  τον πόνο των χαροκαμένων  συγγενών,  αλλά και όλων των Ελλήνων πολιτών, που  τολμούν πλέον να διεκδικούν  την αλήθεια;»
Η Μαρία Καρυστιανού